12 november 2019

Hoe zijn docenten op het hbo?

Ga jij straks studeren aan het hbo? Wat kun je verwachten van docenten die daar lesgeven? En wat is het verschil met docenten op je middelbare school? Nu zijn docenten, net als alle mensen, verschillend, maar om je een beeld te geven heb ik een van de favoriete docenten van HZ geïnterviewd speciaal voor deze blog. Lees meer en leer hem kennen! 

Interview met een docent van het hbo 
Hij is dertig jaar oud, woont alleen, is niet zo'n fan van dieren en gepassioneerd over zijn vak. Mijn medeklasgenoten weten nu vast over welke docent ik het heb: Ralph van der Wekke. Hij is docent bij de HZ-opleidingen Communicatie en Commerciële Economie:Ralph van der Wekke

Het gesprek startte heel gemoedelijk en een beetje lacherig, omdat de relatie docent-leerling even verdween. De sfeer was relaxt en na ‘algemene’ vragen kon het echte interview van start.

Loopbaancarrière 
Naast stomme weetjes, zoals Ralphs lievelingskleur, welke overigens blauw is, staan het lesgeven en het docent zijn centraal. Een start op de basisschool en een vervolg op de middelbare school heeft iedereen gemeen, maar vanaf wanneer en op welke manier is Ralph zijn dromen gaan naleven? “Ik ben begonnen op de HZ met de studie Commerciële Economie. Tijdens deze studie volgde ik een minor die inging op lesgeven op het voortgezet onderwijs (VO) en mbo.” Daarna rondde Ralph een tweedegraads lerarenopleiding voor het vak economie af en is hij tijdelijk gaan lesgeven op het voorgezet onderwijs en mbo. Hij droomde om les te geven in het hoger onderwijs en daarom is Ralph een master gaan volgen in Edinburgh. “In Schotland was de opleiding een half jaar korter. Maar dat is natuurlijk niet de enige reden, mijn Engelse taal werd beter en ik had spijt dat ik tijdens mijn eerste hbo-studie niet naar het buitenland ben gegaan.”

Inmiddels werkt Ralph alweer vier jaar op de HZ met 'een supergezellig team van collega’s', zoals hij dat zelf zei. “De samenwerking gaat heel goed, we organiseren dan ook veel dingen met ons team. Zo gaan we veel skiën samen en zijn we altijd aanwezig op de vrijdagmiddagborrels.” Het skiën was al eerder teruggekomen in het interview, toen ik naar Ralphs favoriete vakantiebestemming vroeg. “Oostenrijk staat op één, maar dat komt ook doordat mijn ouders daar het grootste deel van het jaar wonen. Ik ga daar vaak skiën maar ook in de zomer ben ik daar vaak te vinden.” In de introductie kwam het al even naar voren, Ralph is niet zo’n fan van dieren. “Maar als ik dan toch moet kiezen, een kat. Weinig omkijken naar en niet uitlaten. Efficiënte beestjes, nou ja, alleen als ze ook buiten plassen en poepen.”

“Ik ben geen pedagoog, ik ben hier niet om de leerlingen om te voeden, maar om ze iets te leren.”

Liefde voor zijn vak 
De grootste vraag is nog niet helemaal beantwoord, de studieloopbaan is duidelijk, maar wanneer is die liefde voor het vak nou begonnen? “Marketing en ondernemerschap heb ik altijd al erg leuk gevonden, ik heb ook een eigen bedrijfje. Het presenteren voor de klas vond ik vroeger ook geweldig omdat ik dingen uit kon leggen en met mensen kon praten. Het is eigenlijk pas echt in gang gekomen toen ik met mijn minor begon. Het is leuk om studenten een stukje verder te laten komen in hun ontwikkeling.” Vrijheid is een term die centraal staat als ik naar de reden vraag waarom het dit beroep is geworden. “Het is veel werk, mensen denken dat je als docent niet zo veel moet doen, maar praktisch gezien sta je 14 uur per dag klaar voor de studenten. Maar intellectueel gezien is er zo veel vrijheid."

Ik sluit het interview af met de vraag waarom lesgeven nou zo leuk is voor Ralph. “Iets bijbrengen en de sfeer met studenten onderling vind ik leuk, beter dan op het VO. Daar is studeren een verplichting voor de leerlingen, hier op de HZ hebben ze een keuze kunnen maken en leren ze iets wat ze interessant vinden. Het studeren gaat hier op een volwassen manier. Ik ben geen pedagoog, ik ben hier niet om de leerlingen om te voeden, maar om ze iets te leren. Soms botst dat, maar daar ben ik niet op gefocust.”

Vraag het aan studenten
Als je straks gaat studeren, dan leer je nog veel meer docenten kennen! Ben je benieuwd naar de docenten die lesgeven bij de opleiding van jouw voorkeur? Vraag het aan de studenten. Door dit formulier in te vullen, kun je een gesprek aan vragen met studenten die al studeren aan de HZ. Zo begin je goed voorbereid aan je studie:

Ga in gesprek met een student van HZ

 

Reactions

More blogs

Deeltijd, Voltijd, Studiekeuze, Naar het hbo, HZ, Associate degrees
Studiekeuze, Naar het hbo
Studiekeuze, Naar het hbo