Toelatingsonderzoek naar het hbo: de 21+ test
De 21+ toets, weleens van gehoord? Nee? Voor mij was dit ook helemaal nieuw. Hoe kwam ik er dan achter dat dit bestond? Nou, eigenlijk per toeval. Ik wist zeker dat ik een hbo-opleiding wilde en kon volgen. Ik beschikte alleen niet over het juiste papiertje om toegelaten te worden. Balend en zoekend naar een andere mogelijkheid kwam ik de 21+ toets tegen.
Omdat ik er van overtuigd ben dat meer mensen toegelaten kunnen worden tot een hbo-opleiding met de 21+ toets, deel ik in deze blog mijn ervaring met de 21+ toets. Op de HZ website vind je hier ook meer informatie over dit toelatingsonderzoek.
Voor wie is deze toets relevant?
Voordat je verder leest is het handig om te weten of de 21+toets relevant is voor jou. De 21+ toets is eigenlijk relevant voor iedereen die 21 jaar of ouder is, een hbo-opleiding wilt gaan volgen, maar niet over een havo/vwo/mbo-diploma beschikt.
Wat is de 21+ toets?
Zoals de naam al zegt, een toelatingsonderzoek die je kan afleggen als je 21 jaar of ouder bent. Er is ook een mogelijkheid om de test af te leggen wanneer je 20 jaar oud bent, echter moet je dan wel 21 zijn wanneer je aan je studie begint. De 21+ toets, test in principe of jij genoeg capaciteiten bezit om aan een hbo-studie te beginnen.
Wat zijn de voordelen hiervan?
1. De 21+ toets is een manier om toegang te krijgen tot een hbo-opleiding zonder dat je hier de juiste vooropleiding voor hebt gevolgd. Op de HZ word je bijna tot elke opleiding toegelaten met een positieve uitslag van dit toelatingsonderzoek. Check vooraf wel eerst even bij de opleiding of dit ook echt zo is!
2. Omdat de 21+ toets een test is die gebaseerd is op je huidige kennis en je IQ is de test eerlijk en maakt het niet uit hoeveel je hebt gestudeerd. Hierdoor weet je na het afleggen van de test wat jij echt in je mars hebt en niet hoeveel stof je in je hoofd kan stampen.
3. Ook is de 21+ test twee jaar geldig. Dus haal je, of bevalt de opleiding je toch niet, dan kan je het altijd nog voor een andere opleiding kiezen zonder dat je de 21+ toets nog een keer moet afleggen.
En wat zijn nadelen?
Ook zitten er wat nadelen aan de toets verbonden waar je je bewust van moet zijn, voordat je beslist deze test af te leggen.
1. Zo kan je je niet echt voorbereiden op de 21+ toets voor de HZ, in dit geval bestaat de test echt uit vragen die je IQ testen. Natuurlijk kan je er wel voor oefenen, maar daar later meer over.
2. Ook duurt de test ruim drie uur en is erg intensief. Zorg er daarom voor dat je goed uitgerust bent en dat je in je opperste concentratie zit.
3. Een ander nadeel is dat de 21+ toets niet landelijk is bepaald, er zijn geen algemene richtlijnen die een hogeschool moet aanhouden. In sommige gevallen gaat het om een IQ test en in andere gevallen lijkt het op een gewoon havo-examen. De test die ik heb afgelegd om bij de HZ toegelaten te worden was een test gebaseerd op een IQ-test/intelligentieonderzoek.
Handige weetjes over de 21+ toets
Natuurlijk zijn er, zoals aan bijna alles in het leven, kosten verbonden aan de 21+ test. Dit is per school anders. De kosten voor de test kunnen oplopen tot rond de 300 euro. Maar laat dit je zeker niet tegenhouden. Als je weet dat je het kan, ga er dan voor!
Meld je zelf aan
Om op de HZ te kunnen beginnen heb ik de test laten afnemen door Aob Compaz, dit is een onafhankelijk bureau waar de HZ mee werkt. In principe kun je voor alle opleidingen toegelaten worden met dit toelatingsonderzoek. Nadat ik goedkeuring kreeg van de decaan van HZ, heb ik mezelf aangemeld bij AOB Compaz. De contact gegevens voor dit bureau zijn makkelijk te vinden op de website van Aob Compaz. Dit bureau bevindt zich in Rotterdam, houd hier dus wel rekening mee.
Stem af wanneer
Voordat je blindelings aan de test gaat deelnemen, informeer dan eerst bij de opleidingscoördinator van je toekomstige opleiding voor welke datum je deze moet hebben voldaan. Vaak moet je de test vóór het uiterlijke inschrijfmoment van de opleiding hebben gedaan. Soms worden er ook uitzonderingen gemaakt, zorg er dan voor dat je deze afspraken op papier hebt staan om zo moeilijkheden te voorkomen.
Maak oefentesten
Zie je het allemaal nog zitten? Natuurlijk zijn er ook dingen die je kunt doen om je slagingskans te vergoten. Maak oefentesten, zo heb ik verschillende online IQ-testen geoefend om bekend te raken met de denk- en vraagmethode.
Ik ben super blij dat ik het toelatingsonderzoek heb gedaan en nu in mijn eerste jaar van mijn hbo-opleiding zit. Het laatste wat ik je nog wil meegegeven is dat je op jezelf moet vertrouwen en er gewoon aan moet beginnen!
Wil je meer weten over het maken van de juiste studiekeuze? Kijk dan eens op onze studiekeuze pagina. Heb je meer vragen over studeren aan de HZ? Ga dan in gesprek met een student.