1 november 2022

Deze stappen helpen je kind bij het kiezen van een opleiding

Sommige jongeren weten al precies wat ze willen gaan doen na de middelbare school en andere hebben nog geen idee. Hoe jouw kind er ook in staat, er zal uiteindelijk een keuze gemaakt worden. In deze blog licht ik de verschillende stappen in het studiekeuzeproces toe zodat jij samen met jouw zoon of dochter tot een keuze kunt komen. 

De studiekeuzetest 

Om een goed idee te krijgen van interesses en opleidingen die hier bij passen is een studiekeuzetest een fijne eerste stap. Je zoon of dochter wordt gestimuleerd om na te denken over welke beroepssectoren en -activiteiten ze interessant vinden. Ook zijn er testen om te ontdekken welke persoonlijkheidskenmerken jouw kind heeft en welke beroepen daarop aansluiten. 

Nadat de test is gemaakt kun je hier samen over in gesprek. Hadden ze dit resultaat verwacht? Past het inderdaad bij wat je kind wilt of zijn ze er juist achter gekomen dat dit totaal niet bij hen past? Nu kunnen jullie een stuk gerichter gaan zoeken naar een passende opleiding. 

Online oriënteren 

Met de interesses, beroepen en bijpassende opleidingen op een rijtje kun je online gaan rondkijken. Bedenk van tevoren punten die voor jouw kind belangrijk kunnen zijn, bijvoorbeeld: locatie, grote van de opleiding, verhouding praktijk/theorie. Zo kunnen jullie gericht zoeken op websites van hogescholen. Er zijn verschillende websites die alle opleidingen op een rijtje zetten en gelijk ook laten zien hoe ze worden beoordeeld door studenten zelf. Zoals Studiekeuze123, dit is een fijne site waar veel informatie opstaat om te helpen met de studiekeuze. 

Maak tijdens het oriënteren ook een lijstje met voor- en nadelen van de verschillende opleidingen waar jullie hebben gekeken. Zo kan jouw zoon of dochter een afweging maken en eventueel al een paar hogescholen of opleidingen afstrepen.  

Open dagen

Tijdens een open dag kan jouw kind echt de sfeer proeven van een hogeschool en de opleiding. Vaak zijn er bijvoorbeeld voorlichtingen gegeven door docenten en studenten. Ook krijg je de mogelijkheid om vragen te stellen over bijvoorbeeld de opleiding en het studentenleven. Zo’n open dag kan een goed inzicht geven of de opleiding en hogeschool iets voor jouw kind is of niet. Kijk na de open dag ook is naar het eerdere lijstje met voor- en nadelen. Is hier iets aan veranderd?

Meeloopdagen of proefstuderen

Veel hogescholen bieden ook de mogelijkheid aan om een dag mee te kijken bij de opleiding. Een meeloopdag is vaak met een grotere groep studenten en heeft een speciaal programma om een opleiding nog beter te leren kennen. Proefstuderen is een stuk persoonlijker en geeft jouw kind de mogelijkheid om mee te lopen tijdens een ‘normale’ lesdag. Dit verschilt per hogeschool dus kijk goed waar jouw kind behoefte aan heeft en kijk op de website of ze dit inderdaad ook aanbieden. Een dag meekijken kan net het laatste zetje zijn wat jouw zoon of dochter nodig heeft om de keuze te maken.  

Chat met een student

Zijn er nog onbeantwoorde vragen voordat er een keuze gemaakt kan worden? Kijk dan op de website van de hogeschool om te zien of ze een mogelijkheid hebben om te chatten met huidige studenten. Dit is een informele en makkelijke manier voor jouw zoon of dochter om hun laatste vragen te stellen. 

En aanmelden maar!

Wanneer de keuze is gemaakt, kan jouw kind zich gaan aanmelden voor de opleiding. Aanmelden gaat via studielink.nl. Op de website van de hogeschool is vaak informatie te vinden over het aanmeldproces. 

Praktische zaken

Heeft jouw kind zich aangemeld voor een opleiding maar heb je nog zorgen over het betalen van collegegeld, het vinden van een kamer of andere zaken? Bekijk dan deze blog waar ik meer uitleg geef over deze zaken en tips hoe je als ouders je kind hierbij kunt ondersteunen. 

Benieuwd hoe je jouw kind verder kan helpen bij het maken van een studiekeuze? Lees dan hieronder het online magazine voor ouders.

Online magazine voor ouders bij studiekeuze kind

Ook interessant

Voltijd, Studiekeuze, Naar het hbo, Studeren in Zeeland, Ouders