8 november 2019

Mijn studentenleven in Vlissingen

De HZ heeft locaties in Vlissingen en in Middelburg. Veel studenten wonen bij hun ouders en reizen op en neer, maar niet voor alle studenten is op en neer reizen een optie omdat ze te ver weg wonen. De meeste van deze studenten wonen op kamers. Waaronder ook ik. Omdat mijn opleiding in Vlissingen is, woon ik daar.  Velen denken dat Vlissingen een saaie stad is, maar niks is minder waar. In deze blog neem ik jullie mee op citytour door Vlissingen en vertel ik jullie alle handige en leuke dingen.

Wonen
Het aanbod aan studentenwoningen is in Vlissingen groot. Allereerst zal ik de mogelijkheden om te wonen op een rij zetten. Er zijn particuliere huiseigenaren, die kamers verhuren. Je hebt APV, dit is een organisatie die studentenhuisvesting aanbiedt. APV heeft ook enkele campussen in beheer waar je als student kan wonen. Waaronder de "Campus Vlissingen" en daar woon ik. Dit zijn oude schoolgebouwen omgebouwd tot studio’s. Studio’s zijn zelfstandige woonruimtes, je hebt een eigen keuken, badkamer en niet onbelangrijk een eigen toilet.

Boodschappen
Natuurlijk is eten ook erg belangrijk, dus waar ga je boodschappen doen? In Vlissingen zijn er genoeg supermarkten, je komt er altijd wel eentje tegen. Als je van de HZ naar de campus fietst, dan kom je een Jumbo, een Albert Heijn en binnenkort ook een gloednieuwe Lidl tegen. In de stad zelf zitten ook enkele supermarkt waar je naartoe kan. Op vrijdag is het marktdag, waar je ook boodschappen kunt doen.

Hier aan de kust
Veel mensen denken dat Vlissingen een saaie stad is, maar dit is allesbehalve waar. Het grootste voordeel aan Vlissingen vind ik het strand en de zee. Het strand aan de boulevard is niet erg groot, maar wel erg mooi. Naast de boulevard zijn er nog veel meer stranden. En je vindt een aantal strandtentjes op de standen, waar het heerlijk vertoeven is bij mooi maar ook minder mooi weer. In de stad zelf zijn ook vele gezellige terrasjes en restaurantjes. Wist je dat Vlissingen de langste zeeboulevard van Nederland heeft?

Geschiedenis
Verder zijn er in de stad vele monumenten te vinden, want Vlissingen is al van oudsher een havenstad. Zo komt de bekende Michiel de Ruyter ook uit Vlissingen. In tijden van de Gouden Eeuw, was de admiraliteit ook gevestigd in Middelburg. Michiel de Ruyter heeft zich toentertijd opgewerkt tot opperbevelhebber van de Nederlandse vloot en won ook vele veldslagen.

Kunstroute
Vlissingen heeft zo’n 300 beschermde monumenten in het oude stadscentrum. De HZ organiseerde laatst een kunstroute langs een deel van deze monumenten. Deze route heb ik gevolgd onder begeleiding van een gids. Hij gaf ontzettend veel informatie en ik vond het erg interessant!

Evenementenstad
Er zijn elk jaar verschillende evenementen. Zo vindt Bevrijdingsfestival Zeeland standaard plaats in Vlissingen. Dit festival is verdeeld over de hele binnenstad. Tijdens Pinksteren vindt het foodtruckfestival Cuisine Machine in de oude Machinefabriek plaats. En er is een pré summerparty, een beachvolleybaltoernooi en tal van andere dingen. Alle evenementen kan je ook vinden op de website van Vlissingen zelf. Zo heb je festival Onderstroom, dit is een festival met muziekoptredens en straattheater. Het varieert van theater op straat tot muziek aan zee en van verhalen op een schop tot acrobatiek in de binnenstad. Het is echt een heel divers festival, maar zeker de moeite waar.

Bioscoop, theater en bieb ineen
Een andere belangrijke plaats in Vlissingen in de bioscoop, Cine City. Hier draaien de nieuwste films. Er is ook een hele grote zaal die ook kan dienen als theaterzaal, hier zijn ook vaak mooie voorstellingen te zien. Laatst ben ik naar ‘de Backstage Comedytour’ geweest, dit was een erg leuke voorstelling. Hierbij waren er allemaal jonge cabaretiers die door heel de bioscoop kleine optredens gaven, zo hadden we een optreden in de kleedkamer maar ook een in de bibliotheek (die zich ook in de bioscoop bevindt).

Film by the sea is een van de evenementen die CineCity elk jaar organiseert, dit is een internationaal filmfestival. Het festival vertoont in totaal meer dan 120 films uit alle delen van de wereld die speciaal worden geïmporteerd voor een unieke vertoning tijdens het festival. Tijdens dit festival ontvangen diverse artiesten uit de film- en kunstwereld prijzen. Er is een uitgebreid educatieprogramma en er zijn workshops en diverse talkshows die je kunt volgen.

Vlissingen saai?
Om even terug te komen op het vooroordeel dat Vlissingen een saaie stad zou zijn om in te wonen, is dus niet waar naar mijn mening. In Vlissingen is altijd wel wat te doen, je kan lekker naar het strand gaan of een filmpje pakken in de bioscoop. Of je gaat naar een van de vele evenementen. Mijn conclusie, Vlissingen is een leuke stad om in te wonen. Een stad waar ik mij zeker thuis voel!

Ga je ook in Vlissingen wonen? Vraag een student die al in Vlissingen woont, hoe hij of zij het ervaart! 

New call-to-action

Ook interessant

Voltijd, Studeren in Zeeland
Naar het hbo, Studeren in Zeeland