7 september 2023

Op kamers wonen? Dit zijn de voordelen en nadelen

Heb je een opleiding aan de HZ uitgekozen die bij je past? Dan is het tijd om te bepalen of je op kamers gaat, of dat je liever thuis blijft wonen. Die keuze kan best ingewikkeld zijn. Je weet natuurlijk niet van tevoren hoe jij het studentenleven op kamers gaat ervaren. Daarom staan hieronder alle voordelen en nadelen over op kamers gaan voor je op een rijtje.  Zo heb je een overzicht dat je kan helpen bij het maken van je keuze.

Voordelen op kamers wonen:

  • Een nieuwe omgeving ontdekken. Het is ontzettend leuk om een nieuwe stad te leren kennen. Ga lekker picknicken in mooie parkjes, vind jouw nieuwe stamkroeg of ga naar het strand in je vrije tijd.
  • Meer vrijheid en verantwoordelijkheid. Als je op kamers woont, word je binnen no-time zelfstandig. Met wat geluk kun je je was in de weekenden bij het ouderlijk huis dumpen, maar boodschappen doen, koken en schoonmaken doe je zelf. Op die manier leer je met verantwoordelijkheid omgaan. Daarnaast heb je alle vrijheid om het studentenleven te ervaren. Doordeweeks een avondje uit of een huisfeestje? Het kan allemaal!
  • Minder reistijd. Een van de belangrijkste redenen om op kamers te gaan, is de reistijd. Als je in Middelburg of Vlissingen woont, ben je altijd binnen een halfuur op de HZ. Twijfel je in welke stad je wil wonen? Lees dan de blogs over studeren in Middelburg en het studentenleven in Vlissingen voor inspiratie.
  • Nieuwe sociale contacten. Je leert ongetwijfeld nieuwe mensen kennen tijdens je studententijd. Of je nu op de campus gaat wonen of in een studentenhuis, je maakt snel nieuwe vrienden. Ook kun je ervoor kiezen om aan te sluiten bij een studentenvereniging. Dan ben je helemaal verzekerd van een gezellige tijd.

Nadelen op kamers wonen:

  • De kosten. Het is geen geheim dat het geld kost om op jezelf te wonen. Het collegegeld, de huur van je kamer en kosten voor boodschappen kunnen flink oplopen. Wel kun je studiefinanciering aanvragen als uitwonende student.  Afhankelijk van hoeveel je ouders verdienen, kun je een aanvullende beurs aanvragen. Meer informatie over studiefinanciering vind je op de website van DUO. In sommige gevallen kun je ook huurtoeslag aanvragen. Of je hiervoor in aanmerking komt, lees je op de website van de Belastingdienst.
  • Een kamer zoeken. Over het algemeen zijn er in Vlissingen meer woonruimtes beschikbaar dan in Middelburg, maar het aanbod is beperkt. Daardoor kan het een uitdaging zijn om een kamer te vinden. Het is dus belangrijk om op tijd te beginnen met je zoektocht. Word lid van Facebookgroepen, houd Kamernet in de gaten en schrijf je in voor nieuwsbrieven. Meer informatie over het zoeken van een kamer vind je op de pagina ‘Op kamers’.
  • Kans op eenzaamheid. Het is een enorme verandering om voor het eerst uit je ouderlijk huis te vertrekken. Daar was vaak minstens één familielid thuis, terwijl je nu misschien alleen woont. Ben je iemand die zich graag terugtrekt of heb je altijd behoefte aan gezelligheid? Op basis daarvan kun je het beste je woonruimte kiezen. Ga bijvoorbeeld voor een studio voor jou alleen, of kies voor een kamer in een gezellig studentenhuis.

Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen van wonen op kamers. Hopelijk helpt dit je bij het nemen van een beslissing. Ben je benieuwd naar ervaringen van studenten die in Vlissingen of Middelburg op zichzelf wonen? Ga in gesprek met een student over het Zeeuwse studentenleven.

New call-to-action

Ook interessant

Studeren in Zeeland, Studeren aan de HZ
Studeren in Zeeland, Studeren aan de HZ
Studeren in Zeeland, Studeren aan de HZ