17 mei 2017

Hoe HZ-studenten betrokken zijn bij innovatie in de ouderenzorg

In de zorg gebeurt veel, in de ouderenzorg in het bijzonder. Zorggroep Ter Weel anticipeert continu op trends en ontwikkelingen die op de organisatie afkomen, zoals de participatiesamenleving en nieuwe technologieën. Op dit moment is Ter Weel bezig om de organisatie innovatiever te maken.

Medewerkers die een innovatief idee hebben en dit graag verder willen uitwerken worden gestimuleerd om een ondernemersplan op te stellen. Zij kunnen dit plan presenteren aan de jury. De jury kan de plannen adopteren om die een stapje verder te helpen. Het grote enthousiasme van de medewerkers heeft geleid tot een grote hoeveelheid plannen. Een deel van de plannen is geadopteerd door Ter Weel en een ander deel is geadopteerd door Ter Weel in samenwerking met HZ-studenten. Op die manier wordt de praktijk aan het onderwijs verbonden.

Ondernemendheid in de toekomst
Zorggroep Ter Weel bestaat uit tien woonzorgcentra in de regio’s Goes en Reimerswaal. Coby Traas, bestuurder bij Ter Weel sinds 2010, geeft aan dat ondernemen een speerpunt is de komende jaren. Sinds 2016 werken zij met een strategisch ondernemersplan, waar vroeger met een beleidsplan werd gewerkt. Binnen de ouderenzorg zijn allerlei gebieden waar ruimte is voor innovatie. Statische beleidsplannen, die na twee jaar of soms nog sneller gedateerd zijn, passen niet meer bij een veranderende organisatie. De ondernemersplannen kunnen steeds worden bijgesteld aan de actualiteit met activiteiten die aansluiten op deze plannen en die voor medewerkers herkenbaar zijn.

Frisse blik van studenten
Ter Weel heeft contact gezocht met de HZ, via afdeling Smart Services Boulevard (SSB), om naar een oplossing te zoeken voor de plannen die niet door de jury zijn geadopteerd. De SSB heeft deze plannen aan HZ-studenten gekoppeld. “Het leuke daarvan is dat op die manier onderwijs, onderzoek en jonge mensen het bruggetje maken naar ontwikkeling binnen de zorg. En dat het onderwijs daar nauw bij wordt betrokken.” Sinds dat Ter Weel met innovatie en ondernemerschap bezig is, zijn studenten zich steeds meer bewust van de carrièrekansen binnen de ouderenzorg.

Aanvulling van studenten
In de ouderenzorg werken veel verzorgenden die hoofdzakelijk mbo zijn opgeleid. Door de samenwerking met HZ-studenten, worden kennis en ervaring aan elkaar verbonden en kan de wijze van zorgverlening op een hoger niveau plaatsvinden. “Ik denk dat in de ouderenzorg door nauw samen te werken met het onderwijs, nog een wereld te winnen valt. Een frisse blik en verjonging binnen de organisatie neemt de medewerkers hier sneller in mee; zij leren van elkaar. De interesse bij de jonge generatie is anders, zoals op gebied van domotica, waardoor het goed is dat jonge mensen met ouderen in contact komen.”

Praktijkgericht onderzoek doen met studenten? Ga met HZ in gesprek.

Reacties

Meer blogs

Professionals, Deeltijd studie
Professionals, Deeltijd studie
Professionals, Deeltijd studie