21 november 2019

Ik wil iets met “mensen”, misschien Human Resource Management (HRM)?

Wil je later met mensen werken, maar weet je niet precies wat? Dit is iets waar ik ook lang over na heb gedacht. Vorig jaar heb ik de HZ-opleiding HRM deels gevolgd, maar ik heb uiteindelijk voor een andere opleiding gekozen. Doordat ik een jaar HRM studeerde, heb ik wel een goed beeld gekregen van de opleiding! Daarom vertel ik je meer over HRM in deze blog!

Alle opleidingen doorspitten
Tijdens mijn vorige mbo-opleiding merkte ik dat ik het heel fijn vond om in groepen te werken en deel uit te maken van een team. Contact met andere mensen was iets wat me aantrok. Alleen welke opleiding past daar bij? Mijn omgeving raadde me aan om de zorg in te gaan, maar dit zag ik zelf niet zitten. Het past niet bij me. Op een avond heb ik, samen met mijn nicht, alle opleidingen van de HZ doorgespit. Bij geen enkele opleiding had ik echt het gevoel: ja, dit wil ik de rest van mijn leven gaan doen. Tot ik de beschrijving van de opleiding HRM las. Dit leek me wel wat! Wat me met name aan trok, was dat je leert hoe je mensen helpt bij hun loopbaan. Voor veel mensen is hun werk belangrijk en ze streven ernaar hierin gelukkig te zijn. Ik wilde graag opgeleid worden om hier aan bij te dragen.

De HZ-opleiding HRM
Bij de opleiding HRM leer je zowel de zakelijke kant als de menselijke kant van het bedrijfsleven kennen. Het is erg mensgericht en ik leerde vaardigheden als gesprekstechnieken. Dit vond ik super interessant. Er zaten ook vakken bij als een financieel plan maken. Dit vond ik zelf wat minder, maar goed, dit hoort er nou eenmaal bij. Het vakkenpakket is heel divers. Ik leerde vanuit verschillende perspectieven ergens naar te kijken, zoals naar het individu, de organisatie en hoe deze samen het beste kunnen functioneren.

Wat ga je doen als je afgestudeerd bent?
Voordat ik de keuze maakte voor HRM, wilde ik eerst weten wat voor werk ik dan ging doen nadat ik afgestudeerd zou zijn. Niet geheel onhandige informatie vond ik zelf. Ik kwam erachter dat je als HR-professional werkt op de personeelsafdeling. Deze staat onder leiding van een HR-manager, die het personeelsbeleid bepaalt. De afdeling is de link tussen het algemene management en de werknemers van de organisatie. Daar horen leuke dingen bij, maar ook minder leuke dingen. Zo heb je het privilege om mensen bij hun loopbaan, ontwikkeling en persoonlijke groei te mogen begeleiden. De keerzijde is echter dat er soms ook mensen de organisatie moeten verlaten. Mensen ontslaan is een zware taak die op de HR-professional komt te vallen. Er zijn meer taken die horen bij een HR-professional. Zo kun je denken aan: 

  • Human Resource-beleid uitstippelen, uitvoeren en opvolgen
  • Werving en rekrutering, maar ook ontslag en outplacement
  • Procedures voor personeelsadministratie controleren
  • Interne communicatie tussen management en personeel
  • Begeleiding bij sociale inspectie
  • Relaties met vakbonden en organiseren van sociale verkiezingen
  • Optimalisatie van instroom-, retentie- en uitstroom processen
  • Functieclassificatie uitwerken
  • Nieuwe HR-software implementeren

Lijkt dit je wat? Dan is HRM een goede opleiding voor jou. Zeker als je wel “iets” met mensen wilt gaan doen, maar in een zakelijke setting en niet als verzorgende.

Andere keuze voor mij
Uiteindelijk heb ik zelf voor een andere opleiding gekozen, omdat Bedrijfskunde beter bij me past. Toch heb ik veel geleerd over de mensgerichte aanpak in het jaar dat ik HRM studeerde. Weet jij al wat je gaat studeren? Als je je goed wilt verdiepen in een opleiding, dan raad ik je aan om met een student in gesprek te gaan. Zij ervaren de studie en ze kunnen je heel goed vertellen wat voor vakken je krijgt, welke vaardigheden je gaat leren en welke opdrachten je bijvoorbeeld krijgt.

Ga in gesprek met een student van HZ

Reactions

More blogs

Deeltijd, Voltijd, Studiekeuze, Naar het hbo, HZ, Associate degrees
Studiekeuze, Naar het hbo
Studiekeuze, Naar het hbo