25 juli 2022

Hoe kom ik erachter of ik die hbo-deeltijdstudie aankan?

Je hebt recent of een poosje geleden in de schoolbanken gezeten. En om een bepaalde reden kriebelt het weer. Je wilt je verder ontwikkelen, maar je bent nieuwsgierig: kan ik een hbo-opleiding aan?

Alles weten over studeren in deeltijd? Vraag het gratis online magazine aan!

Tegenwoordig kan je een deeltijdstudie volgen, waarbij je toch kan blijven werken. Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of een deeltijdopleiding bij jou past. Hierbij wat tips!

1. Bezoek een Open Dag
In eerste instantie adviseer ik je om een Open Dag te bezoeken. Op die manier kom je in contact met docenten en krijg je meer informatie over het programma van de opleiding. Bovendien kan je vragen stellen over jouw persoonlijke situatie. Bekijk deze pagina wanneer de Open Dagen gepland staan

2. Flexibel onderwijs
Om er achter te komen of jij een studie naast je werk aankan, is het ook slim om je te verdiepen in het soort onderwijs. Urenlang in de schoolbanken en luisteren naar docenten is niet meer van deze tijd. Bij een hogeschool volg je flexibel onderwijs bij een deeltijdopleiding. Verdiep je in het flexibel onderwijs. Wat houdt dit in? En zie je het zitten om naast de werkdagen ook nog zelfstandig de boeken in te duiken?

3. Vraag bekenden

Ken jij personen die een hbo-opleiding hebben gevolgd? Ga eens met hen in gesprek en vraag eens hoe moeilijk zij het studeren op hbo-niveau vonden. En waar liepen ze tegenaan toen ze eenmaal de stap hadden gemaakt. Misschien hebben ze een traditionele onderwijsvorm gevolgd of juist het nieuwe flexibele onderwijs? Welke vorm dan ook, het blijft hbo-niveau en ze kunnen je vertellen goed vertellen of het wel of niet haalbaar is.

4. Bekijk het deeltijd aanbod

Bekijk welke toelatingseisen er vereist zijn om te starten met een bepaalde deeltijdstudie. Een stage- of werkplek is vaak nodig. En voor sommige studies heb je een minimaal aantal jaar werkervaring nodig. Daarnaast kan je vooraf ook al vinden hoeveel uur per week je werkt en hoeveel uur er nodig is om aan de studie te zitten buitenom je werkdagen. Bekijk met je naasten of dit haalbaar is voor jou. De toelatingseisen vind je op de opleidingspagina.

5. Adviesgesprek

Wil je een professioneel en open advies over jouw persoonlijke situatie? Dat kan! Je kan een adviesgesprek aanvragen met onze adviseur. Een HZ-docent geeft een eerlijk advies op basis van jouw situatie en vragen. Hopelijk helpt dit jou bij het maken van de keuze.

Studeren op hbo-niveau kan pittig zijn, maar ook heel interessant om nuttige methodes te leren die je gelijk kan toepassen op je werk. Als je je studiemomenten goed inplant en de tijd neemt voor je studie, is er veel mogelijk! Durf jij de stap te zetten om een deeltijdstudie te gaan volgen? 

Doe de quiz!