21 juni 2022

Stage lopen als student Leraar Basisonderwijs: hoe gaat dat in zijn werk?

Angela Smit zit in haar tweede jaar van de opleiding Leraar Basisonderwijs aan de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen. Studenten lopen bij deze opleiding vanaf de eerste lesweek stage op school. Dat is soms even spannend in het begin, maar vooral heel leuk! In deze blog deelt Angela haar ervaringen en vertelt ze hoe het stage lopen in zijn werk gaat.

Lesgeven aan kinderen, dat is iets waar ik al altijd van droomde. Plezier maken, kennis bijbrengen en een band ontwikkelen met de kinderen. Voor mij is er geen twijfel over mogelijk: ik wil juf worden, daar word ik gelukkig van. Vanaf de eerste lesweek mocht ik het meteen in de praktijk gaan ervaren!

De eerste stap: welke stageplaats gaat het worden?

Aan het begin van de opleiding mag je een voorkeur aangeven voor de stagescholen waar je terecht zou willen komen. De opleiding zoekt aan de hand daarvan een plek voor je uit. Bij je keuze kun je aangeven in welke godsdienststromingen je geïnteresseerd bent en in welke regio je stage wil lopen. Daar wordt natuurlijk rekening mee gehouden. Bij mij werd het de christelijke basisschool De Zevensprong in Krabbendijke. Vorig jaar heb ik de combinatiegroepen 1/2 en 7/8 gehad. Dit jaar heb ik het eerste halfjaar stage gelopen in groep 5, en nu loop ik stage in groep 2. Ik heb dus al veel verschillende groepen gezien!

Zo zien jouw dagen op school eruit

Elke maandag en dinsdag ben je aanwezig in de klas. Al vanaf de eerste schoolweek! In het begin is dat best even wennen, 30 nieuwe gezichten die je aanstaren. En je leert natuurlijk ook je mentor (groepsleerkracht) kennen. Dat zijn veel nieuwe indrukken, maar wees gerust: de eerste dag word je echt niet gelijk alleen voor de klas gezet.

Je hebt eerst vooral een observerende rol. En je krijgt de tijd om je groepsleerkracht te leren kennen. Dit is een belangrijk persoon in je stageperiode. Van je mentor krijg je hulp en wordt je in je gehele stageperiode begeleidt. Samen met je mentor bereid je je lessen voor en bespreek je feedback. Zo groei je in het lesgeven voor de klas.

Je doet het niet alleen: óók deze mensen helpen je!
Naast je mentor zijn er nog meer personen die je ondersteunen tijdens je stage. Zo krijg je hulp aangeboden door een collega vanuit het werkveld (Opleidingsschool Zuidwest). Deze persoon biedt ondersteuning en komt kijken naar een les van jou. Achteraf bespreken jullie samen hoe het ging. Ook vanuit de HZ krijg je een begeleider: de institutieopleider. Hij of zij zorgt voor jouw beoordeling, in samenwerking met de collega uit het werkveld. Zo krijg je uiteindelijk een eindcijfer voor jouw stageperiode.

Een stagedag in een notendop

Zodra je binnenkomt in de klas, rond 7.50 uur bereid je de laatste dingen nog even voor en zorg je dat alles klaarligt voor de dag. Denk aan introactiviteiten, Chromebooks klaarleggen, printen et cetera. Vanaf dan begint de dag. Je volgt het rooster van de groepsmentor. Wanneer jouw les op de planning staat, mag jij voor de klas. Het verschilt per student hoeveel lessen je geeft op een dag. De rest van de tijd ben je vooral leerlingen aan het helpen en aan het observeren. En je kunt misschien al iets voorbereiden voor de volgende dag of de volgende week.

pexels-pixabay-159579

Taken en opdrachten

Als stagiair heb je een natuurlijk een grote verantwoordelijkheid voor de klas waar je aan het werk bent. Maar daarnaast moet je ook eigen opdrachten en taken vervullen. Die opdrachten staan op je stagekaart. Ze zijn ingedeeld op thema. Daarnaast krijg je vanuit de HZ ook opdrachten mee, om uit te voeren in de klas. Soms heb je daar ook je mentor voor nodig. Meer lessen geven is geen must, maar wordt meestal wel erg gewaardeerd. En het is ook leuk om te doen!

Het is meer dan alleen voor de klas staan!

Wat ik heel erg leuk vind aan stage lopen is dat je zoveel mag ervaren en meemaken. Je krijgt verschillende groepen te zien en zo weet je ook waar je interesses liggen. Wat mij is bijgebleven is het schoolkamp van groep 8. Je ervaart het een keer vanuit een begeleidende rol, en niet vanuit de leerling zelf, net als vroeger. Ook een sportdag, koningsspelen of een kerstviering is heel leuk om bij te wonen.

Wil je weten of deze opleiding bij je past?

Loop vooral een dagje mee op een basisschool! Ze ontvangen je echt met open armen. Je krijgt gelijk het gevoel hoe het is om in zo’n school rond te lopen en in een klas met kinderen te zijn. Laat je niet tegenhouden door de toelatingstoetsen. Als je dit echt wilt, dan moet je ervoor gaan!

 

Ook interessant

Voltijd, Studiekeuze, Naar het hbo, Studeren in Zeeland, Studeren aan de HZ
Voltijd, Studiekeuze, Naar het hbo, Studeren in Zeeland, Ouders
Voltijd, Studiekeuze, Naar het hbo