29 september 2022

Welke hbo-vaardigheden helpen je eenvoudiger door je hbo-deeltijdopleiding heen?

Om te studeren aan het hbo moet je als student beschikken over een aantal vaardigheden. Misschien bezit je sommige vaardigheden al. Of je gaat tijdens je studie aan de slag om ze te ontwikkelen. Deze vaardigheden zorgen ervoor dat je competenties kan behalen. Heb je al werkervaring? Dan beschik je waarschijnlijk al over bepaalde vaardigheden. Werkervaring helpt je dus eenvoudiger door een deeltijdopleiding heen. Maar welke hbo vaardigheden* zijn er gewenst? Je leest de belangrijkste 7 in deze blog.

Alles weten over studeren in deeltijd? Vraag het gratis online magazine aan!

1. Nieuwsgierig
Je bent nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen binnen jouw branche.

2. Toepassen van hbo vaardigheden in je werk
Je krijgt tijdens de studie theorie aangereikt die je gelijk gaat toepassen in de praktijk. Het is dan ook de bedoeling dat je leert verbanden te leggen tussen de praktijk en de theorie. Als je werkervaring hebt, kun je de theorie sneller toepassen in de context van jouw werk.

3. Zelfstandig zijn
Studeren op hbo-niveau betekent zelfstandig: theorie doornemen, informatie zoeken en verwerken, reflecteren op jouw acties én jij neemt het initiatief tot het maken van werkafspraken. Van de planning, de deadlines tot aan het evaluatiemoment. 

Elk kwartaal zijn er deadlines die behaald moeten worden. Heb je die niet behaald? Dan kan het zo zijn dat je niet verder kan met het volgende kwartaal. Wil je je opleiding binnen een bepaald aantal jaar behalen, dan moet je hier rekening mee houden.

4. Verantwoordelijkheid
Verder wordt er van je verwacht dat je je verantwoordelijk voelt over je eigen studie en je werkzaamheden tijdens je werk. Jij bent degene die resultaten wil boeken.


5. Onderzoekende houding
Tijdens een hbo-opleiding leer je kritisch te kijken naar onderwerpen. Je bent in staat om relevante gegevens te verzamelen en die te interpreteren om vervolgens een oordeel te vormen.

hbo, leren, studeren, zelfstandig, onderzoek

6. Communicatie
Je kan je ideeën en oplossingen voor problemen duidelijk over te brengen op de betreffende doelgroep. 

Herken je jezelf in bovenstaande vaardigheden? En word je enthousiast? Dan zeggen we meld je snel aan voor een hbo-opleiding aan de HZ!

Ben je nog wat onzeker of je deze vaardigheden bezit of kan ontwikkelen? Waarschijnlijk gaat dit wel lukken. De docenten helpen je bij je ontwikkelen. Heb je specifieke vragen over het volgen van een hbo-studie in deeltijd? Vraag dan een adviesgesprek aan.

Doe de quiz!* deze vaardigheden gelden voor alle hbo/universitaire instituten binnen de Europese Unie.