12 juni 2023

Wat is een hogeschool?

Ben je op zoek naar een hbo-opleiding? Dan kun je terecht op veel hogescholen in Nederland. Maar wat is een hogeschool eigenlijk? Met welk diploma kun je er studeren? Wat voor onderwijs krijg je? En met welk diploma verlaat je de opleiding? In deze blog leggen we het je uit. 

Weten welke opleiding bij jou past? Maak nu de studiekeuzetest

Wat is een hogeschool?

Het korte antwoord: een hogeschool is de plek waar hbo-opleidingen worden gegeven. Na je middelbare school kun je afhankelijk van je diploma kiezen voor het mbo (middelbaar beroepsonderwijs), het hbo (hoger beroepsonderwijs) en het wo (wetenschappelijk onderwijs). Hbo wordt dus gegeven op een hogeschool. Voor het wo heet dat de universiteit. 

Is een University of Applied Sciences ook een hogeschool?

Ja. Ondanks dat de naam misschien anders doet vermoeden is een University of Applied Sciences een hogeschool. De reden dat sommige hbo-instellingen zo heten, is omdat het internationaal meer een gangbare naam is. In Nederland zijn er meerdere hogescholen die zich om die reden University of Applied Sciences noemen. 

Hoeveel hogescholen zijn er?

Er zijn in Nederland ruim 35 hogescholen. Zij bieden allemaal een eigen pakket van hbo-opleidingen aan. Een hogeschool specialiseert zich vaak in een paar vakgebieden. Ze bieden dan verschillende opleidingen aan die raakvlakken hebben met een bepaald thema. Bij HZ University of Applied Sciences zijn dat bijvoorbeeld Economie, Techniek en Mens & Gedrag. Zo heeft iedere hogeschool zijn eigen profiel. 

Wat heb je nodig om aan een hogeschool te studeren?

Je kunt naar het hbo (en dus een hogeschool) doorstromen met een diploma van:

  • het mbo (niveau 4)
  • de havo
  • het vwo.

Heb je deze diploma’s niet, maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je in veel gevallen een zogeheten 21+ toets doen. Dit is een toelatingstest waarmee je kunt aantonen dat je klaar bent om met een hbo-opleiding te starten. 

Welk diploma haal je op een hogeschool?

Het hbo-diploma wordt een Bachelor genoemd. Dit is een internationaal erkende titel. Wel zo handig wanneer je later in een ander land wil werken. Op sommige hogescholen kun je trouwens ook een Associate degree halen. Deze titel zit tussen mbo-niveau 4 en hbo-bachelor in. Associate degrees duren vaak 2 jaar. Je kunt daarna vaak instromen in het derde jaar van een hbo-opleiding in dezelfde richting. Ook kun je op veel hbo’s een Master halen.

Hoe ziet studeren aan een hogeschool eruit?

Natuurlijk is geen hogeschool hetzelfde. Behalve de verschillen in opleidingen, kan er ook een groot verschil zijn in de benadering, de persoonlijke begeleiding of de lesmethodes. Onderling zijn er binnen het hbo ook grote verschillen tussen meer praktisch en meer theoretisch ingestelde scholen.

Er is vaak maar één manier om dat uit te vinden: verdiep je online en ervaar het in de praktijk via Open Dagen. Zo ontdek je pas echt goed welke hogeschool en welke opleiding bij jou past.

Wat is het verschil tussen een hogeschool en een universiteit?

Je kunt naar de universiteit met een vwo-diploma. Al zijn er veel vwo’ers die bewust kiezen voor het hbo, omdat het praktijkgerichte onderwijs en de manier van lesgeven beter bij hen past. Waar je op een hogeschool wordt opgeleid om direct in het werkveld aan de slag te gaan, word je op een universiteit voornamelijk wetenschappelijk opgeleid. Je houdt je meer bezig met onderzoek en theorie en wat minder met real-life praktijkopdrachten.

Lees hier meer over de verschillen tussen de hogeschool en de universiteit

Wil je kennismaken met het hbo aan HZ University of Applied Sciences?

Meld je daarom eens aan voor een Open Dag. Je proeft de sfeer, spreekt met studenten en docenten en je krijgt een goede indruk van hoe er les wordt gegeven. Zo ervaar je het beste of de hogeschool bij jou past. 

Ontdek welke opleiding bij jou past met de studiekeuzetest van HZ University of Applied Sciences

Ook interessant

Voltijd, Studiekeuze, Naar het hbo, Studeren in Zeeland, Studeren aan de HZ
Voltijd, Studiekeuze, Naar het hbo, Studeren in Zeeland, Ouders
Voltijd, Studiekeuze, Naar het hbo