2 oktober 2023

Een hbo-opleiding in deeltijd volgen: wat kost dat eigenlijk?

Als je overweegt om in deeltijd te studeren, dan spelen er verschillende overwegingen door je hoofd. Want wat kost het je om een deeltijdopleiding naast je baan te volgen? Wegen de kosten op tegen de baten? In deze blog vertellen we je meer over hoeveel een studie in deeltijd je financieel kost.

Wil jij ook studeren in deeltijd?  Ontdek of het iets voor jou is. Vraag een  adviesgesprek aan.

Geld

Of je nu bij een private aanbieder of een publieke aanbieder een studie volgt: een studie volgen kost over het algemeen geld. Je betaalt een collegegeldtarief of lesgeld. En daar komen vaak kosten bij voor boeken, studiemateriaal en excursies. Deze bijkomende kosten verschillen per opleiding. Als je een voorkeur hebt voor een opleiding, dan is het handig vooraf te checken hoeveel kosten voor boeken, lesmateriaal en andere overige kosten er nog bij komen.

blog-deeltijd---wat-kost-deeltijd-studeren

Private aanbieder

Bij een private aanbieder (commercieel) betaal je doorgaans voor verschillende kostenposten: inschrijfgeld, lesgeld, studiekosten, examenkosten, reprorechten en overige kosten. Dit verschilt per aanbieder en per opleiding. En of je kiest voor onderwijs op locatie of voor e-learning. Een voorbeeld: voor een Associate degree-opleiding Bedrijfskunde, met onderwijs op locatie, betaalt een particulier ruim € 13.000.

Publieke aanbieder

Als je een opleiding volgt bij een publieke aanbieder, waarbij onderwijs wordt bekostigd door de overheid, dan betaal je een collegegeldtarief. Dit collegegeld bestaat uit een wettelijk vastgesteld tarief en een instellingstarief. Het wettelijk tarief is voor iedere bekostigde instelling gelijk; dit wordt namelijk vastgesteld door de overheid. Het instellingstarief stelt de instelling zelf vast. Bij een deeltijd hbo-opleiding van de HZ betaal je een instellingstarief.  De tarieven worden ieder jaar aangepast. Met de collegegeldmeter  kun je eenvoudig berekenen hoeveel collegegeld je betaalt. Om je een beeld te geven van de kosten: in collegejaar 2024-2025 betaal je € 2.006. Als je een Associate degree-opleiding volgt en je rondt het binnen 2 jaar af, dan kost het je in principe 2x € 2.006 = € 4.012 exclusief kosten voor boeken. 

Betaalt je werkgever?
Helemaal mooi is het, als je werkgever je studie wilt betalen. Je werkgever kan namelijk subsidie krijgen als jij je verder ontwikkelt. Meestal weet de branchevereniging van jouw sector waar deze subsidie aangevraagd kan worden. Of bekijk in dit overzicht waarvoor subsidie beschikbaar is. Dit scheelt jou een hoop kosten en je werkgever krijgt er een nog beter opgeleide werknemer voor terug.

Overweeg je een studie in deeltijd te volgen naast je baan? Dan weet je nu op hoeveel kosten je ongeveer kunt rekenen. Heb je toch nog twijfels en wil je jouw situatie bespreken? Vraag dan een adviesgesprek aan. Tijdens dit gesprek kun je al je vragen en overwegingen bespreken.

New Call-to-action

Ook interessant