2 juli 2024

Met dit stappenplan ben je goed voorbereid op je studie aan de HZ

Ben jij al zeker van je studiekeuze? Je hebt je verdiept in je interessegebied, een Open Dag bezocht en een opleiding gevonden die bij je past. Dan rest je alleen nog het regelen van de praktische zaken. Doordat ze allemaal op verschillende plekken staan, zie je er makkelijk één over het hoofd. Daarom hebben we een handig stappenplan voor je gemaakt, zodat je goed voorbereid aan je studie kunt beginnen 

1. Inschrijven via Studielink 

Ben je in het bezit van een mbo 4-, havo- of vwo-diploma? Of heb je het toelatingsonderzoek 21+ met succes afgerond? Dan kun je je via Studielink inschrijven met je DigiD. Doe dit het liefst voor de landelijke deadline van 1 mei. Daarna is het mogelijk dat je aan andere voorwaarden moet voldoen. Twijfel je voor die tijd nog? Via Studielink kun je je voor maximaal 4 opleidingen inschrijven. Wanneer je zeker bent van je keuze, schrijf je je weer uit voor de overige opleidingen. 

Is je inschrijving in Studielink voltooid? Dan ontvang je een e-mail met inloggegevens voor de digitale HZ-omgeving. Op HZ Learn vind je alle informatie met betrekking tot je opleiding, zoals de benodigde boeken en je rooster. Handig om een keer in te loggen en de omgeving te verkennen, voordat je aan de opleiding begint.

2. Studiekeuzecheck

Voor de aanvang van je studie krijg je een uitnodiging voor een studiekeuzecheck. Dit is een vragenlijst die je invult. Aan de hand daarvan leren jouw toekomstige docenten je beter kennen en helpen ze bij het maken van een goede studiekeuze. Als je je voor meerdere opleidingen hebt ingeschreven, kun je dus ook meerdere studiekeuzechecks doorlopen. Na de vragenlijst kan er op verzoek een persoonlijk gesprek worden ingepland en bij sommige gevallen vindt er een groepsbijeenkomst plaats. Dit wordt geregeld vanuit je toekomstige opleiding.

3. Op zoek naar een kamer 

Ben je van plan om op kamers te wonen tijdens je studie? Dan is het van belang dat je op tijd op zoek gaat naar een geschikte woonruimte. Meer informatie over het zoeken naar kamers in Vlissingen en Middelburg vind je op de paginaOp kamers’. Ben je er nog niet zeker van of je op jezelf wilt wonen? Lees dan de blog over de voordelen en nadelen van het wonen op kamers. 

4. Studiefinanciering

Als je voltijd studeert, heb je recht op studiefinanciering. Dit is een geldbedrag dat iedere maand op je rekening wordt bijgeschreven. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van je woonsituatie en het inkomen van je ouders/verzorgers. In veel gevallen is studiefinanciering een prestatiebeurs. Dat betekent dat het wordt omgezet in een gift als je binnen 10 jaar je diploma behaalt. Kijk voor meer informatie en voor het aanvragen van studiefinanciering op de website van DUO.

5. Studentenreisproduct

Naast studiefinanciering heb je ook recht op het Studentenreisproduct. Daarmee kun je gratis of met korting reizen door heel Nederland. Je kunt kiezen uit een weekend- of weekabonnement. Alle informatie over het studentenreisproduct en het koppelen van je ov-chipkaart vind je op de website van Studentenreisproduct.  

6. Collegegeld betalen

Ben je benieuwd naar het collegegeld van jouw opleiding? Vul dan de HZ collegegeldmeter in. Weet je meteen waar je aan toe bent! Wist je bovendien dat je het collegegeld in termijnen kunt betalen? Meer informatie daarover vind je op de pagina ‘Collegegeld en betalen’. 

7. HZ Kickoff

De HZ trapt ieder schooljaar feestelijk af met de introductieweek. Tijdens deze week leer je je opleiding, docenten en medestudenten kennen. Ook ontdek je wat HZ Community je te bieden heeft. Aan het einde van deze week vindt het alom bekende Kickoff Festival Zeeland plaats. ‘The best way to kick off your brand new study year!’ 

8. Extra ondersteuning

Verwacht je ondersteuning nodig te hebben tijdens het volgen van je opleiding? Bij de HZ kun je terecht voor begeleiding en hulp. Zo helpen student buddies van het Student Success Centre je graag met tips en adviezen. Ook zijn er diverse professionals bij wie je terecht kunt bij beperkingen en problemen. Op de pagina ‘Begeleiding en hulp’ vind je meer informatie.  

9. Ontdek je toekomstige studentenstad

Wordt Vlissingen of Middelburg jouw toekomstige woonplaats? Dan is het hoog tijd om je nieuwe studentenstad te ontdekken! Ben je van plan om in Middelburg te gaan wonen? Lees dan eens de blog over studeren in Middelburg. Wordt Vlissingen jouw place to be? Dan lees je meer inspiratie en tips in de blog over het studentenleven in Vlissingen

Dat was 'm, je hebt het stappenplan doorlopen. Door te klikken op de afbeelding hieronder meld je je aan bij Studielink. We kijken ernaar uit om je te verwelkomen bij de HZ! 

Ga naar Studielink.nl

Ook interessant

Studeren in Zeeland, Studeren aan de HZ
Studeren in Zeeland, Studeren aan de HZ