7 april 2023

Toelatingsonderzoek naar het hbo: de 21+ toets

Beschik je niet over het juiste papiertje om toegelaten te worden tot een hbo-opleiding? Maar heb je wel je zinnen gezet op een hbo-opleiding? Dan is mogelijk de 21+ toets iets voor jou.  Het is een andere mogelijkheid om toegelaten te worden tot het hbo. Meer weten? Lees dan verder. 

Wil jij ook studeren in deeltijd?  Ontdek of het iets voor jou is. Vraag een  adviesgesprek aan.

Toelating hbo

Omdat ik ervan overtuigd ben dat meer mensen toegelaten kunnen worden tot een hbo-opleiding met de 21+ toets, deel ik tips in deze blog over de 21+ toets. Op de HZ website vind je ook meer informatie over dit toelatingsonderzoek.

Voor wie is de 21+ toets relevant?

Voordat je verder leest is het handig om te weten of de 21+toets relevant is voor jou. De 21+ toets is eigenlijk relevant voor iedereen die 21 jaar of ouder is, een hbo-opleiding wilt gaan volgen, maar niet over een havo/vwo/mbo4-diploma beschikt.

Wat is de 21+ toets?

Zoals de naam al zegt, een toelatingsonderzoek die je kan afleggen als je 21 jaar of ouder bent. Er is ook een mogelijkheid om de test af te leggen wanneer je 20 jaar oud bent, echter moet je dan wel 21 zijn wanneer je aan je studie begint. Met een 21+ toets kun je aantonen of je voldoende capaciteiten bezit om met een hbo-studie te beginnen.

Wat zijn de voordelen hiervan?

  1. De 21+ toets is een manier om toegang te krijgen tot een hbo-opleiding zonder dat je hier de juiste vooropleiding voor hebt gevolgd. Op de HZ word je tot elke opleiding toegelaten met een positieve uitslag van dit toelatingsonderzoek. Check vooraf wel eerst even bij de opleiding of dit ook echt zo is!
  2. Omdat de 21+ toets een test is die gebaseerd is op je huidige kennis en je IQ, is de test eerlijk en maakt het niet uit hoeveel je hebt gestudeerd. Hierdoor weet je na het afleggen van de test wat jij echt in je mars hebt en niet hoeveel stof je in je hoofd kan stampen.
  3. De uitslag van de 21+ toets is twee jaar geldig. Dus haal je, of bevalt de opleiding je toch niet, dan kan je altijd nog voor een andere opleiding kiezen zonder dat je de 21+ toets nog een keer moet afleggen.

En wat zijn nadelen?

Ook zitten er wat nadelen aan de 21+ toets verbonden waar je je bewust van moet zijn, voordat je beslist dit onderzoek af te leggen.

  1. Je kan je niet echt voorbereiden op de 21+ toets. De test waarmee je tot een HZ-opleiding wordt toegelaten, bestaat uit vragen die je IQ testen. Natuurlijk kan je er wel voor oefenen, maar daar later meer over.
  2. De 21+ toets duurt ruim drie uur en is erg intensief. Zorg er daarom voor dat je goed uitgerust bent en dat je in je opperste concentratie zit.
  3. Een ander nadeel is dat de 21+ toets niet landelijk is bepaald. Er zijn geen algemene richtlijnen die een hogeschool moet aanhouden. In sommige gevallen gaat het om een IQ test en in andere gevallen lijkt het op een gewoon havo-examen. 

Goed om te weten over de 21+ toets

Er zijn kosten verbonden aan de 21+ toets. Dit is per school anders. De kosten voor de test kunnen oplopen tot rond de 330 euro. Maar laat dit je zeker niet tegenhouden. Als je weet dat je het kan, ga er dan voor!

Meld je zelf aan
Om op de HZ te kunnen beginnen, laat je de test afnemen door Aob Compaz.  Dit is een onafhankelijk bureau waar de HZ mee werkt. In principe kun je voor alle opleidingen toegelaten worden met dit toelatingsonderzoek. Check eerst even bij de opleiding waarin je interesse hebt, of je toegelaten wordt met een 21+toets. Daarna meld je jezelf aan bij AOB Compaz. De contactgegevens voor dit bureau zijn makkelijk te vinden op de website van Aob Compaz. Dit bureau bevindt zich in Rotterdam, houd hier dus wel rekening mee.

Stem af wanneer
Voordat je blindelings aan de test gaat deelnemen, informeer dan eerst bij de opleiding van jouw interesse voor welke datum je deze moet hebben voldaan.  

Maak oefentesten
Zie je het allemaal nog zitten? Natuurlijk zijn er ook dingen die je kunt doen om je slagingskans te vergoten. Maak oefentesten, bijvoorbeeld verschillende online IQ-testen om bekend te raken met de denk- en vraagmethode. Via de website van Aob Compaz kun je ook oefenen. 

Hopelijk biedt de 21+toets jouw uitkomst als je geen mbo-, havo- of vwo-diploma hebt. Wil je meer weten of in contact komen met de opleiding waarvoor je een 21+toets wilt afleggen om toegelaten te worden? Vraag dan een adviesgesprek aan:

New Call-to-action

Ook interessant

Studiekeuze, Naar het hbo, Studeren in Zeeland, Profielkeuze maken
Voltijd, Studiekeuze, Naar het hbo, Studeren in Zeeland, Studeren aan de HZ