29 november 2019

Een vierjarige opleiding na m’n mbo; wil ik dat wel?

Je komt van het mbo af met een mooi diploma, maar wat ga je nu doen? Ga je gelijk werken of wil je doorstuderen? Dit is een lastige keuze waar elke afgestudeerde mbo’er voor komt te staan. Wat speelt er door je hoofd? Weer vier jaar in de schoolbanken? In deze blog vertel ik je welke mogelijkheden je hebt om door te sturen na je mbo-diploma.

Allereerst gefeliciteerd met je diploma, knap gedaan! Maar voor je lekker gaat luieren moet je toch eerst even nadenken over wat je met je diploma wilt gaan doen. Je kan lekker gaan werken en geld verdien (klinkt erg aantrekkelijk), maar je kan ook nog verder leren (klinkt misschien iets minder aantrekkelijk). Als je verder gaat leren, ga je naar het hbo en zit je weer vier jaar aan een opleiding vast; denk je. Maar dat is niet zo, er verschillende mogelijkheden op gebied van doorstuderen.

Bacheloropleidingen van vier jaar
Je hebt de bacheloropleidingen; deze duren vier jaar. De HZ biedt 24 verschillende hbo-bachelors aan. Deze variëren heel erg, zo kan je Communicatie studeren, net als ik, maar je kan ook Verpleegkunde of Bouwkunde studeren. Als je deze opleidingen hebt afgerond heb je een hbo-bachelor diploma.

Associate degree-opleidingen van twee jaar
Zie je een vierjarige opleiding echt niet meer zitten, maar wil je wel doorstuderen? Dan heeft de HZ sinds kort de perfecte oplossing. Je kan sinds kort een Associate degree volgen. Nu hoor ik je denken: “Wat is dat?”. Dat ga ik eens even uitleggen. Een Associate degree is een tweejarige praktijkgerichte hbo-opleiding. Je diploma is dan ook een wettelijk erken hbo-diploma.

Het niveau van deze opleiding zit tussen mbo-niveau 4 en hbo-bachelor 6 in. Deze opleidingen sluiten erg goed aan op de praktijk. Als je de opleiding hebt afgerond, kun je aan de slag bij een bedrijf of organisatie. Als je ambitieus bent en toch een vierjarige bachelor wilt afronden, dan sluit je associate degree-opleiding ook goed aan op een eventuele vervolgopleiding. De HZ biedt momenteel, in samenwerking met de Avans Hogeschool, al 10 verschillende Associate degrees aan. Deze kun je volgen bij de Associate Degree Academy in Roosendaal.

Doorstuderen of werken? Wij helpen je de keuze maken. Download ons magazine van  mbo naar hbo.

Studeren naast je baan: een deeltijd hbo-opleiding
Besluit je toch te gaan werken na je mbo? Dan kun je later in je carrière ook altijd nog een hbo-opleiding in deeltijd volgen. Ook in deeltijd zijn zowel associate degrees als bacheloropleidingen.

Dus om de vragen er nog even bij te halen die we aan het begin hadden. Op de vraag ‘Wat ga je nu doen?’, tsja, daar kan ik weinig over zeggen. Maar zoals je kunt lezen in mijn blog, zijn er verschillende opties om door te studeren.

Zelf weet ik het wel; ik zou doorsturen. Wil je meer ervaringsdeskundigen spreken? Dat kan! Vul het formulier en word gekoppeld aan een student. Veel succes met het maken van je keuze.

New call-to-action

Reactions

More blogs

Deeltijd, Voltijd, Studiekeuze, Naar het hbo, HZ, Associate degrees
Studiekeuze, Naar het hbo
Studiekeuze, Naar het hbo