15 november 2022

Hoeveel kost studeren aan het hbo nou echt?

De studententijd is een prachtige nieuwe fase in het leven van je kind. De ervaring is hopelijk onbetaalbaar, maar het studeren zelf kost geld. Hoeveel gaat het nou echt kosten voor jouw kind? Hoe zit het met studiefinanciering? En is het allemaal wel te betalen? In deze blog geef ik een kort overzicht met de verschillende kosten en uitleg over studiefinanciering. 

Collegegeld 
Per studiejaar betaalt je kind collegegeld. De hoogte van dit bedrag wordt ieder jaar door de overheid vastgesteld. En het bedrag is bij alle opleidingen even hoog. In studiejaar 2022-2023 is het bijvoorbeeld 2209 euro.  Je kunt dit bedrag in termijnen betalen, maar het mag ook in één keer. Is het de eerste opleiding van je kind? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een halvering van het collegegeld, uitsluitend in het eerste jaar*. Om uit te rekenen hoeveel collegegeld de studie voor jouw kind kost, kun je gebruik maken van de collegegeldmeter

*Studenten die starten met een lerarenopleiding hebben recht op 2 jaar verlaging van het collegegeld.  

Extra kosten (leefgeld, uitjes, boeken, etc.) 
Naast het collegegeld zijn er nog een paar andere kostenposten om rekening mee te houden. Deze verschillen per kind en opleiding. Als jouw kind op kamers gaat, krijgt hij of zij te maken met huur en boodschappen. En misschien moet er nog wel geshopt worden voor de inrichting of huishoudelijke apparatuur. Blijft je kind thuis wonen? Dan kunnen jullie rekening houden met hogere reiskosten. Extra kosten voor een opleiding zijn vaak te vinden op de website van de hogeschool. Denk bijvoorbeeld aan lesboeken en uitjes. Ook een laptop is aan te raden als je kind begint aan een opleiding.  

In deze tabel zie je de gemiddelde uitgaven per maand voor studenten. 

Studiefinanciering
Als student heeft jouw kind recht op studiefinanciering. Vanaf studiejaar 2023-2024 krijgen studenten op het hbo en wo een basisbeurs. Dit betekent dat elke student een vast bedrag krijgt. Daarnaast is er ook een aanvullende beurs. Hier hebben studenten alleen recht op als ze voldoen aan enkele eisen. Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken naar het inkomen van de ouders. Daarnaast krijgen alle studenten een studentenreisproduct. Hiermee kunnen ze gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Dit is allemaal onderdeel van een prestatiebeurs. Haalt jouw kind binnen 10 jaar een diploma? Dan wordt het een gift. Haalt je kind geen diploma? Dan zullen ze dit allemaal terug moeten betalen. 

Als jouw kind na de studiefinanciering nog krap bij kas zit kunnen ze ook gaan lenen. Met deze lening bouwt jouw zoon of dochter een studieschuld op die na de opleiding terugbetaald moet worden. Het rentepercentage over deze lening kan per jaar verschillen.  

Kijk voor meer informatie over studiefinanciering en de actuele bedragen op de website van Dienst Uitvoering Onderwijs.

Studeren is dus niet goedkoop, maar je kind krijgt er ook veel voor terug. Kijk van tevoren samen met jouw zoon of dochter naar de verschillende kosten die er aan verbonden zijn en of ze eventueel recht hebben op studiefinanciering.  Zo beginnen jullie goed voorbereid aan deze prachtige nieuwe fase.

 

Online magazine voor ouders bij studiekeuze kind