30 maart 2023

Kind op kamers of thuis blijven wonen? De belangrijkste overwegingen op een rij

Gaat jouw zoon of dochter studeren? Een tijd van veranderingen! Eén van de beslissingen die je kind straks moet nemen is: ga ik op kamers of blijf ik thuis wonen? Als ouder wil je graag meedenken bij die keuze. Om jullie verder te helpen, zet ik de belangrijkste overwegingen op een rijtje.

Afstand

Allereerst is er natuurlijk de afstand. Is de hogeschool waar je kind gaat studeren in de buurt? Dan is op kamers gaan een optie, maar het is niet noodzakelijk. Dat wordt anders als de opleiding verder weg is. Is het dan te doen om elke dag op en neer te reizen? Zijn de stad en de school met openbaar vervoer goed te bereiken? Weet dat de reiskosten worden gedekt door de ov-kaart die studenten krijgen. Reizen kost natuurlijk ook tijd. Bekijk hoeveel de totale reistijd in de week bedraagt. Deze tijd komt boven op de lessen en het huiswerk. Bij een lange reistijd ligt het voor de hand om op kamers te gaan. 

Kosten

Ook niet onbelangrijk: de kosten. Op kamers gaan kost geld. Denk aan het inrichten van de kamer en vaste lasten als kamerhuur, energierekening en verzekeringen. Daarnaast zal je zoon of dochter zelf de dagelijkse boodschappen moeten gaan doen. De basisbeurs en een eventuele aanvullende beurs dekken een deel van de kosten, maar lang niet alles. Je zoon of dochter zal een bijbaan moeten hebben, of jullie als ouders moeten financieel bijspringen. Als je kind thuis blijft wonen, willen jullie misschien afspraken maken over een bijdrage aan de woonlasten.

Studentenleven

Voor wie gaat studeren breekt een opwindende fase aan. Het studentenleven! De tijd van nieuwe vrienden, verenigingen, clubs, uitgaan en andere activiteiten naast de studie. Als je kind op kamers woont, is het voor hem of haar makkelijker om een actief studentenleven te hebben. Alles is immers dichtbij en er hoeft geen rekening gehouden te worden met de dagelijkse reis naar huis. Als je kind thuis blijft wonen, beperkt het studentenleven in de studiestad zich meer tot de schooluren. Daarnaast kan hij of zij eenvoudig contact houden met bestaande vrienden in jullie woonplaats.

Tijd om te studeren

Hoe zit het met het leren zelf? Als je kind elke dag moet reizen om op school te komen, kan hij of zij (een deel van) de reistijd gebruiken om te studeren. Dat is wel afhankelijk van het soort vervoer: waar je in de trein een studieboek erbij kunt pakken, lukt dat niet als je op de fiets zit. Verder zal de een zich goed kunnen concentreren in rumoer, terwijl de ander stilte nodig heeft. Een student die op zichzelf woont, is minder tijd kwijt aan reizen. Daar staat tegenover dat het huishouden tijd vraagt. Wie niet meer thuis woont, moet immers altijd zelf koken en boodschappen doen.

Zelfstandigheid

Is jouw kind eraan toe om op zichzelf te wonen? Of blijft je zoon of dochter liever nog in de bekende omgeving? De ene jongere is de andere niet. Waar de een niet kan wachten om zijn vleugels uit te slaan, heeft de ander nog behoefte aan de rust en veiligheid van thuis. Bespreek samen met je zoon of dochter of hij of zij graag op kamers wil. Ook als je kind ervoor kiest om (voorlopig) thuis te blijven wonen, kunnen jullie kijken hoe dat samenwonen er dan in deze nieuwe fase precies uit komt te zien.

Beschikbaarheid

Tenslotte is er nog een vrij cruciaal punt: is er eigenlijk wel een kamer te vinden? De woningnood in Nederland is hoog, ook voor studentenwoningen. Wat je kind in ieder geval kan doen, is zich zo vroeg mogelijk inschrijven bij het bureau voor studentenhuisvesting. Het volgen van platformen over kameraanbod en social media-accounts van bijvoorbeeld studentenverenigingen kan ook helpen. Het kan zijn dat je kind (voorlopig) thuis moet blijven wonen omdat er gewoon geen kamer beschikbaar is. Geef niet op en houd ogen en oren open. De gouden tip kan zomaar langskomen.

Gaat jouw zoon of dochter naar de HZ en wil hij of zij op kamers? In Middelburg en Vlissingen zijn studentenkamers tegen reële huurprijzen beschikbaar. Ontdek het kameraanbod in Middelburg en Vlissingen.

Ook interessant

Voltijd, Studiekeuze, Naar het hbo, Studeren in Zeeland, Ouders