16 september 2019

Studeren, bijbaan & privé: 5 tips om dit te balanceren?

Als je straks student bent, dan ontkom je er niet aan: veel deadlines, een bijbaantje, in shape willen zijn en daarbij een sociaal leven willen hebben. Daarbovenop komt nog dat een persoon gemiddeld 8 uur per nacht slaap nodig heeft. Waar moet een student al deze tijd vandaan halen? Balanceren is key! Het zorgt ervoor dat je jezelf niet verliest en je alle ballen in de lucht kunt houden.

Aangezien ik ook onder de categorie voltijd student val, vraag ik me ook wel eens af waar ik alle tijd vandaan moet halen om alles bij te houden. En hoe verlies je jezelf straks niet in al deze activiteiten? Hieronder heb ik 5 tips voor je.

Tip 1: Vaste werktijden

Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken hebt met je werkgever. Geef duidelijk aan wat je beschikbare uren zijn en geef altijd aan dat school voor gaat. Geld kan altijd nog worden verdiend, maar aan dat tentamen of verslag zit een deadline. Bespreek dit duidelijk met je werkgever maar spreek ook met jezelf af dat je je hieraan houdt. Dat paar schoenen kan wel een maandje wachten. Het beste is om een weekplanning te hebben op je werk. Met een weekplanning heb je overzicht en kom je niet alsnog in tijdsnood door onverwachte opdrachten op school. Met een weekplanning kan je ook goed zien wanneer je meer uren kan werken en wanneer juist niet. The Work Zone is het uitzendbureau van de HZ en heeft regelmatig werk beschikbaar.

Tip 2: Durf ook nee te zeggen

Het is moeilijk om “nee” te zeggen tegen je baas, maar durf het wel! Je brengt er duidelijkheid mee en je komt voor jezelf op. Neem jezelf serieus, dan zullen anderen jou en je planning serieus nemen. Houd je aan de afspraken die je hebt gemaakt met jezelf. Geef niet toe!

Tip 3: Strakke planning

Er zijn tegenwoordig genoeg apps en methodes die je kunnen helpen bij het maken van een planning. Zelf maak ik het liefst gebruik van de ouderwetse weekkalender, maar zo heeft ieder zijn eigen ding. Vind de methode die jou het beste helpt, of dit nou een app is, een agenda of een whiteboard en pas deze zo snel mogelijk toe om je leven overzichtelijk te maken. Vergeet ook niet om jezelf af en toe te belonen voor je harde werk. Gun jezelf ook dat rustmomentje.

Tip 4: Keuzes maken

Ik weet het, alles is leuk en je wilt niks missen. Toch kan je niet alles doen. Zorg ervoor dat je de sociale evenementen die je echt niet wil missen op een rijtje hebt en van tevoren hebt ingepland. Hier zal je misschien andere dingen voor moeten laten schieten, maar ontneem jezelf niet alle plezier die er is. Je bent maar een keer student en het leven is immers een feestje.

Tip 5: Ga sporten

Wordt het je allemaal even teveel? Te veel opdrachten of willen jouw groepsgenoten niet meewerken? Ga lekker sporten! Het maakt je hoofd leeg en geeft je de energie om weer door te gaan. Ook is een balansdag niet verkeerd, hierbij neem je een dag afstand van school en zorg je helemaal voor jezelf. Dit kan een weekend zijn en zelfs een hele vakantie. Zorg er dan wel voor dat je geen achterstallige opdrachten moet inhalen van je studie. Zo kan je, zonder schuldgevoel, even van een onbezorgde tijd genieten. Want ook dat verdien je!

Bereid je voor op je studententijd! Naast veel 'moeten', is het ook ontzettend leuk :). Ben je nieuwsgierig? Ga eens in gesprek met een student! 

New call-to-action