5 september 2022

Kinderen en studiekeuze: waar begin je met oriënteren?

Gaat jouw kind naar de middelbare school? Dan komt er een moment dat hij of zij zich gaat zich oriënteren op een studie. Met een beetje ondersteuning van pa en ma natuurlijk. Sommige kinderen weten al heel goed welke richting ze interessant vinden. Maar hoe help je je kind op weg als hij of zij écht nog geen idee heeft? Ik zet een aantal tips voor je op een rijtje.

Online voorlichting: helpen kiezen voor ouders Bekijk de webinar van  studiekeuzeadviseur Arjen van Keulen

De studiekeuzetest als begin van het gesprek 

Een goede interessetest of een studiekeuzetest kun je vergelijken met een kompas. Het vertelt je niet exact hoe je moet lopen, maar je krijgt wel een idee van de richting. De test daagt je kind uit tot zelfonderzoek. Wie ben ik? Wat kan ik (niet) goed? En wat vind ik (niet) leuk? Met de uitkomsten kunnen jij en je kind gerichter in gesprek te gaan, of samen verder onderzoek te doen. Sla dit gesprek niet over, want alleen op de uitkomsten van een test kun je niet varen. Vraag bijvoorbeeld of je kind zich in de uitkomsten herkent. Waarom wel/niet? Waar werd hij of zij door verrast? Stel open vragen, zodat je meer te horen krijgt dan ja of nee.   

Op internet vind je veel studiekeuzetesten. Handig, maar er is verschil in kwaliteit en betrouwbaarheid. De website www.studiekeuze123.nl biedt kwalitatief goede tests én is verbonden aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 

Kijk naar de (on)mogelijkheden van het profiel

De profielkeuze op de middelbare school bepaalt tot welke opleidingen je kind direct toegang heeft. En tot welke studies niet. De eerste schifting is dus al gemaakt. Als ouder ben je erg geholpen met een goed overzicht van de mogelijkheden. Een mooi overzicht hiervan vind je op www.studiekeuze123.nl. Je ziet snel welke opleidingen direct aansluiten op het profiel en waar er eventueel nog aanvullende vakken nodig zijn.  

Bezoek open dagen

Niets kan op tegen de échte ervaring van een open dag. Zelfs wanneer je zoon of dochter de richting(en) nog niet weet. Tijdens een open dag komen de opleidingen tot leven. Studenten en docenten verteller erover, er is ruimte voor praktijk en je pikt de sfeer mee van de school. Een open dag kan je puber zomaar dat ene nieuwe inzicht geven!  
 
Een overzicht van alle open dagen vind je op www.studiekeuze123.nl/open-dagen 

Maak gebruik van een een professional  

 Merk je dat je in de gesprekken met je kind nog niet tot de kern komt? Blijf je steken bij het begin? Vaak zijn de antwoorden er echt wel, maar moet je kind ze zelf ook nog zien te vinden. Je kunt hierbij de hulp inschakelen van een decaan of een studiekeuzecoach. Zij hebben ontzettend veel ervaring met dit soort gesprekken en weten vaak precies hoe ze jouw kind kunnen raken. 

Zoek een inspirator in je omgeving

Is er iemand in de omgeving van je kind die goed met hem of haar kan praten? Die ene inspirerende leraar, de judocoach of die geweldige oom en tante? Ook daar kan je zoon of dochter eens mee praten. Wie weet helpen ze je puber wel aan nieuwe inzichten. 

Maak er een avontuur van!

Er zijn veel pubers die nog geen flauw idee hebben wat ze later willen worden. En in negentien van de twintig gevallen is het écht geen onwil. Ga met bovenstaande tips aan de slag op een positieve manier. Zie de oriëntatie als een avontuur dat jullie samen aangaan. Biedt ruimte aan twijfel en laat weten dat je het begrijpt. Voor een fijne oriëntatie ben je dan al op de helft.

Click me

Ook interessant

Voltijd, Studiekeuze, Naar het hbo, Studeren in Zeeland, Ouders