11 april 2022

Wat is het verschil tussen een voltijdopleiding en deeltijdopleiding?

Wil je een hbo-opleiding volgen? Dan kun je kiezen uit twee varianten: voltijd of deeltijd. In deze blog vertellen we je wat het verschil is tussen deze twee!

Wat is beter: deeltijd of voltijd?

Het maakt niet uit of je een voltijd- of een deeltijdopleiding volgt. Je behaalt namelijk hetzelfde diploma. Het is maar net welke vorm (voltijd of deeltijd) bij jou past.

Wil jij ook studeren in deeltijd?  Ontdek of het iets voor jou is. Vraag een  adviesgesprek aan.

Voltijd
Als je een voltijdopleiding volgt, dan besteed je over het algemeen de hele week tijd aan je opleiding. De lessen vinden doordeweeks plaats. Daarnaast bestudeer je theorie of maak je opdrachten. Je kunt zelf plannen wanneer je dit doet. Als je stage loopt, minor volgt of afstudeert, dan gaat al je doordeweekse tijd hiernaartoe.

Deeltijd
Dit is anders dan wanneer je een opleiding in deeltijd volgt. Een deeltijdstudie volg je naast je werk. De onderwijsactiviteiten, zoals lessen, zijn op één dag gepland. Ook doe je bij een deeltijdopleiding veel aan zelfstudie. Via een online systeem kun je bijvoorbeeld colleges online terugkijken. Het is belangrijk dat je werk hebt en werkervaring hebt opgedaan. Hierdoor kun je theorie en opdrachten in de juiste context plaatsen. En je kunt je opdrachten combineren met je werk. Op deze manier is het mogelijk om tegelijk te studeren en werken.

Onderwijsconcept: structuur versus flexibel

De tijdsindeling is niet het enige grote verschil tussen voltijd en deeltijd. Bij HZ geven de meeste deeltijdopleidingen flexibel onderwijs. Het uitgangspunt van flexibel onderwijs is anders dan bij klassiek onderwijs. Om een diploma te halen moet je een aantal studiepunten halen. Voor een bacheloropleiding is dat bijvoorbeeld 240 studiepunten.

Structuur voltijdopleiding
Bij een voltijd bacheloropleiding is er een bepaald programma van vier jaar opgesteld. Het programma biedt een bepaalde structuur:

  • Het eerste jaar heet de “propedeusefase”. Hierin leer je de basis van de opleiding. Je dient een bepaald aantal punten te halen voordat je door kan naar jaar 2.
  • In jaar 2 volgt ‘hoofdfase A’. Je gaat je kennis verdiepen.
  • In jaar 3 start ‘hoofdfase B’. Je doet een minor en een meeloopstage.
  • In jaar 4 werk je aan je afstudeeronderzoek.

Bij een voltijdopleiding word je aan de hand genomen en volg je de route die is uitgestippeld. De vakken sluiten op elkaar aan. Voor alle vakken en onderdelen die je voldoende afsluit, krijg je een cijfer en daarmee studiepunten.

Structuur deeltijdopleiding
Bij flexibel deeltijdonderwijs is dit heel anders. Wat overeenkomt is het aantal studiepunten. Om je bachelordiploma te halen dien je 240 studiepunten te halen.

Het verschil met het voltijdprogramma is hoe je studiepunten gaat halen. Bij een deeltijdopleiding werk je met zogenoemde ‘leeruitkomsten’. Een leeruitkomst is een ander woord voor ‘vak’ of ‘cursus’. Iedere leeruitkomst staat voor een bepaald niveau en er zijn bepaalde eisen waaraan je moet voldoen. Samen met je docent maak je afspraken over hoe je gaat aantonen dat je het niveau beheerst. Als je het niveau behaald en aan alle eisen voldoet, dan krijg je je studiepunten.

Stel, je voldoet al aan alle eisen omdat je bepaalde werkervaring hebt of je hebt eerder een cursus of studie gevolgd. Dan kun je vrijstelling aanvragen voor deze leeruitkomst.

Ieder half jaar stem je met je studieloopbaancoach af welke leeruitkomsten je de komende periode gaat doen. Je kunt hierbij rekening houden met wat er op dat moment speelt op je werk, zodat je studie en je werk op elkaar aansluiten.

Al het ‘bewijs’ dat je verzamelt komt in je portfolio. En als je alle leeruitkomsten hebt aangetoond, dan haal je je diploma. Er is geen structuur zoals bij het voltijd onderwijs. Als deeltijdstudent bepaal je zelf de structuur. Je studieloopbaancoach helpt je daar bij.

Bijvoorbeeld:

Situatie 1: Je dient Engels op B2-niveau te beheersen om je studiepunten te halen. Ooit heb je in je carrière een Cambridge certificaat behaald. Dit is bewijs dat je het niveau van deze leeruitkomst beheerst. Je hoeft geen lessen te volgen. Je krijgt dan vrijstelling.

Situatie 2: Vroeger ben je tweetalig opgevoed en je spreekt vloeiend Engels. Om te beginnen aan het vak Engels, maak je een zogenoemde instaptoets. Maak je deze toets goed, dan kun je daarmee aantonen dat je het niveau beheerst.

Situatie 3: Wanneer je niet goed in Engels bent, dan stem je samen met een docent af wat je gaat leren om wel het juiste niveau te behalen.

Kies wat bij jou past

Het deeltijdonderwijs is dus flexibel en je bepaalt veel zelf. Je wordt hierbij geholpen door je studieloopbaancoach. Verder heb je een werkplek nodig om onderwerpen te kunnen plaatsen in je werkcontext. Bij voltijdonderwijs steek je al je tijd in je opleiding, volg je een bepaalde structuur en zit je vaak met leeftijdsgenoten in de klas.

Lijkt het je wat om een hbo-opleiding te volgen? Oriënteer je goed en ontdek wat bij je past. Als je een deeltijdopleiding overweegt, dan kun je een adviesgesprek aanvragen om je mogelijkheden te bespreken. Wil je liever een voltijdprogramma volgen,chat met een student en vraag wat zijn ervaringen zijn met de opleiding.

Hoe dan ook, we wensen je veel succes met het vinden van een opleiding die bij je past om je felbegeerde hbo-diploma te behalen!

Chat met een van onze voltijd-studenten of deeltijd-docenten van HZ University of Applied Sciences