6 januari 2021

Wat brengt een deeltijdstudie nog meer, naast een hbo-papiertje?

“Je vindt het zeker niet leuk dat ik de hoogst opgeleide in huis ben”, grapt mijn echtgenoot af en toe, sinds ik mijn hbo-deeltijdstudie Bedrijfskunde ben gestart aan de HZ in Vlissingen. Ongeveer zeven jaar geleden heeft hij zijn bachelor rechten behaald met een deeltijdstudie. Ik dacht: wat jij kan, kan ik ook. Ik werk nu ruim twintig jaar bij dezelfde fijne organisatie in een leuke, uitdagende mbo-functie. Toch vroeg ik me een aantal jaar geleden af of ik daar tot aan mijn pensioen wilde werken. Kon ik hier voldoening uit blijven halen? Ik zou natuurlijk achterover kunnen leunen en routinematig mijn werkzame leven laten voortkabbelen, maar zo’n persoon ben ik niet. Nee, ik wil meer. 

Het maken van de juiste keuze
Dat gewilde hbo-diploma is de aanleiding geweest om de studie te starten. Echter, ik vroeg me af of bedrijfskunde een logische keuze was, gezien ik in een gezondheidszorgorganisatie werk. Ik heb een aantal afwegingen gemaakt. Wat wilde ik nog leren? Waar kon ik deze studie voor gebruiken? Wat zou deze studie me nog meer brengen, naast alleen dat hbo-papiertje? 

Ik werd direct enthousiast, nadat ik meer informatie over bedrijfskunde had gelezen op internet. Daarom ben ik aansluitend naar de open dag geweest op de HZ. Ik ben nu erg blij met mijn keuze, want deze brede studie biedt me verdieping in veel aspecten van mijn huidige werkzaamheden. Daarnaast levert het ook veel kennis aan voor een eventueel toekomstige functie. 

(Tekst loop door onder de afbeelding)
HenrietteZanting

Werken met leeruitkomsten
Door de verschillende leeruitkomsten in het eerste semester, ging ik nadenken over wat ik in het verleden bereikt had en wat ik in de toekomst wilde gaan doen. Dat kwam voornamelijk terug toen ik naar de uitkomsten keek van de onderdelen taakvolwassenheid en loopbaanplanning en persoonlijke ontwikkeling. Die laten je heel bewust nadenken over wie je bent, wat je doet en wat je wil. 

Door deze studie ga je heel anders denken. De leeruitkomsten die geprogrammeerd staan bij bedrijfskunde geven een brede basis aan kennis en vaardigheden, die je goed kunt gebruiken in je huidige of toekomstige werkomgeving.

Een bijkomend voordeel - als je kinderen hebt op de middelbare school en zoekende bent naar een passende vervolgopleiding voor hen - is dat deze studie laat zien hoe het allemaal in z’n werk gaat op een hogeschool. Je werkt door een deeltijdstudie te volgen dus niet alleen aan je eigen toekomst, maar ook aan die van je eventuele gezin.

Overweeg je een studie in deeltijd te volgen naast je baan? Heb je toch nog twijfels en wil je jouw situatie bespreken? Vraag een adviesgesprek aan. Tijdens dit gesprek kun je al je vragen en overwegingen bespreken.

Deeltijd studeren? Vraag een adviesgesprek aan bij HZ University of Applied Sciences.

Reactions