4 oktober 2019

Hoe hou je als student je financiën op orde?

Studeren gaat niet alleen over gezelligheid, feestjes en natuurlijk leren. Daar komt (helaas) nog veel meer bij kijken, want studeren kost veel geld. De huur van je studentenkamer, abonnementen, boodschappen, verzekeringen, schoolboeken en natuurlijk de studie zelf. Ook wil je daarnaast af en toe nog wat leuks kunnen blijven kopen, zoals kleding en schoenen. Misschien denk je nu ‘hoe ga ik dat allemaal toch betalen?’, maar gelukkig heb je ook een heleboel voordelen als student. In deze blog ga ik je vertellen over de financiën van de student en geef ik je een aantal tips voor als je gaat studeren.

Als je van plan bent om aan een hbo-opleiding te beginnen, is het je vast niet ontgaan dat de regeling van studiefinanciering veranderd is. De basisbeurs is afgeschaft en het is alleen nog mogelijk om te lenen. De lening moet na je opleiding altijd terugbetaald worden, met rente. Dit rentepercentage ligt enorm laag om de studenten tegemoet te komen. Check altijd de website van DUO voor de meest actuele informatie over studiefinanciering. 

Ook het studentenreisproduct is een onderdeel van studiefinanciering, hiermee kan je gratis of met korting reizen in het openbaar vervoer. Je hoeft het reisproduct en een eventuele aanvullende beurs niet terug te betalen als je binnen 10 jaar je diploma haalt.

Tip 1: hou je inkomsten en uitgaven bij

Het is verstandig om je inkomsten en uitgaven bij te houden. Even een terrasje met vrienden, een broodje op school: ongemerkt geef je meer geld uit dan je denkt. Maak maandelijks een prioriteitenlijst voor de kosten die in die maand gemaakt worden, zodat je je geld alleen aan noodzakelijke dingen uitgeeft.

Tip 2: sluit alleen een lening af als het nodig is

Ga voor jezelf na of het nodig is om te lenen en hoeveel. In sommige gevallen kan het niet anders, bijvoorbeeld als je zelf je studie moet betalen. Op de website van duo.nl zie je tegen welke rente en voorwaarden je leent. Mijn tip is om dit alleen te doen wanneer het echt nodig is, want het is zonde om je onnodig schulden te maken.

Tip 3: gebruik je studentenkorting

Maak gebruik van de kortingen die je krijgt met je studentenpas. Op de site studentenkorting.nl kun je snel en gemakkelijk interessante kortingen vinden. Je kan daar lokaal zoeken naar kortingen en zo zie je precies welke kortingen je kan krijgen bij jou in de buurt. Tevens krijg je, als je bij de HZ studeert, studentenkorting op de activiteiten bij HZ-cult en HZ-sport. Dit is erg leuk, want zo kan je toch leuke dingen blijven doen naast het studeren zonder dat het je al te veel geld kost.

Tip 4: koop tweedehands studieboeken

Op bol.com en een heleboel andere sites is er de mogelijkheid om tweedehands studieboeken te kopen. Persoonlijk vind ik de service van bol.com super goed en heb ik al een aantal boeken besteld die zo goed als nieuw waren. Het is zonde om zoveel geld uit te geven aan boeken als je ze daarna toch niet meer gebruikt. Als je nou toch graag je boeken nieuw wilt kopen, heb je bij bol.com ook een kortingscode waar je gebruik van kan maken als student!

Tip 5: blijf thuis wonen

Wanneer je dichtbij school woont, kan je bij jezelf nagaan of het dan wel nodig is om op kamers te gaan. Ik vind het een groot voordeel dat ik bijvoorbeeld een kwartiertje voordat de les begint nog kan vertrekken en geen huurkosten hoef te betalen. Wanneer ik ’s avonds thuis kom, is er vaak al gekookt en hoef ik me niet druk te maken om de boodschappen. Ook is het een stuk voordeliger om te reizen met de trein dan op kamers te gaan, omdat je een ov hebt gekregen.

Kortom, er komt veel bij studeren kijken en het is zeker niet goedkoop. Toch hoop ik jullie met deze tips te helpen zodat jullie zonder (geld)zorgen gaan studeren. Als je goed oplet en bijhoudt waar je je geld aan uit geeft dan moet het goed komen. Bovendien kan je slim gebruik maken van de studentenkortingen die je krijgt. Veel succes!

 Ga je straks ook studeren aan het hbo? Vraag een student wat jij wilt wetenGa in gesprek met een student van HZ

 

Reacties

Meer blogs

Studiekiezer, Naar het hbo
Studiekiezer, Naar het hbo