Jul 5, 2021 2:40:51 PM

Rick maakte de overstap van het basisonderwijs naar het hogeronderwijs

Rick Lambert studeerde ooit zelf af aan de opleiding Leraar Basisonderwijs op de HZ. Nu geeft hij er zelf les op de opleiding Pedagogiek en de Associate degree Pedagogisch Professional Kind en Educatie. Een ander vak, maar in het verlengde van elkaar, meent hij. Hij vertelt er graag over.

Een mensenmens. Nieuwsgierig. Creatief. Zo durft Rick zichzelf wel te omschrijven. Tien jaar lang stond hij voor de klas in het speciaal onderwijs in Hulst, de stad waar hij vandaan komt. Rick: “Dat was een mooie tijd, het werk is dankbaar om te doen. Maar ik merkte dat ik op den duur toe was aan een nieuwe stap in mijn leven.”

De switch naar pedagogiek ten opzichte van het basisonderwijs is enerzijds niet zo gek. Rick: “Ik ben nog altijd met mensen en kennisdelen bezig. Ik moet wel toegeven: werken met volwassenen is anders dan het basisonderwijs. In het begin miste ik de kinderen wel. Hun dynamiek is heel bijzonder, dat contact vond ik heel leuk. Maar bovenal werd ik blij van het lesgeven. En of dat nu kinderen zijn of studenten op een hbo-opleiding: die essentie blijft hetzelfde.”

Het mooie aan studenten opleiden in de pedagogiek, vindt Rick dat hij ze nog zo kan kneden. Rick: “Er gebeurt ontzettend veel in de wereld van jeugdzorg en kindontwikkeling, die branche is altijd in beweging. Studenten staan nog aan de wieg van hun carrière als pedagoog en kunnen dus meebewegen in die ontwikkelingen. Er valt in de beroepspraktijk wat mij betreft nog zoveel winst te behalen. Denk bijvoorbeeld aan hoe een gemeente hulpverlening inzet in bepaalde vormen van ondersteuning. Dat kan vaak zoveel beter. Ik vind het tof om daaraan mijn steentje te mogen bijdragen.”

Hoewel het voor Rick door de pandemie een ietwat vreemde start was, is hij vooral blij met zijn baan op de HZ. Rick: “Het is gek dat je in een nieuwe baan begint terwijl je weinig collega’s en studenten fysiek kunt ontmoeten. Maar ik ben nieuwsgierig van aard, dus ik dompel me helemaal onder in alle processen, systemen en vakken. Zelfs als dat digitaal moet. Ik vind alles bijster interessant. Gelukkig mag ik werken met een fijn team. Van collega’s heb ik al veel mogen leren!”

Ook interessant

Werken bij de HZ
Werken bij de HZ