6 december 2019

Wat is het verschil tussen mbo en hbo?

Veel van jullie staan voor de keuze: ga ik naar het mbo of het hbo? Zelf heb ik ook voor deze keuze gestaan. Omdat deze keuze niet altijd even makkelijk is, hoop ik dat ik jullie met deze blog kan helpen. Zelf heb ik zowel een mbo- als hbo-opleiding gevolgd. Voor de twijfelaars heb ik een paar verschillen op papier gezet, zodat je beter een keuze kunt maken wat bij jou past!

Mate van zelfstandigheid

Op het mbo heb ik ervaren dat veel zaken voor je worden geregeld. Ze houden echt je hand vast gedurende je opleiding. Dit vond ik een groot nadeel op het mbo, omdat je zelf minder hoeft na te denken over oplossingen. Dit is bij het hbo wel anders. Daar wordt een grotere mate van zelfstandigheid van je verwacht. Heb je een probleem? Dan zal je hier eerst zelf over na moeten denken. Ik heb gemerkt dat de docenten op het hbo er niet mee zitten als je bijvoorbeeld je huiswerk niet maakt. Je bent er voor jezelf, en zal dus ook voor jezelf moeten werken. Doordat het hbo deze vrijheid biedt leer ik mezelf kennen op een manier die het mbo mij nooit heeft geboden.

De koppeling met de praktijk

Het grootste verschil dat ik heb ervaren tussen het mbo en het hbo is de koppeling met de praktijk. Waar ik het mbo vooral praktijkgerichte lessen heb ervaren, heb ik op het hbo echt de koppeling leren maken tussen de theorie en de praktijk. Ik ervaar veel meer diepgang bij mijn hbo-opleiding en verkrijg zo een theoretische invalshoek. Door deze diepgang leer ik koppelingen maken bij verschillende opdrachten, maar ook in mijn dagelijkse leven. Dit verschil heb ik ook gemerkt bij de tentamens die ik heb moeten maken. De tentamens die ik op het mbo heb gemaakt zijn echt gericht op de theorie uit het boek. Terwijl de tentamens die ik heb gemaakt op het hbo gericht zijn op het toepassen van de geleerde lesstof.

Doorstuderen of werken? Wij helpen je de keuze maken. Download ons magazine van  mbo naar hbo.

Projectgroepjes

Op het hbo heb ik veel te maken gehad met het fenomeen “projectgroepjes”. Om hier een idee bij te krijgen:  ik heb het afgelopen schooljaar in vier verschillende projectgroepen gewerkt. Deze groepjes bestonden elke keer uit verschillende klasgenoten. Maar ook uit studenten van andere opleidingen. Los van het feit dat ik de stof heb leren beheersen, heb ik ook geleerd hoe je echt kan samenwerken. Natuurlijk is dit niet altijd zonder slag of stoot gegaan. Maar juist door deze wrijving heb ik geleerd hoe ik moet omgaan met moeilijke en persoonlijke situaties. Dit is een factor die ik bij het mbo niet ervoer. 

Zelf je tijd indelen

Op het mbo was er altijd een verplichte aanwezigheid en zaten de leraren er altijd kort op. Dit ervaar ik niet zo op het hbo. Ik word erg losgelaten en mag zelf mijn tijd indelen. Natuurlijk zijn er wel lessen waar ik aanwezig bij moet zijn. Er zijn alleen minder contacturen met de docenten en meer momenten waarop ik zelfstandig aan het werk moet gaan. Uiteindelijk steek ik per week evenveel tijd in school op het hbo als dat ik op het mbo deed. Alleen bepaal ik veel zelf wanneer ik die tijd besteedt.

Ik hoop dat mijn ervaringen jou helpen om een beter inzicht te krijgen in het verschil tussen het mbo en het hbo. En dat jullie na het lezen van deze blog beter een keuze kunnen maken die bij je past, doordat je weet wat het verschil is tussen het mbo en het hbo. 

Wil je meer ervaringsverhalen horen? Ga dan eens in gesprek met een student! 

New call-to-action

 

Ook interessant

Deeltijd, Naar het hbo
Deeltijd, Studiekeuze, Naar het hbo, Associate degree