14 augustus 2023

Wat is het verschil tussen werken en leren op het mbo en in deeltijd studeren op het hbo?

Zowel op het mbo als het hbo kun je een opleiding volgen waar je werkt en leert tegelijk. Op het mbo doe je dit via een Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) of praktijkroute. Op het hbo volg je een deeltijdopleiding. Toch lijken beide vormen weinig op elkaar. Qua niveau, opbouw en de onderwijsvorm zijn er belangrijke verschillen. In deze blog zet ik ze voor je op een rijtje.

Alles weten over studeren in deeltijd? Vraag het gratis online magazine aan!

In het kort ligt het verschil tussen de BBL en praktijkroute (van bijvoorbeeld Scalda) en de deeltijdstudies van HZ in:

- Het type onderwijs
- De structuur van de opleiding 
- Het niveau 

Het uitgangspunt van mbo BBL of praktijkroute 

  1. Praktijkgericht 
    Het mbo staat voor een praktische hands-on aanpak. Hier draait alles om het ontwikkelen van vakspecifieke vaardigheden, die je voorbereiden op een specifiek beroep. Je krijgt weinig tot geen huiswerk, omdat jij je richt op je werk.
  2. Snel de arbeidsmarkt op 
    Met mbo BBL ben je snel klaar voor het werkveld. 
  3. Leren door te doen 
    Je leert als BBL-leerling door te doen.

 Wat kun je verwachten van hbo-deeltijd? 

  1. Theoretische benadering 
    Het hbo richt zich op het ontwikkelen van een breder begrip van de theorie achter het vak. Hierbij doe je ook praktijkervaring op, maar in een iets mindere mate dan bij het mbo, want je hebt al veel werkervaring. Vervolgens laat je via een portfolio zien hoe je de nieuw geleerde theorie toepast in je werk.
  2. Werkervaring benutten 
    Je kunt je werkervaring direct toepassen in de studie, waardoor je een bredere en diepere kijk krijgt op de theorie en praktijk van je vakgebied. 
  3. Diepgaande specialisatie 
    Hbo-deeltijdstudies bieden de mogelijkheid om je te specialiseren en expert (op hbo-niveau) te worden in een specifiek vakgebied. 
  4. Zelfstandigheid 
    Het volgen van een deeltijd hbo-studie doe je niet met 2 vingers in je neus. Het combineren van je baan en studie vereist zelfstandigheid en discipline. Jij bent baas over je eigen planning. De docenten van het hbo begeleiden je niet met wat je wanneer moet doen, maar helpen je vooral met de vraag hoe je iets kan doen. Je krijgt handvatten om een probleem op te lossen, maar je moet het zelf doen.

 Belangrijke verschillen:  

  1. Doel: Bij de BBL en praktijkroute ga je vaak direct na het afronden van de opleiding aan het werk. De deeltijdstudies van HZ zijn gericht op werkende professionals die hun kennis en vaardigheden willen uitbreiden of zich willen specialiseren in een bepaald vakgebied. 
  2. Niveau: De BBL en praktijkroute zijn mbo-trajecten, terwijl de deeltijdstudies van HZ op hbo-niveau zijn. 
  3. Structuur: BBL-opleidingen en praktijkroutes zijn gericht op doen. Je leert op je werk door te doen en je hebt nauwelijks huiswerk. Bij een hbo-deeltijdstudie moet je naast je werk- en schooldag ook werken aan opdrachten. Hier koppel je theorie aan een praktijksituatie in je werk.  

Als je naar deze belangrijke verschillen kijkt, is het lastig om een directe vergelijking te maken tussen BBL-mbo-opleidingen en deeltijdstudies van HZ. Beide vormen van onderwijs zijn waardevol. Het is voornamelijk essentieel dat je de optie kiest die het beste aansluit bij jouw behoeften, carrièredoelen en persoonlijke omstandigheden. Meer weten of een hbo-deeltijdopleiding bij jou past? Vraag een adviesgesprek aan

 Doe de quiz!