21 februari 2020

Wat mij hielp bij het maken van mijn studiekeuze

Als klein meisje wilde ik later graag in de zorg werken. Toen ik eenmaal klaar was met de mavo, vond ik scheikunde erg leuk en besloot ik om de mbo-opleiding chemisch/fysisch analist te kiezen. Ik beeldde me in hoe gaaf het zou zijn om in een laboratorium te werken. Het beeld dat ik van dit werk had, was mooier dan de realiteit bleek te zijn. De lessen waren erg interessant. Maar de praktijklessen waren keer op keer hetzelfde en er werd ook nog eens gezegd dat de praktijklessen in het tweede jaar weer hetzelfde zouden zijn. Mijn motivatie daalde en uiteindelijk ben ik gestopt met de opleiding.

Plannen is lastig, als je hersenen nog niet volgroeid zijn
Het is een feit. Op een jonge leeftijd weet je nog niet wat je met je toekomst wil doen. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren het over het algemeen lastig vinden om vooruit te plannen, omdat de hersenen nog niet volledig ontwikkeld zijn (NEMO Kennislink, 2013). Pas rond je 25e levensjaar, zijn hersenen verder ontwikkeld en kun je beter plannen in de toekomst. Dit houdt in dat je op jonge leeftijd nog niet goed in staat bent goede keuzes te maken. Goede hulp bij het maken van je studiekeuze is daarom zo gek nog niet.

Studiekeuzetest en hulp van mijn vader

Ook ik zat in deze situatie en ik had totaal geen idee welke opleiding ik wel zou willen volgen. Om erachter te komen wat ik wel wil, heb ik een studiekeuzetest gedaan. Hieruit bleek dat de zorg helemaal niks voor mij zou zijn. Daarnaast hielp mijn vader mij allerlei verschillende opties te overwegen. Ik begon steeds meer op het werk van mijn vader te letten. Hierdoor kwam ik erachter dat ik zijn werk, consultancy, erg interessant vind. Door goed in mijn omgeving te kijken en hulp aan de juiste personen te vragen heb ik uiteindelijke de juiste opleiding gekozen, Marketing en Communicatie.

Meer research
Na deze opleiding vond ik consultancy steeds leuker en begon ik meer met mijn vader mee te kijken. Via verschillende brochures en websites heb ik geconstateerd dat de hbo-opleiding Bedrijfskunde een goede basis is voor consultancy. Bedrijfskunde is een hele brede opleiding met veel verschillende vakken die ik interessant vind. Door middel van alle informatie kwam ik tot het besluit om deze opleiding gaan te volgen.

Bedrijfskunde heeft veel verschillende vakken waar je veel verschillende nieuwe vaardigheden van op doet. Een brede opleiding is naar mijn mening erg handig. Het is erg belangrijk dat jij goed weet welke richting jij later op wilt en gebruik daarvoor alle middelen in je omgeving. Bekijk al je opties en neem alle advies van de mensen om je heen in gedachten. Zo zal je uiteindelijk de juiste beslissing nemen.

Veel succes met het maken van de juiste studiekeuze!

En wil je je ook goed orienteren, ga dan eens in gesprek met een student of bekijk eens onze pagina over het maken van je studie kiezen

New call-to-action