20 april 2023

Bijscholen van je medewerkers: 10 redenen waarom jouw organisatie er sterker van wordt

Een mens leert het liefst een leven lang. En vastroesten? Daar wordt niemand beter van. Als werkgever kun je je medewerkers bij-, om- of opscholen met een deeltijdopleiding. Dat zorgt niet alleen voor loyale, gelukkige en gemotiveerde teamleden. Je krijgt er ook sterkere professionals voor terug, vol nieuwe energie. Daar profiteert de hele organisatie van!

In deze blog lees je 10 redenen waarom bijscholing een triple win is: voor je werknemer, voor je organisatie en voor de klant.

1. Je vergroot de motivatie van je medewerkers


Niets is fijner voor een werkgever dan betrokken en gemotiveerde medewerkers. Het mogelijk maken van groei speelt daar een belangrijke rol in. Wanneer je investeert in de opleiding van je medewerkers, kun je erop rekenen dat zij net dat ene stapje extra doen om de organisatie verder te helpen.

2. Je kweekt loyaliteit

Lang niet iedereen krijgt de kans om zich bij te scholen wanneer ze eenmaal aan het werk zijn. Jouw investering in de groei van een medewerker zal worden gezien als een fantastische kans. Daar krijg je als werkgever ook veel voor terug. Loyaliteit bijvoorbeeld! Een medewerker die dankzij jou in beweging blijft, zal wel drie keer nadenken voordat hij of zij een andere baan gaat zoeken. En ben je toch huiverig dat je iemand na de opleiding kwijtraakt? Dan kun je hier vooraf prima afspraken over maken. 

3. Je werkt met sterkere professionals

Een investering in bijscholing levert natuurlijk niet alleen blije, loyale en betrokken collega’s op. Een deeltijdopleiding laat mensen groeien in hun kennis en in hun vaardigheden. Ze worden daardoor nog sterkere professionals. Niet alleen vakinhoudelijk, maar bijvoorbeeld ook organisatorisch. 

4. Je haalt collega’s uit hun comfortzone


We kennen het allemaal maar al te goed: wanneer we te lang blijven hangen in onze vertrouwde routines, is het tijd om de boel eens flink op te schudden. Nieuwe ervaringen, nieuwe kennis, nieuwe energie! Bijna iedere collega doet door het jaar heen min of meer hetzelfde werk. Een opleiding haalt je medewerker tijdelijk uit de comfortzone. Dat zorgt voor inspiratie, plezier en voldoening. Je zult het aan ze merken!

5. Je vergroot het netwerk van je organisatie

Tijdens een opleiding komen je medewerkers in contact met nieuwe mensen uit het werkveld. Hun netwerk wordt groter en daar heeft ook jouw organisatie profijt van. Extern én intern zorgt een groot netwerk voor nieuwe verbindingen en samenwerkingen. Dit geeft jou als werkgever kansen om te groeien.

6. Je medewerkers ontdekken nieuwe interesses en talenten


Tijdens een opleiding ontdekken medewerkers nieuwe interesses binnen én buiten het primaire vakgebied. Zowel voor jou als voor de werknemer zijn dit waardevolle inzichten. We presteren tenslotte pas echt op ons best wanneer we onze krachten, interesses en talenten optimaal kunnen inzetten. Misschien opent het wel deuren om een functie nog beter aan te laten sluiten bij je werknemer. 

7. Je zorgt voor gezonde medewerkers en een vitale organisatie


We willen allemaal dat onze medewerkers vitaal door het leven gaan. Fysiek, maar ook mentaal. Scholing van je medewerkers kun je zien als een geweldige work-out voor de geest. Een leven lang leren is goed voor ons brein en voor onze gezondheid. Investeer je in de in de vitaliteit van je medewerkers, dan houd je je mensen en je organisatie gezond.

8. Je blijft op de hoogte van trends en ontwikkelingen


Als bedrijf of organisatie wil je altijd op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en inzichten in je vakgebied. In de huidige maatschappij volgen die elkaar in razend tempo op. Des te fijner is het wanneer je werknemers die actuele kennis meenemen naar de werkvloer. Ze kunnen het niet alleen toepassen, maar ook vertalen naar de rest van het team. Zo blijf je als organisatie altijd bij de tijd. 

9. Je organisatie wordt interessanter voor werkzoekenden


Bijscholing van je werknemers draagt bij aan een positiever werkgeversimago. Wanneer je investeert in je mensen, dan straalt dat af op de hele organisatie. Werkzoekenden solliciteren sneller bij een organisatie die goede secundaire arbeidsvoorwaarden biedt, zoals het stimuleren van (extra) opleidingen. Ook wordt je bedrijf interessanter voor talentvolle zij-instromers. Het kan je net dat ene streepje voor geven op andere werkgevers. Zeker in een krappe arbeidsmarkt kan dat al goud waard zijn. 

10. Je medewerkers zijn flexibeler inzetbaar. 


Met bijscholing vergroot je je de flexibiliteit van je medewerkers. Je team is dan niet meer eenzijdig inzetbaar. Je kunt je mensen (eventueel tijdelijk) breder inzetten binnen de organisatie. Daardoor wordt je organisatie wendbaar en kun je sneller reageren op veranderingen.

Mogelijkheden voor een deeltijdopleiding 

Zie jij kansen voor je medewerkers om door te groeien met een deeltijdopleiding? De eerste stap is het gesprek aangaan met je werknemer. Informeer naar zijn of haar verwachtingen. Wat is de behoefte van de werknemer? Wat is jouw behoefte als werkgever? Wanneer je elkaars verwachtingen kent, dan kun je samen afspraken maken.


Meer weten over deeltijd aan de HZ? 


HZ University of Applied Sciences biedt verschillende deeltijdopleidingen aan. Behalve hbo-bacheloropleidingen in deeltijd zijn er ook tweejarige Associate degrees.  Wil je hier als werkgever meer over weten? Lees dan ook eens de pagina over studeren in deeltijd.  Of wijs je medewerker op de mogelijkheid voor een adviesgesprek


New Call-to-action