14 oktober 2019

Mosselen in de spotlight!

Er vindt momenteel veel onderzoek plaats naar hoe natuurlijke processen ons kunnen helpen met het beschermen van de kustlijn. Jildou Schotanus, promovendus bij de HZ onderzoeksgroep Building with Nature, kijkt specifiek naar dit onderwerp in de Oosterschelde. Naast het bieden van bescherming tegen erosie van zandplaten, wordt er aandacht besteed aan de ontwikkeling van natuur in combinatie met mogelijkheden voor rendabele productielocaties voor mosselkwekers. Deze innovatieve aanpak heeft ervoor gezorgd dat het project genomineerd is voor de RAAK-award. Wie is de hoofdrolspeler in dit project? De Mossel!

Large_infographic_MeerwaardeMossel

Wij als Nederlanders houden erg van onze Zeeuwse mosselen. Maar ook in het buitenland staat dit Nederlandse product goed bekend en worden er jaarlijks miljoenen kilo’s Zeeuwse mosselen wereldwijd geserveerd in restaurants. Tijdens het project hebben mosselen vanaf 2 a 3 jaar oud de kans gehad om verder te groeien op het perceel in Viane, iets wat veel tijd en veldwerk heeft gekost. Maar het resultaat mag er zijn! Inmiddels ligt er rond de 32.000 kilo mosselen op de zandbank, die tijdens laag water volledig droog valt. Er zijn op dit moment nog niet zo veel van zulke mosselbanken in de Oosterschelde te vinden terwijl ze wel erg belangrijk kunnen zijn. Droogvallende mosselbanken helpen met het breken van golven, wat weer de erosie van dijken tegen gaat.

Capture-2

Vier jaar lang heeft Jildou in het kader van het HZ Meerwaarde met Mosselen project verschillende aspecten van het kweken van kunstmatige en geheel droogvallende mosselbedden onderzocht. Een van de uitgeteste methodes zijn de mosselhekjes, deze hekjes voorkomen de mossels van wegspoelen en versnellen het proces tot een goed gevormde mosselbank. Golfslag en stroming, twee veroorzakers van erosie, worden door de aangelegde mosselbank verminderd. Uiteindelijk kunnen wij ook van deze mosselbanken genieten in een mosselpannetje.

Infographic_MeerwaardeMossel

Het HZ project ‘Meerwaarde met Mosselen’ is genomineerd voor de RAAK-award 2019. Deze prijs is door het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA in het leven geroepen. De SIA maakt onderdeel uit van het NWO, een organisatie die investeert in onderzoek binnen Nederland, waarvan SIA specifiek kijkt naar praktijkgericht onderzoek op Nederlandse hogescholen. Met de nominatie voor de RAAK-award 2019 is het overduidelijk geworden hoe belangrijk Jildou’s onderzoek en mosseltjes zijn voor Nederland!

MeerwaardeMossel_GifLogo

Lees meer over het HZ Meerwaarde met Mosselen project, de RAAK-award en stem op ‘Meerwaarde met Mosselen’ als beste praktijkgerichte onderzoek via de RAAK-award site: http://www.regieorgaan-sia.nl/content/raak-award/stem-voor-publieksprijs

Wij rekenen op jouw steun en stem!

Reacties

Meer blogs