17 januari 2023

Flexibel studeren: het combineren van werk en studie

Jaren heb ik getwijfeld of ik het zag zitten om een deeltijdstudie van 4 jaar te starten. Uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aan getrokken en ben ik een deeltijdopleiding begonnen. Door flexibel onderwijs, kan ik werk en studie goed combineren.

 

Flexibel onderwijs

Ik oriënteerde me op verschillende opleidingen en locaties.  Al snel besloot ik dat een opleiding buiten de provincie met 2 lesdagen per week te intensief is naast mijn fulltime baan, ook al krijg ik studieverlof. Bij de HZ maakte ik kennis met flexibel onderwijs. 

Je leert online, op de HZ en op je werkplek. Je kunt vrijstelling krijgen als je kennis en vaardigheden beheerst, mits je dit kunt aantonen. Gemiddeld zijn studenten 20 uur per week bezig met hun studie, maar je bepaalt zelf hoe lang je over je studie doet. Daardoor kun je werk, studeren en privéleven goed combineren!

Bij flexibel onderwijs weet je vooraf welke leeruitkomsten je moet kennen en kunnen om punten te halen. Bijvoorbeeld: de leeruitkomst ‘doelgericht schrijven’. Vooraf krijg je aanwijzingen waaraan je leeruitkomst dient te voldoen. Vervolgens bespreek je met je docent hoe je dit wilt gaan halen op het juiste niveau. Als je het eenmaal hebt uitgevoerd, dan voeg je het toe aan je portfolio waarin je laat zien dat je voldoet aan de leeruitkomst.

Alles weten over studeren in deeltijd? Vraag het gratis online magazine aan!

Handig combineren van werk en studie

Inmiddels ben ik deeltijdstudent en komt het combineren van werk en studie dagelijks terug. Of is het studie en werk? Kort door de bocht is het de kunst om de leeruitkomsten, waaruit de studie is opgebouwd, zoveel mogelijk te integreren en mee te nemen in je dagelijkse werk. Het kostte me toch wel even tijd en creativiteit om hier handig mee om te leren gaan. 

De goede adviezen, die ik in een van de eerste colleges hoorde, “maak het niet te groot” en “houd in de gaten dat je bezig bent met een eerste jaar hbo, waar ook havo scholieren op instromen” heb ik in mijn oren geknoopt.

Veel support

Toen ik een jaar geleden, na me aangemeld te hebben voor de deeltijdstudie, mijn  familieleden en collega’s informeerde over mijn keuze om als 40-plusser te gaan studeren, was ik blij verrast met de enthousiaste reacties. En nog sta ik versteld hoe vaak iemand even vraagt “hoe is het met de studie?”.

Die betrokkenheid, daar maak ik nu veelvuldig gebruik van. Ik betrek collega’s bij leeruitkomsten en vraag of ik mee mag lezen of denken bij het opstellen van bijvoorbeeld een samenwerkingsovereenkomst. Dit past mooi in de leeruitkomst Basiskennis Recht. Zo ben ik, ondanks dat ik aan het werk ben, toch ook met mijn studie bezig en vice versa. 

Het is deze andere blik en de directe verbreding van mijn competenties, die mij de energie geeft om op mijn vrije zondagmiddag achter mijn laptop te kruipen en aan mijn portfolio’s te werken. En die 4 jaar, die zijn straks zo voorbij!

Wil je ook weten of studeren in deeltijd bij je past? Vraag dan een adviesgesprek aan.

Doe de quiz!