22 juli 2019

Wat kun je verwachten van flexibel onderwijs?

Je wilt graag weer een deeltijdstudie oppakken en tegelijkertijd blijven werken en aandacht besteden aan je privéleven, maar kan dat wel? Ja, dat kan. Er is nu flexibel onderwijs om dit te kunnen realiseren. Dan vraag je je af flexibel onderwijs, wat houdt dat precies in? Waar moet ik aan denken? Wat kan ik verwachten? Om antwoord te krijgen op deze vragen, heb ik Freek van Rijswijk geïnterviewd. Hij is eerstejaarsstudent  van de deeltijd hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde en volgt flexibel onderwijs. Lees in deze blog wat je kan verwachten van flexibel onderwijs!

Flexibel onderwijs

Flexibel onderwijs houdt in, zoals het woord al zegt, dat het onderwijs flexibel is. Flexibel in de zin van dat je zelf bepaalt wat je studietempo is. Je kiest zelf wat, wanneer en hoe je leert. Passend bij jou als persoon, levenservaring en context. Een deeltijd associate degree behaal je met 120 studiepunten, maar wanneer je deze punten wil behalen, bepaal je zelf. Je kan je lessen zelf inplannen; je beslist zelf of je naar school gaat of dat je vanuit huis werkt. Het grootste deel van je studie vindt plaats op afstand, gewoon bij jou op de werkvloer: al werkend leer je. Jij bent de regisseur van je eigen leerproces. Tijdens de opleiding kan je een aantal vrijstellingen krijgen. Door aan te tonen dat je bepaalde vakken al kan door ervaring of doordat je al eerder een diploma hebt behaald, kun je vrijstelling krijgen. 

Wat kan je verwachten?

Samen met je studiecoach en je werkgever maak je een onderwijsovereenkomst. Hierin staat welke leeruitkomsten je wanneer gaat behalen. Een leeruitkomst is het eindniveau dat je dient te kunnen en kennen om studiepunten te halen. Je stemt af op welk niveau je zit en wat je nog moet leren om zo’n leeruitkomst te behalen. Voor een bachelorprogramma heb je 240 studiepunten nodig en voor een associate degree heb je 120 studiepunten nodig. Je hebt geen aanwezigheidsplicht, wat maakt dat je zelf heel vrij bent in de keuzes die je maakt. Daarnaast kan je flexibel studeren en je eigen tempo bepalen maar dit doe je in overleg met je toegewezen studiecoach.

Je bepaalt zelf je eigen leerroute

Het flexibel onderwijs is afgestemd op je capaciteiten, ambities en agenda:

  • De ervaring die je hebt kun je gebruiken in de opleiding
  • Je leer van elkaar. Door samen met andere medestudenten te werken wissel je kennis en ervaring uit en je netwerk word vergroot.
  • Je bepaalt zelf je studietempo.
  • Kies zelf de volgorde van je studie. Je bepaalt zelf wanneer je aan een opdracht werkt en deze implementeert op je werk.

Tips van een ervaringsdeskundige

Freek van Rijswijk heeft al ervaring met flexibel onderwijs. Hij gaf me de volgende tips om rekening mee te houden als je flexibel onderwijs gaat volgen:

  • Vrijheid: door de vrijheid die je krijgt kan de valkuil zijn dat je alles uitstelt of niet doet. Door realistisch leeruitkomsten te plannen en goed te kijken wanneer je iets op je werk kan uitvoeren kan je deze valkuil ontlopen. Maak met jezelf afspraken wanneer je iets doet en houd je aan de onderwijsovereenkomst.
  • Tijdsplanning: Ondanks dat het erg flexibel is, zal je toch een aantal uur moeten inplannen om aan je schoolopdrachten te gaan zitten. Wees dus voorbereid dat je de komende jaren je tijdsplanning moet aanpassen. Stem dit af met je gezin, werkgever en vrienden.
  • Kader: in het begin zijn er weinig kaders en je weet niet goed waar je dan aan toe bent, het is belangrijk dat je zelf ervoor zorgt dat alles duidelijk is voor jezelf als je aan iets begint.
  • Met elkaar leer je meer dan alleen: maak gebruik van de kennis en ervaringen van je medestudenten, praat met elkaar over de lesstof en ervaring, als jij zelf er niet uitkomt of samen aan een opdracht werken. Dit zorgt ervoor dat je je kennis en netwerk verbreed.

Hopelijk weet je nu iets beter wat je kan verwachten van flexibel onderwijs. Wil je bespreken of flexibel onderwijs ook bij jou past? Vraag dan een adviesgesprek aan. Samen met een studieadviseur bespreek je jouw motivatie, je werk en of een flexibele deeltijdstudie bij je past. 

Deeltijd studeren? Vraag een adviesgesprek aan bij HZ University of Applied Sciences.

 

Reactions

More blogs

Deeltijd, Voltijd, Studiekeuze, Naar het hbo, HZ, Associate degrees