24 oktober 2017

Met deze tips maak jij een goede studiekeuze

Een paar jaar geleden stond ik voor dezelfde keuze als jij: wat ga ik studeren? En hoe maak ik een goede studiekeuze? Inmiddels zit ik in het laatste jaar van mijn studie bouwkunde. Ik heb dus een keuze kunnen maken! Om je verder te helpen met je studiekeuze heb ik de volgende tips op een rij gezet. Als je dit gebruikt om je goed te orienteren, dan kun jij ook een goede keuze maken voor een opleiding. 

1. Stel jezelf persoonlijke vragen

Zoek het als eerste bij jezelf. Wat vind je leuk? Wat zijn je hobby's? Wat zijn je talenten? Waar liggen je interesses? Wat vind je niet leuk? Maak een lijst met de antwoorden op deze vragen en kijk of je uit deze lijst al beroepen of studierichtingen kan halen. Vind je het bijvoorbeeld leuk om problemen op te lossen, ga dan op zoek naar een beroep wat daarmee te maken heeft. Zo kan je heel je lijstje afwerken.

2. Maak een lijst met praktische zaken

Naast je persoonlijke voorkeuren, is het ook handig om naar de praktische kant te kijken. Bedenk hoe ver je van huis wilt studeren, hoeveel geld je te besteden hebt, of je je hobby’s kan uitoefenen (is er een sportvereniging van jouw sport?). Deze praktische zaken zijn belangrijk bij het maken van een goede keuze. Het bepaalt niet welke opleiding je kiest, maar het bepaalt wel wat de mogelijkheden zijn. Door de praktische zaken goed op een rij te zetten, kunnen sommige opties voor opleidingen juist afvallen.

3. Maak een battle van de opleidingen

Na de eerste en tweede stap kan je je gaan oriënteren. Kijk waar je kan studeren voor deze opleidingen; het internet is je grootste vriend! Welke instellingen bieden welke opleidingen aan? Wat houden bepaalde opleidingen in? Wat kan je allemaal bereiken met beroepen waarvoor je opgeleid wordt als je een opleiding volgt? Wat kan je allemaal bereiken met jouw talenten? Limiteer je niet alleen tot de beroepen waar jij op bent gekomen, kijk ook naar andere beroepen die bijvoorbeeld in dezelfde categorie behoren. Kom je uit op een technische opleiding, kijk eens wat de andere technische opleidingen te bieden hebben. Daarna kan je gaan vergelijken door bijvoorbeeld de voordelen en nadelen van elke opleiding op te schrijven. Opleidingen met veel nadelen kan je uit je lijstje wegstrepen, en opleidingen met vooral voordelen kan je een hoger plek geven.

4. Maak een studiekeuzetest

Vind je het lastig om te ontdekken wat je wil of waar je goed in bent, dan kan je ook overwegen om een studiekeuzetest te maken. Vaak kan dat via je eigen school, maar zoek ook eens op internet. Vul de vragen in test serieus in en vaak komt er een uitslag uit de test waarin in staat wat je goed ligt. Denk niet meteen bij het antwoord “ja, dit is het”. Blijf je oriënteren. Het bijna onwaarschijnlijk dat gelijk de perfecte opleiding of studiekeuze uit de test komt.

studiekeuze-hbo-opleiding (002).jpg

5. Bezoek open dagen en meeloopdagen

Is je lijstje al een stukje kleiner geworden? Ga eens kijken of de hogeschool of universiteit een open dag of meeloopdagen organiseert. Open dagen zijn er om je te informeren over de opleiding. Ook kan je zien of je de school zelf leuk vindt en of het goed bereikbaar is. Je kan dit soort dagen ook gebruiken om vragen te stellen waar je misschien mee zit. Je kunt in gesprek gaan met studenten en docenten van de opleiding. Wil je toch nog wat meer weten van de opleiding, kijk of ze meeloopdagen organiseren. Met meeloopdagen loop je een dagje met de studenten mee wanneer ze op school zijn. Je kan ook hier nog vragen stellen, maar ook kan je zien hoe de lessen er uit zien of wat de sfeer van de opleiding is.

Deze tips hebben mij zeker geholpen bij het maken van mijn studiekeuze. Hopelijk kunnen deze tips jou ook helpen om een goede keuze te maken. En vergeet nooit: stomme vragen bestaan niet, alleen stomme antwoorden. Stel zo veel mogelijk vragen! Kijk ook eens op onze pagina met alle info verzameld hoe jij het beste een studiekeuze kunt maken. 

Tijdens open dagen en meeloopdagen zijn er genoeg studenten die jouw vragen beantwoorden. Wil je al eerder of op een rustig moment in gesprek met een student? Dan kan dat ook! 

Ga in gesprek met een student van HZ

 

More blogs

Deeltijd, Studiekeuze, Associate degree
Deeltijd, Voltijd, Studiekeuze, Associate degree
Deeltijd, Voltijd, Studiekeuze, Naar het hbo, Associate degree