12 juli 2019

Hoe ik als mbo’er startte met een hbo-opleiding

De overstap van mbo naar hbo is nogal wat. Je hebt je mbo-diploma al op zak en een nieuwe studie beginnen vraagt behoorlijk wat van je. Veel mbo’ers twijfelen om door te studeren en een hbo-opleiding te starten, omdat ze bang zijn dat ze het niet halen. Ik nam de sprong in het diepe en startte met de vierjarige hbo-opleiding Social Work deeltijd. In deze blog deel ik mijn ervaring met het starten van een hbo-opleiding.

Het keuzeproces: opties na mbo

Na mijn mbo-opleiding wilde ik me toch wel graag verder ontwikkelen en oriënteerde me op een hbo-opleiding. Er waren verschillende mogelijkheden: meerdere hbo-opleidingen die aansloten op mijn mbo-opleiding en ik kon kiezen voor een studie in voltijd of in deeltijd. Om meer inzicht te krijgen in wat ik precies wilde, maakte ik een lijstje met voor- en tegenargumenten.

Hier vind je een kijkje in mijn lijstje:

Voor:

 • Meer kennis vergaren
 • Andere professionals ontmoeten
 • Meer leren over mijn werkveld
 • Meer kunnen verdienen na mbo
 • Kunnen groeien in mijn persoonlijkheid
 • Verschillende plekken stagelopen en zo meer kennis over verschillende doelgroepen krijgen

Tegen:

 • Het kost geld, geen gratis OV (als deeltijder)
 • Elke week naar school (deeltijd alleen maandag)
 • Het kost tijd
 • Deeltijd: Buiten werk om, dingen voor school moeten doen
 • Voltijd: Buiten stage en school om nog een bijbaantje moeten vinden om toch rond te komen

Doorstuderen of werken? Wij helpen je de keuze maken. Download ons magazine van mbo naar hbo.
Studeren naast mijn baan

Uiteindelijk heb ik voor een deeltijdopleiding Social Work gekozen. Dit is een andere tak van sport, omdat ik naast mijn vaste baan naar school ga. Omdat mijn vaste baan een enorm leuke werkplek is, wilde ik het niet opzeggen. Ik voel me daar goed en ik wil daarin doorgroeien. Mijn werkgeefster gaf mij die kans ook en dat motiveert mij enorm. Zo kan ik doorgroeien en me ontwikkelen in mijn werk.

Nu een hbo’er

Inmiddels zit ik in het derde jaar van mijn opleiding. Het grote verschil tussen mbo en hbo is dat je op een totaal andere manier leert. Dit vond ik in het begin heel lastig, maar de docenten en mijn coach hebben me er goed bij geholpen. Ze leerde me bijvoorbeeld structuur aan te brengen en goed te plannen. Het voordeel van mijn mbo-opleiding is dat ik al veel praktijkervaring heb opgedaan.

Achteraf gezien ben ik heel erg blij dat ik voor een deeltijd hbo-opleiding heb gekozen; ik ben enorm gegroeid in mijn carrière. Je moet wel een echte doorzetter zijn en niet zomaar opzeggen. Tegen iedereen die twijfelt om door te studeren, wil ik zeggen: gewoon doen! Geef het een kans!

Heb je twijfels? Of wil je gewoon weten welke mogelijkheden er zijn? Download dan ons magazine. 

New call-to-action

Ook interessant