18 juli 2022

Geen zorgen! De studiekeuze van je kind bepaalt niet het hele leven

De studiekeuze van je kind kan je als ouder best zenuwachtig maken. Het klinkt zo definitief. Heeft mijn kind straks een beroep voor het leven? En wat als hij of zij daar toch niet gelukkig van wordt? Geen zorgen! De studiekeuze bepaalt hoogstens de start, maar zelden het eindpunt.

Online voorlichting: helpen kiezen voor ouders Bekijk de webinar van  studiekeuzeadviseur Arjen van Keulen

Hoeveel mensen ken jij met een beroep voor het leven? 

Laten we beginnen met een test: hoeveel mensen uit jouw familie- en vriendenkring werken exact in de branche waar ze jaren geleden voor gestudeerd hebben? Je zult waarschijnlijk merken dat het in je omgeving wemelt van de zijpaden, carrièreswitches en nieuwe studies op latere leeftijd. En dat aantal is in de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. De banenmarkt is dynamischer dan ooit en biedt volop ruimte om nieuwe wegen in te slaan. En onze kinderen? Die bewegen mee! 

Een opleiding biedt voortdurend kansen 

De studies van onze kinderen zijn lang zo rechtlijnig niet meer als vroeger. Je zoon of dochter gaat zich binnen de hbo-opleiding bijvoorbeeld specialiseren in een specifieke studieroute, maar kan zich juist ook verbreden met een minor uit een andere opleiding. Ook komen er prachtige stageplaatsen voorbij en bieden cursussen en workshops veel ruimte voor verbreding en verdieping.
 
 
Ook na de studie kiezen we vrolijk verder 
 
Na zijn of haar studie breekt er voor je kind een nieuwe tijd aan met nieuwe mogelijkheden. Gaat je zoon of dochter aan het werk? Ligt er toch nog een vervolgopleiding in het verschiet? Of lonkt er een jaartje buitenland voordat het werkende leven begint? Wat hij of zij ook kiest: al deze keuzes kunnen een nieuwe koers betekenen.  

Weet jij welke nieuwe beroepen er over 5 of 10 jaar bestaan? 
 
Wie had tien jaar geleden kunnen bedenken dat je vandaag kon solliciteren op een baan als dronepiloot, specialist klimaatadaptatie of data-verpleegkundige? Niet alleen je kind maakt tijdens de studiejaren een bijzondere ontwikkeling door, ook de banenmarkt is voortdurend in beweging. En dat zorgt continu voor kansen om door te groeien of een avontuurlijke zijstap te nemen.  
 
Persoonlijke ontwikkeling brengt je kind pas echt waar hij of zij naartoe wil 
 
De studietijd is het begin van een nieuwe fase in het leven van je kind. Een eerste opleiding, nieuwe vrienden, en misschien wel voor het eerst op eigen benen in een andere stad. In korte tijd maakt je kind een geweldige persoonlijke groei door. Qua werkhouding, sociale vaardigheden, samenwerking, doorzettingsvermogen en zelfkennis. Stuk voor stuk instrumenten die jouw kind verder helpen bij toekomstige keuzes in het leven. 

Neem vooral de zorgen bij je kind weg 
 
Ook je zoon of dochter kan natuurlijk het gevoel hebben dat hij of zij in één keer de juiste keuze moet maken. Dat kan stress opleveren. Probeer die zorgen weg te nemen. Biedt ruim baan voor twijfel. Praat erover en laat weten dat dat oké is. Een zorgeloze oriëntatie zorgt uiteindelijk voor de beste keuze. En voor een sterke band tussen ouder en kind tijdens het nieuwe avontuur.  
 
Toch gewisseld van opleiding? Het is niet het einde van de wereld 

Als je vooraf wist dat die ene keuze fout was, dan had je hem vast niet gemaakt. En dat geldt ook voor de studiekeuze van je kind. Je zoon of dochter kan er achteraf achter komen dat een opleiding toch niet bij hem of haar past. Switchen is dan helemaal niet erg. Het is jammer, maar geen wereldramp. Wie weet brengt die ‘verkeerde’ keuze je zoon of dochter juist wel tot het perfecte inzicht!   

Click me

 

Ook interessant

Voltijd, Studiekeuze, Naar het hbo, Studeren in Zeeland, Ouders