5 juni 2018

Dit was mijn eerste jaar op het hbo

Je komt op een nieuwe school, ontmoet veel nieuwe mensen en krijgt andere vakken. Alles zal anders zijn dan je hiervoor misschien gewend was. Toen ik begon met mijn hbo-opleiding wist ik nog niet helemaal wat ik kon verwachten. Daarom zal ik in deze blog een terugblik geven op het eerste jaar van het hbo en hoe ik dit heb ervaren op de HZ.

In mijn eerste blog kan je al lezen hoe ik het verschil heb ervaren met de havo. Hieruit kwam vooral meer verantwoordelijkheid, grotere lesstof en de verscheidenheid tussen de dagen.

Eerste indruk

De eerste week draait het vooral om kennis maken met de opleiding, de HZ en elkaar. Ook wordt er in de eerste week vanuit de studentenverenigingen een introkamp georganiseerd om de nieuwe studenten te verwelkomen. Deze vier dagen zorgen voor een leuke start van je studententijd en zo kan je ook weer nieuwe mensen leren kennen.

Tevens kwamen we in de eerste week al meteen met bedrijven in contact. We gingen op bezoek bij verschillende organisaties om inzicht te krijgen in het beroepenveld en in de werking van de organisaties.

Wat mij opviel was dat we gelijk ‘echte’ opdrachten uit het bedrijfsleven kregen en dat de bedrijven ook aan de slag gingen met onze adviezen. Dit had ik niet verwacht in het begin van mijn eerste jaar, omdat ik voor mijn gevoel nog niet genoeg heb geleerd (in zo’n korte tijd) om dit soort opdrachten te kunnen maken. Het tegendeel was waar, want de opdrachtgevers waren erg te spreken over de rapporten die werden opgeleverd. Door het gewoon te doen, kon je er eigenlijk ook heel veel van leren door de feedback die je krijgt. Dit heeft mij een goed inzicht gegeven in wat de mogelijkheden zijn van mijn opleiding.

Positieve en negatieve punten

Verder wordt er op het hbo van je verwacht dat je veel zelfstandig werkt en veel zelf opzoekt. Om eerlijk te zijn, ben ik niet altijd even positief over het hbo. De opdrachten vond ik soms vaag of de communicatie verliep niet altijd even goed. Ook een keer werd een opdracht aangepast, zodat ik opnieuw kon beginnen. Aan de andere kant denk ik dan dat dit later in de praktijk ook zal voorkomen en dat je moet leren om hier mee om te gaan. Het kan niet altijd gelijk goed en makkelijk gaan. Bovendien zal je altijd te maken krijgen met verandertrajecten.

Iets wat ik heel goed vind op de HZ en wat ik het afgelopen jaar al heb gemerkt, is dat de HZ het motto “De persoonlijke hogeschool” wel echt nakomt. Er is altijd goede begeleiding in huis wanneer jij dat nodig hebt. Je bent bij ons op school een individu en geen nummer. De docenten kennen je bij je naam en nemen altijd de moeite om even te vragen hoe het gaat met bijvoorbeeld je klas of een opdracht.

De laatste weken

Oftewel, dit jaar ging snel voorbij en was al erg veelzijdig. Ik zit nu in de laatste weken van het eerste jaar en ga door naar het tweede jaar. Het afgelopen jaar heeft mij een goed inzicht gegeven in wat de mogelijkheden zijn van mijn opleiding. Je wordt goed begeleid en de mensen zijn erg betrokken op de HZ. Hopelijk heb je nu een goed beeld gekregen van het eerste jaar. Misschien tot volgend jaar?

Wil je meer ervaringen van studenten horen? Ga dan in gesprek met een student. Laat je gegevens achter en dan neemt een HZ-student contact met je op! 

Ga in gesprek met een student van HZ

 

Reacties

Meer blogs

Studiekiezer, Naar het hbo
Studiekiezer, Naar het hbo