24 januari 2020

Wat doe je na een verkeerde studiekeuze?

Realiseer jij je dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt? Dan ben je niet de enige. Over het algemeen vinden jongeren het lastig om een goede keuze te maken voor op de langer termijn, waardoor de meesten niet goed weten wat ze in de toekomst willen. Maar wat doe je als je denkt dat je de verkeerde studiekeuze hebt gemaakt?

Ga het gesprek aan

Als je twijfelt of een knagend voorgevoel hebt dat je studie niet de juiste keuze is, ga dan het gesprek aan met een decaan of studieadviseur. Zij kunnen jou verschillende opties voorleggen. Vraag eventueel ook advies aan je ouders, klasgenoten en ouderejaars. Bespreek met hen of je wilt stoppen, switchen of toch doorgaan.

Realiseer wat je niet wilt

Nu je weet dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt, weet je in elk geval wel wat je niet wilt. Dat is al een stap in de goede richting. Zet op een rij wat je wel en niet leuk vond aan de opleiding. Zoek vervolgens zo veel mogelijk informatie op over studies en vraag anderen naar hun ervaringen. Als je denkt voldoende te weten, kun je een aantal opties elimineren en de juiste keuze maken.

Je wilt switchen

Als je een andere opleiding op het oog hebt, waarvan je denkt dat deze beter bij je past, stop dan eerst met je huidige opleiding. Je kunt je uitschrijven in Studielink, zodat je collegegeld betaalt tot de datum dat je de studie volgt. Geef je zelf rust en stroom dan het eerst volgende moment dat de opleiding weer begint in. Het resterende deel van het jaar kun je eventueel besteden aan een (bij)baan of een reis!

Je wilt echt stoppen

Ben je er zeker van dat deze studie niet bij je past, stop dan zo snel mogelijk. Regel gelijk de praktische zaken: schrijf je uit bij Studielink en bij DUO. Velen weten niet welke studie ze wel willen gaan doen, nadat ze zijn gestopt. In dit geval is het slim om een tussenjaar te nemen. Zo kun je de tijd nemen om een beslissing te maken en jezelf op andere gebieden te ontwikkelen.

Zo kun je bijvoorbeeld de tijd nemen om te reizen of je hobby’s uit te breiden. Ook kun je een baan zoeken of een bedrijf op starten. Door jezelf bezig te houden met verschillende zaken, kun jij je ontwikkelen. Deze ontwikkelingen zijn van belang voor het maken van de juiste studiekeuze in de toekomst. Neem de tijd om verschillende opties te bekijken en onderzoek wat wel bij jou past.

Doorgaan

Misschien kom je er na flink wat research achter dat je studiekeuze toch helemaal niet zo slecht is geweest en vind je de beroepen die je er uiteindelijk mee kan worden toch goed bij je passen. Fijn om je keuze te heroverwegen en wees blij met je keuze.

Wat te doen na een verkeerde keuze?

Blijf er dus niet mee zitten! Ga het gesprek aan en bouw voldoende zelfkennis op. Zoek vervolgens zo veel mogelijk informatie op over studies en vraag anderen naar hun ervaringen. Maak dan de keuze: switchen, stoppen of toch doorgaan. Wil je weer opnieuw beginnen met oriënteren? Kijk dan ook eens op onze studiekeuze pagina. 

Heel veel succes!

Wil je een verkeerde studiekeuze voorkomen en goed voorbereid aan je studie beginnen? Ga dan in gesprek met een student!

New call-to-action

Ook interessant

Deeltijd, Studiekeuze, Associate degree
Deeltijd, Studiekeuze, Naar het hbo, Associate degree