May 19, 2022 1:19:11 PM

'Geen plattegrond in het JRCZ is hetzelfde'

Er is weinig wat Arnold Bolders niet weet over de bouw van het Joint Research Center Zeeland (JRCZ). Als projectmanager van BouwMeesterPro, het bureau dat de bouw op Het Groene Woud in goede banen leidt, is hij overal bij betrokken. Het is een drukke baan, maar hij geniet ook van het proces. “Ik kan er wel een boek over schrijven”, zegt hij lachend.

De bouw van het JRCZ is vorig jaar februari begonnen. Ongeveer een jaar daarvoor raakte Bolders erbij betrokken. Voor de voormalig bouwkundestudent van HZ University of Applied Sciences is het één van de grotere klussen in zijn carrière als projectmanager. Vanwege de complexiteit van het gebouw doorliepen hij en zijn collega’s een zeer intensieve voorbereiding. Sindsdien is hij zeker 3,5 dag per week met het JRCZ bezig.

Beide kanten

Hij staat tussen de opdrachtgevers en (onder)aannemers in. “Als BouwMeesterPro zitten we in het hart van de bouworganisatie. Daardoor heb je met beide kanten te maken. Dat zorgt wel eens voor wat stress en spanning, zeker omdat er vanaf het begin druk op de bouw zit. Corona en de oorlog in Oekraïne hebben dat er niet beter op gemaakt. Je moet aan beide kampen wel eens nee verkopen, maar dat hoort erbij. Als ik zie wat we hier aan het maken zijn, ben ik trots.”  

Uitdagingen

Het JRCZ is een bijzonder gebouw, in de eerste plaats vanwege de constructie. Een groot deel van het gebouw is uitgekraagd. Dat bracht de nodige uitdagingen met zich mee, vooral met betrekking tot de planning en uitvoering.

Bovendien is elke verdieping anders. “Geen plattegrond is hetzelfde. Als aannemer heb je het liefste één programma. Dit gebouw krijgt meerdere gebruikers wat veel flexibiliteit vraagt. Een data science-ruimte is namelijk iets compleet anders dan een chemielab. Je moet voortdurend scherp zijn.”

Naast de verscheidenheid van de ruimten is de bouw in logistiek opzicht een flinke klus. “Bijna de volledige kavel wordt in beslag genomen door het gebouw. Daardoor moet je allerlei voorzieningen treffen. Het is namelijk erg krap.”

Luchtbehandelingssysteem

De grootste uitdaging is echter dat hij scherp blijft. “We moeten met zoveel zaken rekening houden, omdat alles anders is dan in een gewoon gebouw. Neem alleen al de luchtbehandeling. Die is op geen enkele manier met een gewoon luchtbehandelingssysteem te vergelijken. Deze is veel groter. Het is passen en meten om alle apparatuur en installaties erin te krijgen.”

Hij, zijn collega’s en de aannemer gaan de klus echter klaren. “Nu je het kunt zien, gaat het echt leven. Zeker als je door het gebouw loopt besef je hoe bijzonder het is.” Nog een paar maanden en dan kan iedereen het gebouw in. Bolders kijkt uit naar dat moment. “Ik durf best toe te geven dat ik toeleef naar de opening”, besluit hij met een glimlach.

Arnold Bolders 1

 

Ook interessant

Onderzoek, JRCZ