13 januari 2021

Een hbo-studie starten zonder diploma, kan dat?

Samen met mijn werkgever heb ik besloten een hbo-deeltijdopleiding Bedrijfskunde te gaan volgen. Nooit eerder heb ik mij afgevraagd of ik wel de juiste vooropleiding had om te starten met een hbo-studie. In plaats daarvan voerde ik een gesprek met de studiekeuzeadviseur, waarna mijn enthousiasme om de deeltijdopleiding te starten alleen nog maar groter was geworden.

Wil jij ook studeren in deeltijd?  Ontdek of het iets voor jou is. Vraag een  adviesgesprek aan.

“Schrijf je straks gelijk in op de website en op Studielink”, zei de studiekeuzeadviseur, “dan zien we je in september, aan het begin van het schooljaar.” En dat was dat. Maar waarom vroeg ik me niet af of ik wel toegelaten werd? Ik had een thuisstudie middel management op mbo-niveau gevolgd bij de NHA. Dat moest toch wel voldoende zijn om toegelaten te worden tot een hbo-opleiding? 

Inschrijven 

Maar tijdens het inschrijven, stuitte ik op een probleem. Bij een vraag met selectievakjes moest ik aangeven wat mijn hoogst genoten vooropleiding is. Hé, dit klopt niet, dacht ik, want mijn opleiding stond niet tussen de opties. Maar helaas. Het klopte wel. De mbo-opleiding die ik had afgerond, voldeed niet als toelatingsdiploma voor de opleiding waar ik net zo enthousiast over was geworden. Ik dacht: en nu?

De 21+ Toets

Gelukkig bood de 21+ toets uitkomst om toch toegelaten te worden. Met de voltooiing van de 21+ toets toon je aan dat je het niveau van een hbo-opleiding aankan. Oké, oké, dacht ik, dat doen we even. Maar toch las ik nog even de blog die ik tegenkwam op de website van de HZ over de 21+ toets. Ik las tips, zoals ‘zorg dat je goed uitgerust en fit aan de test begint’, maar hoe verder ik las, hoe meer ik me besefte dat het toch niet een toets was die ik met gemak zou halen. Nee, dit vroeg om meer voorbereiding.

Goede voorbereiding is het halve werk

Er schoten een aantal vragen door mijn hoofd. Want wat kost zo’n 21+ toets eigenlijk? Wat zijn de onderwerpen die getoetst worden? Hoe kan ik me het best voorbereiden? De enige manier om hierachter te komen, was door op onderzoek uit te gaan. Al snel kwam ik terecht op de website van Aob Compaz, een adviesbureau voor studie- en beroepskeuze, waar ik las dat de toets € 330,- kost. Ook las ik op een andere site wat de toets inhoudt en hoe die het beste voor te bereiden is. Blijkbaar bestaat de toets uit een IQ-test, waar de onderdelen woordrelaties, woordanalogieën, rekenvaardigheid, cijferreeksen en exclusie aan bod komen. Het doorlopen van de IQ-test was, naast heel leuk om te doen, ook de reden dat ik de 21+ toets heb gehaald. 

Mijn advies

Ben je van plan om een hbo-opleiding te gaan volgen, maar beschik je niet over het juiste toelatingsdiploma? Doe die 21+ toets en neem goed de tijd om je voor te bereiden. Op 123test.nl is voor een klein bedrag oefenmateriaal aan te schaffen dat echt de moeite waard is. Oefen geen uren achtereen, maar pak kleine blokjes met pauzes. Schrijf je in voor de 21+ toets bij Aob Compaz en loop naar buiten met een positief advies, waarmee je de HZ kan aantonen dat je aan de toelatingseisen voldoet om te starten met jouw hbo-opleiding.

Overweeg je een studie in deeltijd te volgen naast je baan? Heb je toch nog twijfels en wil je jouw situatie bespreken?  Vraag een adviesgesprek aan. Tijdens dit gesprek kun je al je vragen en overwegingen bespreken.

New Call-to-action