4 oktober 2022

Wat voor onderwijs kan mijn kind volgen na de middelbare school?

Om jouw kind te helpen met zijn of haar studiekeuze is het handig om te weten welke verschillende mogelijkheden er na de middelbare school zijn. Dit kan overweldigend zijn. Om het voor jou wat makkelijker te maken zet ik in deze blog drie opties (mbo, hbo en wo) op een rij. Zo kun je makkelijk ontdekken wat het beste bij jouw kind past.

Online voorlichting: helpen kiezen voor ouders Bekijk de webinar van  studiekeuzeadviseur Arjen van Keulen

 

Middelbaar beroepsonderwijs (mbo)

Na het afronden van minimaal een vmbo-opleiding kun je terecht op het mbo. Opleidingen op het mbo bereiden je voor op het uitoefenen van een beroep. De mogelijkheden zijn erg breed en je kunt er echt alle kanten mee op. Er zijn bijvoorbeeld opleidingen in de zorg, de bouw maar ook in de zakelijke dienstverlening.  

Het mbo kent vier verschillende niveaus: entree, niveau 2, 3 en 4. Door deze opdeling is er altijd een opleiding die goed aansluit bij het niveau van jouw kind.

  • Entree, bij dit niveau worden studenten opgeleid voor eenvoudig uitvoerend werk. Met deze opleiding krijgt jouw kind nog geen startkwalificatie om een beroep uit te oefenen.
  • Niveau 2, dit is een basisberoepsopleiding voor uitvoerend praktisch werk. Na een niveau 2 opleiding vervalt de leerplicht en kun je een beroep gaan uitoefenen.
  • Niveau 3, hier worden studenten opgeleid tot zelfstandig beroepsbeoefenaar voor zelfstandig uitvoerend werk en brede inzetbaarheid.
  • Niveau 4, op deze opleiding wordt jouw zoon of dochter opgeleid om volledig zelfstandig werk uit te voeren en worden ze breed inzetbaar. Na een niveau 4 opleiding kunnen studenten ook doorstromen naar het hbo.

Lees in deze blog de verschillen tussen een mbo- en hbo-opleiding!

Hoger beroepsonderwijs (hbo)

Om een hbo-opleiding te volgen heeft jouw kind een mbo niveau 4, havo of vwo diploma nodig. Op sommige hbo-opleidingen kunnen studenten ook terecht met een 21+ toets. Op een hogeschool krijg je een combinatie van theoretisch en praktisch onderwijs. Ook loop je vaak stage waardoor je ervaring kan opdoen in jouw vakgebied.

Er zijn hbo-opleidingen die bijna overal aangeboden worden, zoals Verpleegkunde en Bedrijfskunde, maar ook opleidingen specifiek voor een regio, zoals Maritiem Officier en Watermanagement. Kijk daarom niet alleen naar de hogeschool in jullie eigen regio, maar kijk ook naar de mogelijkheden bij andere hogescholen.

Een hbo-opleiding duurt meestal 4 jaar, in totaal behaal je 240 ects studiepunten. Het eerste jaar is het propedeusejaar, hierna kun je doorstromen naar de universiteit of beginnen aan de hoofdfase van je hbo-opleiding. Na het ontvangen van een hbo-diploma mag jouw kind de titel bc. (bachelor) voeren.

Meer weten over het verschil tussen de havo en het hbo? Lees dan deze blog!

Wetenschappelijk onderwijs (wo)

Om een opleiding te volgen aan het wo, ook wel universiteit genoemd, heeft jouw kind een vwo-diploma nodig of een propodeuse nodig. Op een universiteit krijg je wetenschappelijk onderwijs en eindig je de opleiding met het schrijven van een bachelorthesis.

Universiteiten bestaan meestal uit verschillende faculteiten. Een faculteit is een eenheid binnen de universiteit en richt zich op één hoofdonderwerp, bijvoorbeeld: rechten, economie, geneeskunde en theologie. Er zijn ook verschillende universiteiten die zich op één onderwerp richten, zoals de theologische universiteiten en technische universiteiten.

Het aanbod van universiteiten, faculteiten en opleidingen verschilt dan ook erg per regio. Om een universitaire opleiding te vinden die bij jouw kind past kijk je vaak verder van huis. Ook worden universitaire opleidingen steeds vaker in het Engels aangeboden.  

Na het afronden van een universitaire opleiding zijn er verschillende opties. Je kunt je verder specialiseren in je vakgebied door een master te volgen. Als je er toch achter komt dat jouw vakgebied niet helemaal is wat je wilt, kun je ook een pre-master volgen om een master te volgen in een ander vakgebied. Na het behalen van je master kun je ook een eigen wetenschappelijk onderwijs uitvoeren en zo je PhD (Doctor of Philosophy) behalen.

Wat past bij mijn kind?

Er zijn veel verschillende mogelijkheden en routes die jouw kind van volgen na het afronden van zijn of haar middelbare school. Een groot deel wordt beslist door het niveau wat jouw kind volgt in het voortgezet onderwijs, maar met een beetje doorzettingsvermogen en een doel voor ogen is alles nog mogelijk.

Tips om jouw kind te helpen met kiezen? Bekijk hieronder de webinar van onze studiekeuzeadviseur!

Click me

Ook interessant

Voltijd, Studiekeuze, Naar het hbo, Studeren in Zeeland, Ouders