19 januari 2018

5 tips voor het combineren van topsport en studie

Een studie kost erg veel tijd. Het verschilt per persoon hoe lang je per week bezig bent met je studie, maar meestal ben je er wel zo’n 40 uur in een week zoet mee. Naast je studie wil je natuurlijk ook nog iets anders doen zoals hobby’s, uitgaan met vrienden, werken of sporten. Er zijn zelfs studenten die naast een studie aan topsport doen. Zelf kan ik daar aardig over meepraten. Ik geef jullie in deze blog tips over hoe je studeren en topsport kunt combineren. De (meeste) tips kun je natuurlijk ook gebruiken wanneer je veel werkt of bijvoorbeeld een hobby hebt die veel tijd in beslag neemt.

#1 Plannen

Allereerst, en dit is echt een dooddoener, plan goed en houd je aan die planning! Waar iemand die een studie volgt zonder topsport al moet plannen, moet je dat zeker wanneer je nog een heel druk leven hebt naast je studie. Wanneer je plant, weet je precies wanneer je wat moet doen. Zo vergeet je niks, bespaar je jezelf stress en kun je je tijd nuttig indelen. Plan ook niet alleen de ‘saaie’ dingen zoals school, maar ook leuke dingen zoals een uurtje Netflixen of uitgaan met vrienden. Zo houd je plannen leuk en zorg je ervoor dat je ook ontspanningsmomenten inlast.

#2 Focus

Laat school bij school en je sport bij je sport. Als je aan het trainen bent met in je hoofd het tentamen van morgen, dan is je training negen van de tien keer minder effectief. Vergeet het tentamen en pak je boek er weer bij na de training. Als je tijdens je les goed op let, hoef je achteraf minder te studeren en heb je meer tijd voor je training. Je kunt de reistijd naar je training natuurlijk wel gebruiken om te studeren.

#3 Motivatie

Soms kan het best vermoeiend zijn om je studie met succes te volgen en succesvol te zijn in jouw sport. Om de motivatie voor beiden te houden is het belangrijk je doelen goed voor ogen te hebben. Waarom wil je dit ook alweer? Je hebt de keuze gemaakt om zowel aan topsport te doen als een studie te volgen, je zult hier dus vast wel je redenen en motivatie voor hebben. Het kan helpen om daar weer even aan terug te denken en te bedenken wat het je allemaal oplevert. Daar doe je het voor!

#4 Vergeet jezelf niet

Dan als laatste tip: vergeet jezelf niet. Soms kunnen een studie en een topsport heel veel van je eisen, maar je moet wel zorgen dat het leuk blijft. Niemand heeft er iets aan als jij te veel van jezelf vraagt en je het niet meer aan kunt, zeker jij niet. Trek ook op tijd aan de bel wanneer het niet lukt. Kijk bijvoorbeeld of je op jouw onderwijsinstelling iets kan regelen op het gebied van topsportregeling. Dit zal niet al je tijdsdruk en stress wegnemen, maar het kan je wel helpen het leuk en effectief te houden.

Wil je hier meer van weten? Ga dan eens in gesprek met een student. Hij of zij heeft ervaring met studeren aan de HZ en kan je meer vertellen. 

Ga in gesprek met een student van HZ

More blogs

Deeltijd, Studiekeuze, Associate degree
Deeltijd, Voltijd, Studiekeuze, Associate degree
Deeltijd, Voltijd, Studiekeuze, Naar het hbo, Associate degree