8 februari 2018

5 tips om een studie te kiezen die bij je past

Een studiekeuze maken is niet makkelijk. Je staat op het punt om een keuze te maken, die van grote invloed kan zijn op het verloop van je verdere carrière. Het spreekt niet voor zich dat je op jonge leeftijd al een beeld hebt van wat je later wilt gaan doen. Uit onderzoek blijkt dat het puberbrein niet volledig ontwikkeld is om deze moeilijke keuze te maken. Daarom geef ik je 5 tips om je goed op weg te helpen, zodat ook jij een studie kiest die bij je past.

Tip 1: Zet het op een rijtje
Zet op een rijtje wat je wel en niet wilt in een studie. Probeer te kijken naar je kwaliteiten en talenten. Waar ben je graag mee bezig en wat zou je daar mee kunnen doen? Probeer te kijken naar wat je graag in een studie wilt terugzien. Let wel op dat je niet te snel studierichtingen uitsluit. Veel mensen maken al snel een selectie bij hun studiekeuze, zonder dit goed te beargumenteren. Binnen een richting zijn er vaak veel vertakkingen met uiteenlopende richtingen.

Tip 2: Doe goed onderzoek
Doe goed onderzoek. Ga niet alleen naar open dagen van scholen, want soms zie je dat de studie mooier wordt gemaakt dan die is. De nadruk wordt vaak op de leuke dingen van de studie gelegd, dus probeer ook te achterhalen wat de minder leuke kanten zijn van de studie. Om te ervaren of een studie ook daadwerkelijk bij je past, kun je je er maar beter goed in verdiepen. Ga naar een meeloopdag en praat met studenten. Wist je dat ongeveer 15% van de eerstejaarsstudenten stopt met zijn studie in het eerste jaar? De belangrijkste reden hiervan is dat de studie niet blijkt te zijn zoals verwacht. Het is dus erg belangrijk dat je je goed oriënteert.

Tip 3: Streep weg wat je niet wilt
Bij mij heeft het ook heel goed geholpen om te kijken wat ik juist niet wil. Ik vond het heel lastig om aan te geven wat ik wilde, dus ik heb mijn aanpak veranderd door studies te gaan wegstrepen. Hierdoor bleven er alleen studies over die mij wel interesseerde en kon ik hieruit een selectie maken. Uiteindelijk had ik een top vijf en ben ik me hierin gaan verdiepen. Ik ben naar open dagen gegaan en ik heb dagen meegelopen met studenten bij verschillende opleidingen. Ook was ik er nog niet uit of ik naar Vlissingen of naar Rotterdam zou gaan. Daarom ben ik naar verschillende vestigingen gegaan om te kijken hoe de studie daar werd neergezet.

Tip 4: Vraag de mening van mensen om je heen
Hoe zien ze jou en wat vinden zij goed bij je passen. Welke kwaliteiten vinden ze sterk bij jou en welke juist minder? Ik twijfelde tussen communicatie, commerciële economie en bedrijfskunde. Mijn opa gaf aan dat hij het commerciële gedeelte niet bij mij vindt passen; mijn karakter paste daar niet bij volgens hem. Uiteindelijk bleek na het verdiepen in de studies dat hij een goed punt had. Ondanks dat hij zei dat het niet bij mij paste, heb ik me wel verdiept in de studie. Het is belangrijk dat je je niet volledig laat leiden door de mening van jouw omgeving en je zelf de keuze maakt. Toch wil ik als tip meegeven dat je omgeving je goed kan helpen bij je studiekeuze. Zij kennen je namelijk als één van de beste. De commerciële studie is het dan ook niet geworden voor mij!

Tip 5: Maak de keuze niet moeilijker dan dat hij al is
Studiekeuzes zijn niet definitief. Je blijft doorontwikkelen en je doet steeds nieuwe ervaringen op. Je hoort best vaak dat mensen na hun studie een compleet andere richting opgegaan zijn. Bovendien is het ook geen ramp als je de verkeerde keuze hebt gemaakt, ook hier leer je uiteindelijk weer van.

Toch hoop ik dat je de goede studiekeuze maakt en dat je wat hebt gehad aan mijn 5 tips om een studie te kiezen die bij je past. Ik wens de toekomstige studenten veel succes bij het maken van hun studiekeuze!

Wil je een goede keuze maken? Ga eens in gesprek met een student. Hij of zij heeft al ervaring en kan je veel vertellen over het studeren aan de HZ. 
Ga in gesprek met een student van HZ

 

More blogs

Deeltijd, Studiekeuze, Associate degree
Deeltijd, Voltijd, Studiekeuze, Associate degree
Deeltijd, Voltijd, Studiekeuze, Naar het hbo, Associate degree