3 april 2018

Zo combineer je je studie met je sociale leven

Wanneer je start met een hbo-opleiding krijg je het erg druk met verslagen, tentamens en daarnaast nog huiswerk. Hierdoor kan je het gevoel krijgen dat er bijna geen tijd overblijft voor leuke dingen. Naast studeren heb je nog een hoop sociale verplichtingen en vaak een bijbaan. Toch moet dit je er niet van weerhouden om te beginnen met een hbo-opleiding, want er zijn genoeg manieren om het een stuk gemakkelijker te maken. In deze blog geef ik je een aantal tips om te zorgen voor meer evenwicht tussen studietaken en je vrije tijd.

Tip 1: plannen, plannen, plannen

Het is vast niet de eerste keer dat je hoort dat plannen één van de belangrijkste dingen is bij het studeren. Toch blijkt dat dit voor veel studenten nog heel lastig is. Je hebt genoeg te doen en vaak zelfs gebrek aan tijd. Door middel van een planning heb je een goed overzicht van wat je nog moet doen en hoeveel vrije tijd je over hebt. Hierdoor zal je een stuk minder stress ervaren.

Tip 2: neem een pauze

Om je goed te kunnen blijven concentreren is het van belang om korte pauzes in te lassen. Door middel van deze pauzes geef je je hersenen de tijd om informatie te verwerken. Tevens heb je meer focus als je weer aan het werk gaat. Verder is sporten ook een goede manier om te ontspannen. Sporten heeft niet alleen een positief effect op je uithoudingsvermogen, maar ook op je gemoedstoestand. Bovendien kan je het sociale deel van je leven combineren met studeren door bijvoorbeeld met een vriend/vriendin te gaan sporten in je studiepauze.

Tip 3: vermijd afleiding tijdens het studeren

Tijdens een pauze is het erg gemakkelijk om afgeleid te raken. Ken je dat moment dat je even je telefoon pakt om snel een berichtje te lezen en uiteindelijk anderhalf uur op het internet aan het surfen bent? Ik in ieder geval wel. Een optie zou kunnen zijn dat je je Wi-Fi gewoon uit zet zodat je niets binnen krijgt. Verder is het verstandig om van tevoren te bedenken wat je in je pauze gaat doen. Ook is het belangrijk dat je jezelf gericht bezighoudt met je taak door jezelf te motiveren. Hierdoor studeer je op een efficiënte manier en des te meer vrije tijd hou je over.

Tip 4: maak tijd vrij voor ontspanning

Toch moet je ook nog veel leuke dingen blijven doen naast je studie. Plan dus evenzo gezellige uitjes in. Daarnaast geeft de HZ je de mogelijkheid om mee te doen aan een buitenschools programma. Zo kan je bijvoorbeeld meedoen aan sportactiviteiten georganiseerd door HZ-Sport en cultuur opsnuiven via HZ-Cult. Het leukste is dat je hier ook nog eens studiepunten mee kunt verdienen!

Tevens zijn er studentenverenigingen die je studententijd een stuk leuker maakt. Hierdoor ontmoet je veel nieuwe mensen en heb je af en toe ook even de tijd om te ontspannen.

Kortom, aarzel vooral niet om te beginnen aan een hbo-opleiding, want een studie is prima te combineren met leuke dingen en er wordt ook heel veel georganiseerd door de HZ. Het allerbelangrijkste is dat je een goede planning maakt, waardoor je je studie, sociale leven en werk in balans met elkaar hebt!

Meer weten over het combineren van een hbo-opleiding en je sociale leven? Vraag het aan een student van de HZ

Ga in gesprek met een student van HZ

 

Reacties