15 november 2022

Wat kost studeren aan een hogeschool?

Studeren is leuk, belangrijk en het verrijkt je leven. Maar het kost ook geld. Voordat je begint aan een studie is het belangrijk om goed na te denken over de kosten die je ongeveer gaat maken en de studiefinanciering die je kunt krijgen. In deze blog zet ik de verschillende kosten op een rijtje en vertel ik alles wat je moet weten over je studiefinanciering. 

Collegegeld

Per studiejaar betaal je collegegeld. De hoogte van dit bedrag wordt ieder jaar door de overheid vastgesteld. Het bedrag is voor alle opleidingen even hoog. In studiejaar 2023-2024 is het bijvoorbeeld 2314 euro. Je kunt dit bedrag in termijnen betalen, maar het mag ook in één keer. Begin je voor het eerst aan een associate degree of bachelor? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een halvering van het collegegeld, uitsluitend in het eerste jaar*. Om uit te rekenen hoeveel collegegeld jij moet betalen, kun je gebruik maken van de collegegeldmeter.

*Studenten die starten met een lerarenopleiding hebben recht op 2 jaar verlaging van het collegegeld.

Extra kosten (leefgeld, uitjes, boeken, etc.)

Naast het collegegeld zijn er nog een paar andere kostenposten om rekening mee te houden. Deze verschillen per student en opleiding. Als je op kamers gaat, krijg je te maken met huur en boodschappen. En misschien moet er nog wel geshopt worden voor de inrichting of huishoudelijke apparatuur. Blijf je thuis wonen? Dan moet je rekening houden met hogere reiskosten. Extra kosten voor een opleiding zijn vaak te vinden op de website van de hogeschool. Denk bijvoorbeeld aan lesboeken en uitjes. Ook een laptop is aan te raden wanneer je begint aan een opleiding.

In deze tabel zie je de gemiddelde uitgaven per maand voor studenten.

Studiefinanciering

Als student heb je ook recht op studiefinanciering. Vanaf studiejaar 2023-2024 krijgen studenten op het hbo en wo een basisbeurs. Dit betekent dat elke student maandelijks een vast bedrag krijgt. Daarnaast is er ook een aanvullende beurs. Hier hebben studenten alleen recht op als ze voldoen aan enkele eisen. Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken naar het inkomen van de ouders. Daarnaast krijgen alle studenten een studentenreisproduct. Hiermee kunnen ze gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Dit is allemaal onderdeel van een prestatiebeurs. Haal jij binnen 10 jaar een diploma? Dan wordt het een gift. Haal je geen diploma? Dan moet je dit allemaal terugbetalen.

Als je naast de studiefinanciering toch nog krap bij kas zit, kun je bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) ook geld lenen. Met deze lening bouw je een studieschuld op die na de opleiding terugbetaald moet worden. Het rentepercentage over deze lening kan per jaar verschillen.

Kijk voor meer informatie over studiefinanciering en de actuele bedragen op de website van Dienst Uitvoering Onderwijs.

Studeren is dus niet goedkoop, maar je krijgt er ook veel voor terug. Mooie ervaringen en veel kennis. Kijk voordat je begint aan een studie goed naar wat het voor jou gaat kosten, en wat er mogelijk is aan studiefinanciering. Heb je hier nog vragen over? Neem dan contact op met onze studiekeuzeadviseur!

New call-to-action

Ook interessant

Studiekeuze, Naar het hbo, Studeren in Zeeland, Profielkeuze maken
Voltijd, Studiekeuze, Naar het hbo, Studeren in Zeeland, Studeren aan de HZ