30 juni 2021

Doorstromen van mbo naar hbo? 5 handige tips!

Ben jij nog aan het overwegen of het hbo iets voor jou is? Of weet je al dat je na het mbo wil doorstromen naar het hbo? En wat is dan een logische vervolgopleiding? Nou, soms kan je ook gewoon ontdekken dat je graag iets heel anders zou willen doen.

Al vrij snel tijdens mijn studie op het Cios wist ik: dit is niet het werk wat ik de rest van mijn leven wil doen. Maar wat dan wel? Ik besloot na mijn mbo-opleiding door te studeren op het hbo, in een compleet andere richting, namelijk Watermanagement. Een keuze waar ik nog altijd blij mee ben. Mijn bevindingen deel ik dan ook graag met je, zodat ook jij goed voorbereid aan een nieuwe studie kan beginnen!

 1. Oriënteren

  Heb je besloten dat je verder wil studeren na je mbo-studie? Neem dan uitgebreid de tijd om een nieuwe opleiding te zoeken. Zorg dat je antwoord krijgt op de vraag: ‘Wat wil ik de rest van mijn leven doen?’ Zelf heb ik veel gesprekken gevoerd met vrienden en familie. Samen ontdekten we wat mijn interesses zijn, zij weten goed hoe ik ben als persoon. Bezoek ook voldoende open dagen en maak interessetests. Dat helpt echt!

 2. Omscholing van leerwijze

  Bereid je voor op verandering! Het hbo en mbo verschillen van elkaar, zeker qua lesstof. Gun jezelf de tijd om met deze nieuwe manier van leren om te gaan. Kom erachter wat de verschillen voor jou zijn en sta open om die veranderingen jezelf aan te leren. Het is even schakelen, maar zodra je het nieuwe leersysteem onder de knie hebt ben je zo bij.
  Doorstuderen of werken? Wij helpen je de keuze maken. Download ons magazine van mbo naar hbo.
 3. Wees bereid om door te pakken

  Op het mbo is het vaak ‘zo hoort het, dus zo is het’. Dat is op het hbo anders: je mag meer de diepte induiken. Waarom is iets zo? Vraag door en kijk verder. Maar bereid je ook voor op extra werk, soms moet je nu eenmaal wat harder je best doen dat op de mbo-opleiding. Vraag extra hulp aan docenten wanneer je merkt dat je iets moeilijk vindt. Gelukkig is dat niet erg wanneer iets je passie is!

 4. Laat je twijfels niet de overhand nemen

  Twijfel niet aan jezelf en wees vooral niet bang om de overstap te maken van mbo naar hbo. Het zou zo zonde zijn om iets uit angst niet te doen, daar kan je later spijt van krijgen.

 5. Vertrouw op jezelf

  Geloof in jezelf. Als jij graag iets nieuws wil leren, dan lukt je dat gewoon. Wanneer jij ontdekt waar je passie ligt en je de juiste motivatie hebt, kan ook jij die overstap maken. Mijn mbo- en hbo-studie sloten qua richting niet op elkaar aan, maar toen ik eenmaal doorhad hoe de nieuwe lesstof in elkaar zat, lukte het mij ook. Waar een wil is, is een weg. Dat is écht zo!

Veel succes met de overstap! 

Blog geschreven door Lisette, student Watermanagement HZ

New call-to-action

Ook interessant

Deeltijd, Studiekeuze, Associate degree
Deeltijd, Studiekeuze, Naar het hbo, Associate degree