20 januari 2021

Studeren na je veertigste

Mijn naam is Annemiek Klijnstra. Ik ben 42 lentes jong. Om hogerop te komen binnen mijn organisatie ben ik een jaar geleden aan een deeltijd opleiding Bedrijfskunde begonnen. Ik ben erg blij om weer in de schoolbanken te zitten. Doordat het een deeltijd opleiding is, is het studeren erg goed te combineren met mijn baan als adviesmedewerker.

Voor- en nadelen studeren na je veertigste

Het behalen van een diploma na je veertigste brengt een aantal nadelen, maar zeker ook een hoop voordelen met zich mee. Ik zet ze hier voor je op een rijtje!

Nadelen

Kosten
Studeren is een dure business. Voor een hbo deeltijdopleiding ben je tegenwoordig al gauw 1700 euro collegegeld per jaar kwijt. Hierin zijn nog niet de kosten van de boeken, eventuele reiskosten en andere bijkomende uitgaven meegerekend. Vaak is een opleiding niet binnen een jaar afgerond. Daarom moet je er rekening mee houden dat deze kosten de komende 2 tot 5 jaar elk jaar terugkomen.

Tijd
Met studeren ben je niet alleen geld, maar ook tijd kwijt. Een opleiding is niet zomaar te combineren met je werk, je gezin en andere activiteiten. Vaak ga je een dag of een aantal avonden in de week naar school om colleges te volgen. Daarnaast zal je ook de nodige tijd aan zelfstudie moeten vrijmaken.

Energie
In tegenstelling tot toen je 16 jaar was, zal het studeren je nu waarschijnlijk meer energie kosten. Op oudere leeftijd is het niet meer zo gemakkelijk om informatie tot je te nemen en nieuwe dingen te leren. Daarnaast is het vaak ook moeilijk om je concentratie langer vast te houden. Zorg ervoor dat je niet te lange periodes achter elkaar studeert. Je zal merken dat het makkelijker wordt, zodra je jouw draai gevonden hebt. Een goede motivatie, een portie zelfdiscipline en steun vanuit jouw omgeving zal je helpen om komende jaren door te komen en succesvol te zijn.

Voordelen

Ervaring
We leven in een wereld waarbij een leven lang leren en jezelf blijven ontwikkelen de nieuwe norm is. Een van de grote voordelen van studeren is dat je jouw recente kennis kunt koppelen aan de praktijk waarin jij werkt. Het is in deze tijd belangrijk om nieuwe informatie op te blijven doen en jezelf te blijven verrijken. Daardoor blijf je inzetbaar en liggen doorgroeimogelijkheden binnen je eigen organisatie binnen handbereik.

Doorgroei mogelijkheden
Naast dat het makkelijker is om binnen je eigen organisatie hogerop te komen, kun je met een hbo-diploma eenvoudiger bij een ander bedrijf aan de slag. Tevens brengt een hbo-diploma je in een betere onderhandelingspositie wanneer het gaat over je loon. Studeren is dus goed voor jouw carrière en je salaris.

Je weet beter wat je wil
Veel jongeren die van de middelbare school afkomen weten niet goed wat ze willen gaan studeren. Het valt niet mee om op zo’n jonge leeftijd een goede keuze te maken. Dat verklaart ook waarom veel jongeren van studierichting wisselen. Het voordeel van op oudere leeftijd studeren is dat je weet wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Daarnaast is het vaak makkelijk om de leerstof toe te passen op jouw werkplek. Je kunt nu een bewustere keuze maken dan toen.

Toegevoegde waarde voor de rest van je carrière

Studeren is ondanks dat het veel tijd, energie en geld kost een grote investering in jezelf en in jouw toekomst. Twijfel je om een deeltijdstudie te volgen? Dan is dit het moment om de knoop door te hakken! Wij veertigers moeten tenslotte nog minstens tot ons zeventigste doorwerken. Dat zijn meer jaren dan dat je toe nu toe hebt gedaan. Een studie van 2, 3 of 4 jaar is dan zeker de moeite waard!

Overweeg je een studie in deeltijd te volgen naast je baan? Heb je toch nog twijfels en wil je jouw situatie bespreken? Vraag dan een adviesgesprek aan. Tijdens dit gesprek kun je al jouw vragen en overwegingen bespreken.

New Call-to-action

Ook interessant