18 mei 2021

8 Gouden tips over hoe je om gaat met uitstelgedrag

Je bent vol goede moed begonnen met een (deeltijd)opleiding en je gaat voortvarend van start. Je maakt een strakke en ambitieuze planning voor jezelf en de eerste weken weet je jezelf hier ook goed aan te houden. Echter begint na een paar maanden de motivatie toch een beetje weg te zakken en blijven er opdrachten liggen. Dat komt later nog wel, er is nog tijd genoeg! Totdat ineens de deadline toch wel heel snel in zicht komt en de race tegen de klok start. Dit resulteert vaak in stress, slapeloze nachten en soms zelfs tot een negatieve impact op je mentale gezondheid.

Een herkenbaar fenomeen voor veel studenten wat ook wel bekend is als #studieontwijkendgedrag. Maar wees gerust! Uitstelgedrag kun je makkelijk en snel zelf aanpakken. In deze blog zet ik 8 tips op een rij die je kunnen helpen om zonder (al te veel) stress je opleiding tot een succes te brengen.

1. Maak kleine taakjes

Voor elk vak moet je verschillende opdrachten uitvoeren. Door alles op te delen in hapklare brokjes kun je dit overzichtelijk houden voor jezelf. Het helpt bijvoorbeeld om per vak een overzicht te maken van welke stappen je moet doen om het vak te halen. Bijvoorbeeld: een online les volgen, een beschrijving van je bedrijf opstellen of research doen over een bepaald onderwerp. Pak dan per week 2 of 3 taken op uit het lijstje. Op die manier vorder je gestaag en blijf je ermee bezig. Heb je nou het gevoel dat je na die 2 of 3 taken lekker op dreef bent? Pak dan door!

2: Maak duidelijk wat je wil gaan doen

In een planning kan je de taken bijhouden die je wanneer wil gaan doen. Het is fijn om dingen af te kunnen vinken van je lijstje. Dan heb je namelijk echt het gevoel dat je goed bezig bent en is het makkelijker om in die flow te blijven. Maak daarom een “to-do lijstje” per studeermoment.

3: Zet alles klaar om te beginnen

Na een lange werkdag vergt het best wat discipline om thuis ook de laptop weer op te starten om vervolgens aan je studie te werken. Het helpt om daar een fijne plek voor in te richten in je huis. Zet de avond van te voren of ’s ochtends voor je werk alvast je laptop klaar en pak de boeken die je voor je geplande taken nodig gaat hebben. Dan hoef je enkel nog een grote kop thee te zetten en je kunt zo aan de slag.

4: Zet kleine stapjes

Aan het begin van het semester heb je een aantal vakken gekozen om te gaan volgen. Het is echter niet te doen om deze allemaal in een keer te beginnen en zo snel mogelijk af te ronden (Petje af overigens voor degene die dat wel kunnen!).  Het is daarom beter om het op te delen per vak. Als je 3 of 4 studiemomenten per week voor jezelf inplant, werk dan niet aan alles tegelijk maar zet kleine stapjes. Werk bijvoorbeeld de eerste paar weken aan 2 vakken en rond deze eerst af alvorens je met de volgende start.

5: Laat je niet afleiden

Je studeerplek is erg belangrijk. Zoals eerder genoemd kan je het beste een fijne plek voor jezelf inrichten. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat de eetkamertafel niet ideaal is. Je ziet alles wat er nog om je heen moet gebeuren, wat ineens heel belangrijk lijkt dat het nu direct gebeurt! Creëer daarom een eigen plekje in het huis waar je niet of weinig afgeleid kan worden. Zo kun je je focus volledig op je taken leggen en ben je des te sneller klaar met je geplande taken.

6: Gun jezelf wat luiheid

Een deeltijdstudie is een commitment. Je bent vastberaden om de opleiding binnen afzienbare tijd af te ronden. Dat betekent echter niet dat je helemaal geen tijd meer hebt om je even uit te leven in de sportschool of om op de bank te netflixen! Gun jezelf die momenten ook, ontspanning is namelijk erg belangrijk. Als je elke week een aantal studiemomenten voor jezelf inplant, dan heb je de ruimte om de rest van de tijd leuke dingen te doen.

7: Doe dat waar je het meest tegenop ziet

Er zullen vakken voorbij komen tijdens de studie waar je niet zoveel kaas van hebt gegeten, of waar je interesses totaal niet liggen. Je zult deze vakken toch moeten volgen om de opleiding te kunnen halen. In de deeltijdopleiding heb je de luxe om te kiezen wanneer je welk vak wil volgen. Laat daarom deze vakken niet liggen. Verdeel ze liever over de semesters. Dan heb je straks aan het einde niet ineens een heel pittig half jaar!

8: Geef jezelf een haalbare deadline

Een strakke en ambitieuze planning is leuk, maar vaak niet realistisch. Ook werkt het demotiverend op het moment dat je bepaalde deadlines uit je planning niet haalt. Wees dus niet te streng voor jezelf en gun jezelf de tijd om dingen af te ronden. Zet wel een deadline voor jezelf wanneer je een vak afgerond wil hebben. Zeg dus niet alleen dat je een bepaald vak binnen 2 weken afgerond wil hebben, maar maak het haalbaar. Het is tenslotte leuker om te zien dat je iets ruim voor je eigen deadline afrond, dan dat je nog lang niet klaar bent.

Als je deze tips in je achterhoofd houdt, dan weet ik zeker dat jouw uitstelgedrag tot de verleden tijd behoort. #Studiegedrag!

Overweeg jij ook om net als Jennifer in deeltijd te studeren? Vraag dan een adviesgesprek aan en kom er achter of deeltijd studeren ook iets voor jou is!

Deeltijd studeren? Vraag een adviesgesprek aan bij HZ University of Applied Sciences.

 

More blogs