23 maart 2020

Een studie kiezen: Een handig stappenplan!

Heb je hulp nodig bij het kiezen van een opleiding? Dan hebben wij een handig stappenplan opgesteld om jou te helpen. Dit stappenplan is zowel handig als je op jonge leeftijd al wist wat je wilde worden als voor het geval je nog totaal geen idee hebt. Door het volgen van deze stappen ontdek jij welke opleiding bij jou past.

Stap 1: Stel jezelf vragen

Heb je nog geen idee wat je graag zou willen studeren? Stel jezelf dan vragen. Wat vind jij leuk? Wat zijn je hobby’s? Waar liggen jouw interesses? Vind je het bijvoorbeeld leuk om met kinderen te werken of zit jij graag achter de computer? Zie jij jezelf al de wereld over varen of sleutel je liever in de garage aan je scooter?

Bedenk ook wat jij belangrijk vindt aan een studie. Wil jij gegarandeerd werk na je afstuderen of bijvoorbeeld het liefste vanuit huis naar de hogeschool kunnen fietsen. Ook deze antwoorden helpen jou om een opleiding en hogeschool te kiezen, die echt bij jou past. Of je nu al wel of niet weet welke richting je op wilt.

Tip: Maak onze studiekeuzequiz en ontdek welke opleiding(en) aansluit op jouw interesses.

Stap 2: Oriënteren

Oriënteer je vervolgens goed op welke opleidingen er allemaal zijn, die aansluiten op je interesses. Er zijn er waarschijnlijk meer dan je denkt! Wil je graag iets met kinderen doen? Dan kun je kijken naar een opleiding Leraar Basisonderwijs, Pedagogiek of Social Work. Ben je geïnteresseerd in techniek dan is Engineering, Bouwkunde of Civiele techniek misschien wel iets voor jou. Geïnteresseerd in media en communicatie? Dan kan Commerciële Economie ook echt bij jou passen. Kortom, kijk ook eens naar vergelijkbare studies en wie weet vind jij daartussen jouw droomstudie.

Stap 3: Verdiepen

Oké, je heb nu een lijst met opleidingen. Tijd om jezelf eens te verdiepen in deze opleidingen. Want wat weet je nu echt over de opleiding? Bekijk onder andere welke vakken je gaat volgen? En wat zijn de toelatingseisen? Hoeveel stages moet je lopen? Hoeveel lesuren heb je? Welke verschillende afstudeerrichtingen worden er aangeboden? Wat kun je er mee worden na je afstuderen? En ga zo maar door. Kijk daarbij ook eens naar de verschillende hogescholen die de opleiding aanbiedt. En wat zijn de verschillen tussen de hogescholen. Moet je bijvoorbeeld bij de ene hogeschool meer stages lopen of werk je bij de andere hogeschool vooral aan projecten. Bieden de scholen dezelfde soort vakken en moet je op kamers of kan je thuis blijven wonen?

Tip: je kan ook diverse studiekeuzeactiviteiten online volgen.

Stap 4: Streep weg

Of je nu een lange of korte lijst heb, om tot een definitieve beslissing te komen is het vaak makkelijker om eerst opties weg te strepen. Bedenk bij jezelf ‘lijkt dit mij echt iets’ en ‘zie ik mijzelf dit echt doen’. Is het antwoord nee, dan streep je die opleiding van je lijstje af. Is je antwoord ja of misschien, dan blijft die studieoptie nog even staan. Kijk ook naar de hogescholen. Waar zie je jezelf wel studeren en waar niet. Weeg daarbij ook af of je wel of niet op kamers wilt, en of je liever een grote of kleinere hogeschool kiest.

Stap 5: Vergelijken

Zo, waarschijnlijk is je lijstje na de vorige stap een stuk korter. Maar welke studie is uiteindelijk de beste keuze voor jou? Tijd om eens te gaan vergelijken! Maak hiervoor per opleiding en hogeschool een lijst met ‘voors en tegens’. Tel daarbij alle voors bij elkaar op en trek de score van de tegens af. Deze eindcijfers kun je gebruiken om voor jezelf een top 3 te maken of zelfs een top 1.

Stap 6: Vraag rond

Je bent al een heel eind verder dan stap 1, maar nog steeds rest de vraag: wat en waar ga je studeren? Weet je het na de vorige stap. Mooi! Mocht je echter nog enige twijfels hebben, vraag dan eens rond. Wat denken je ouders? Wat zeggen je vrienden? Ook is het goed om eens met een student van de HZ te praten, en te horen hoe het is om te studeren aan de HZ en wat de opleiding nu precies inhoudt. Zo maak jij zeker te weten een weloverwogen beslissing.

Tip: Chat eens met een HZ student.

Stap 7: Luister naar je gevoel

Je weet nu welke opleiding(en) je leuk vindt, welke hogeschool (of hogescholen) je interesse hebben en hebt alle belangrijke informatie goed voor jezelf op een rijtje gezet. De laatste stap is echter om eens goed naar je gevoel te luisteren. Wat en waar wil JIJ uiteindelijk echt graag studeren.

Kies je bijvoorbeeld een studie, omdat de rest van je familie ook deze studie heeft gedaan? Wil je na het hbo, omdat je nu eenmaal de havo hebt gedaan maar past mbo beter bij je? Denk je dat je met een bepaalde opleiding geen goede kansen op de arbeidsmarkt hebt? Of wil je er eigenlijk liever eerst een jaartje tussenuit? Het is belangrijk om echt te luisteren naar je eigen gevoel en te kiezen voor een opleiding dat echt bij jou past. Jij bent uiteindelijk degene die gemotiveerd genoeg moet zijn om de studie te volgen.


Weet je wat je graag wilt gaan studeren? Meld je dan aan via Studielink voor jouw favoriete opleiding. Overigens kun je daar ook nog een keuze B en C invullen. Dus echt beslissen hoeft nog niet eens.

Heb jij nog vragen over het maken van de juiste studiekeuze of ben je benieuwd hoe het is om te studeren aan de HZ? Chat met een student!

New call-to-action

Ook interessant

Deeltijd, Studiekeuze, Associate degree
Deeltijd, Studiekeuze, Naar het hbo, Associate degree