22 februari 2018

Verder leren of solliciteren?

Met je mbo-diploma op zak ben je in principe klaar om aan het werk te gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om verder te studeren aan het hbo. Geen makkelijke keuze, want met je mbo-diploma op zak kun je gelijk aan het werk en geld gaan verdienen. Aan de andere kant, als je kiest om door te studeren vind je straks makkelijker een baan (afhankelijk van de sector waarin je werkt).

Hoe maak ik een keuze?

De keuze is uiteindelijk aan jou: wil ik verder leren of solliciteren naar die ene, leuke baan? We hebben een aantal afwegingen voor je op een rij gezet om te besluiten wat bij jou past:

 • Stel jezelf een aantal vragen

  Heb je zoveel interesse in je vakgebied dat je er graag in verder studeert? Of wil je graag op een meer theoretische manier bezig zijn met je vak? Heb je ambitie en werk je graag zelfstandig? Als het antwoord op een van deze vragen ja is, dan is een hbo-opleiding zeker iets voor jou.

 • Denk vooruit

  Probeer vooruit te denken: waar wil je staan over 5 jaar? Wat zijn je mogelijkheden en wat wil je bereikt hebben?
 • Onderzoek beide opties

  Oriënteer je op de arbeidsmarkt door vacatures te zoeken op internet en in kranten en kijk daarnaast naar het opleidingsaanbod: bezoek vrijblijvend Open Dagen en zoek online naar opleidingsinformatie. Zo krijg je wat meer gevoel bij beide opties.

Waarom kiezen voor het hbo?

 • Je zit nu nog in het ritme van studeren. Als je eenmaal aan het werk bent is het moeilijker je vaste salaris op te geven en weer terug naar school te gaan.
 • Het vergroot je toekomstkansen: hogere kans op een baan met een hoger salaris
 • Mocht je als hbo’ er niet aan de slag komen, dan kun je altijd nog terugvallen op je mbo-diploma. Je hebt dan met je hbo in ieder geval een voorsprong op andere mbo-sollicitanten.

Succes met je keuze!

Ook interessant

Deeltijd, Studiekeuze, Associate degree
Deeltijd, Studiekeuze, Naar het hbo, Associate degree