De overstap van havo naar hbo is niet niets. Je hebt 5 jaar of meer op de middelbare school gezeten en je besluit om aan een hbo-studie te beginnen. Er gaat een heleboel veranderen, want er zijn behoorlijk veel verschillen tussen de havo en het hbo.
Ik ben begonnen met de hbo-opleiding Bedrijfskunde op de HZ. In deze blog lees je over de drie grootste verschillen tussen de havo en het hbo die ik heb ervaren.
1) Meer verantwoordelijkheid
Het grootste verschil wat ik heb opgemerkt is de zelfstandigheid. Het is misschien een cliché, maar het is echt zo. Ik zit nu in het eerste jaar van mijn opleiding en ik heb een stuk meer verantwoordelijkheid gekregen. Op de havo wordt meerdere keren herhaald wanneer je huiswerk hebt, wanneer je toetsen hebt en je hebt alle tijd in de lessen om hiervoor te leren. Op het hbo gaat dit anders, want daar moet je vaak zelf uitzoeken wat je voor de volgende les moet voorbereiden en wanneer je deadlines zijn. Er wordt niet meer gekeken of je je huiswerk wel hebt gemaakt en of je je goed hebt voorbereid. De docenten gaan er vanuit dat je op de hoogte bent. Het uitgangspunt is dat je zelf hebt gekozen om te studeren en dit doe je voor jezelf en niet voor de docenten. Verder kan je hulp en begeleiding krijgen van docenten, maar jij moet hiervoor zelf het initiatief nemen.
2 ) Leren op het hbo
Als ik kijk naar de hoeveelheid die ik op de havo moest leren, vind ik het (tot nu toe) hetzelfde. Het enige verschil is, is dat het tempo op het hbo een stuk hoger ligt. Op de havo werd alles verspreid verteld en op het hbo veel grote stof in één keer. Je hebt veel verschillende vakken met veel informatie. Goed bijhouden is daarom erg belangrijk.
Naast je tentamens heb je ook nog veel groepswerk. Je werkt met een groepje aan een bepaald project en dat kost best veel tijd. Het is daarom van belang dat je je tijd goed indeelt en een goed overzicht hebt van wat je allemaal af moet hebben.
Tijdens mijn studie moet ik veel werken aan competenties. Door te werken aan deze competenties kan je aan het eind van je studie aantonen dat je aan bepaalde leerdoelen hebt gewerkt en alle competenties beheerst. Je moet bewijzen dat je bepaalde opdrachten hebt gedaan en dat je er ook wat van hebt geleerd. Het is daarom belangrijk dat je goed kan reflecteren op jezelf. Op de havo was je ook druk bezig met leren, maar niet per se bewust bezig met waarom je bepaalde dingen moest leren.
3) Elke dag is anders
Mijn dagen zijn heel verschillend. De ene dag zit ik tot 17.00 uur op school en de andere dag heb ik maar 1 uur les. Daarnaast heb je op het hbo vakken die horen bij de studie die je hebt gekozen, terwijl je op de havo allemaal losse vakken had die niet direct een verband met elkaar hadden. Bij mijn opleiding is het schooljaar verdeeld in blokken. Elk blok is verschillend doordat je steeds weer andere vakken hebt. Hierdoor heb je ook steeds andere docenten en zijn je dagen steeds anders ingedeeld.
Tevens hoef je niet overal meer verplicht aanwezig te zijn. Op de middelbare school waren er gevolgen als je niet in de les was. Je moest bijvoorbeeld nablijven of je ouders werden gebeld. Op het hbo is het je eigen verantwoordelijk of je aanwezig bent in de les, want uiteindelijk gaat het erom dat jij de stof goed beheerst.
Kortom, er zijn heel veel verschillen tussen de havo en het hbo. De overstap is nogal wat, want je krijgt een stuk meer verantwoordelijkheid. Toch vind ik dat het leerniveau niet veel verschilt van elkaar. Het belangrijkste is, is dat je goed uitzoekt wat je allemaal moet doen en plannen is the key!