13 april 2022

Wat is het verschil tussen de deeltijdstudie Social Work en Sociaal Werk?

Ben jij geïnteresseerd in werken in het mens en gedrag domein? En ben je opzoek naar een hbo-opleiding naast je werk? Dan twijfel je misschien wel tussen de hbo-niveau 5 Associate degree opleiding Sociaal Werk (Ad H&SW) of de
niveau 6 bacheloropleiding Social Work deeltijdvariant of voltijdvariant.

Met beide opleidingen word je opgeleid om andere mensen te helpen. Je wordt klaar gestoomd voor een baan in de zorg en welzijn sector. De insteek hoe je mensen helpt verschilt per opleiding. In deze blog lees je er meer over.

 • Als je kiest voor Social Work, dan word je opgeleid tot een sociaal professional. Als sociaal professional wil je mensen helpen. Je bent open-minded, eerlijk en gaat met nieuwsgierigheid iedere situatie tegemoet. Dit betekent dat je later werkt als ambulant, groepsbegeleider, jeugdzorgwerker of GGZ Agoog. Je werkt van begin tot eind aan het hulpverleningstraject van een persoon. 

 • Ad Sociaal Werk is een opleiding die jou opleidt tot preventief gezondheidsmedewerker. Een beroep waar de laatste jaren steeds meer behoefte aan is gekomen door veranderingen in de maatschappij.
  Als Ad SW’er zorg je ervoor dat cliënten zelfstandig blijven leven. Je voorkomt dat ze bijvoorbeeld gezondheidsproblemen krijgen. De gezondheid staat centraal. Je geeft adviezen om de gezondheid te behouden of bevorderen.

 • Als je zeker weet dat je breed opgeleid wilt worden tot sociaal professional, dan is de opleiding Social Work iets voor jou! In het 3e jaar kies je een specialisatierichting. Je kiest voor de studieroute Zorg, Jeugd of Welzijn & Samenleving. 

 • De Ad Sociaal Werk richt zich op health, dus je leert ook laagcomplexe verpleegtechnische handelingen uit te voeren. Dit is geen onderdeel van de opleiding Social Work. 

Taken en verantwoordelijkheden
Als je afgestudeerd bent, heb je wezenlijk andere taken en verantwoordelijkheden.

 1. Met een Ad SW diploma ben je preventief gezondheidsmedewerker. Je leert innovatief denken en over zorgtechnologie nadenken. Dan kom je met oplossingen om gezondheidsproblemen in de toekomst te voorkomen. Daarbij houd je alle aspecten in de gaten, van het mentale welzijn van groepen zoals bijvoorbeeld in een bepaalde wijk of scholieren tot de invloeden vanuit de omgeving. 

 2. Na het afronden van Ad SW focus jij je meer op de positieve gezondheid. Jij hebt lef, bent creatief, innovatief en zoekt een baan buiten de gebaande paden. Daarom kan je bijvoorbeeld ook aan de slag bij woningbouwverenigingen, scholen en wijkcentra.

 3. Met een bachelor Social Work op zak, ben jij gespecialiseerd in agogische vaardigheden, gespreksvoering, interventies maken, systeemgericht werken, psychologie en sociale vraagstukken. Je leert breed kijken naar de maatschappij om mensen met een hulpvraag zo goed mogelijk te ondersteunen in hun zelfredzaamheid.

een sociaalmaatschappelijke opleiding in deeltijd studeren. bekijk www.hz.nl voor het aanbod


Duur

De Associate degree opleiding Sociaal Werk omvat 120 EC en de bacheloropleiding Social Work (voltijd of deeltijd) 240 EC.

 • De Ad Sociaal Werk duurt gemiddeld 2 jaar.
  Daarnaast is deze opleiding een goede basis voor studenten die daarna willen instromen in het 3e jaar van de bachelor Social Work. Deze opleiding is een goede keuze voor diegene die twijfelen of ze wel een bacheloropleiding willen volgen.

 • De bachelor Social Work duurt 4 jaar, maar je kan deze opleiding versneld doorlopen als je al relevante werkervaring hebt of op een andere manier voorloopt op schema. 

Deeltijd of voltijd studeren: wat spreekt jou aan?

Beide opleidingen kan je volgen in deeltijd, waarbij je gaat werken en studeren door middel van flexibel onderwijs. Na het afronden van de opleiding Sociaal Werk, kan je doorstromen naar het 3e leerjaar van de hbo bachelor Social Work.

De opleiding Social Work kan je ook als voltijdvariant volgen. De voltijdvariant volg je op het moment dat je nog geen werkervaring hebt opgedaan.

Bezoek de Open Dag

Meer weten over de verschillen? Kom naar een Open Dag en stel je vragen.

Advies deeltijd of voltijd studeren

Vraag jij je af of in deeltijd studeren iets voor jou is?Vraag dan een adviesgesprek aan met een docent van Social Work
Zij kunnen jou persoonlijk advies geven over jouw studiemogelijkheden.

New Call-to-action