19 januari 2022

Wat kun je verwachten van flexibel onderwijs?

Je wilt graag een deeltijdstudie oppakken, tegelijkertijd blijven werken en aandacht besteden aan je privéleven, maar kan dat wel? Ja, dat kan! Met flexibel onderwijs kun je dit realiseren. Maar wat houdt flexibel onderwijs precies in? Ik volg de deeltijd hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde. En vertel je graag wat je kunt verwachten van flexibel onderwijs.

Wil jij ook studeren in deeltijd?  Ontdek of het iets voor jou is. Vraag een  adviesgesprek aan.

Flexibel onderwijs

Flexibel onderwijs houdt in, zoals het woord al zegt, dat het onderwijs flexibel is. Je kunt dus zelf bepalen wat je studietempo is. Je kiest zelf wat, wanneer en hoe je leert. Zo maak je het onderwijs passend bij jou als persoon. Ook de lessen zijn zelf in te plannen; je beslist zelf of je naar school gaat of dat je vanuit huis werkt. Naast de lessen vindt het grootste deel van je studie plaats bij jou op de werkvloer, al werkend leer je voor jouw studie. Tijdens de opleiding kun je ook een aantal vrijstellingen krijgen. Door aan te tonen dat je bepaalde vakken al kan door ervaring of door een eerder diploma kun je hier voor in aanmerking komen. Zo ben jij de regisseur van je eigen leerproces. Bekijk ook deze animatievideo over het flexibel onderwijs

Wat kan je verwachten?

Samen met je studiecoach en je werkgever maak je een onderwijsovereenkomst. Hierin staat welke leeruitkomsten je wanneer gaat behalen. Je stemt samen af op welk niveau je zit en wat je nog moet leren om je leeruitkomst te behalen. Dit is het eindniveau dat je dient te kunnen en kennen om studiepunten te halen. Voor een bachelor heb je in totaal 240 studiepunten nodig, voor een Associate degree 120. 

Tijdens de opleiding heb je geen aanwezigheidsplicht. Hierdoor ben je erg vrij in de keuzes die je maakt en kun je leren op jouw manier. Ook kan je een tempo bepalen dat goed werkt voor jou, dit doe je wel in overleg met je toegewezen studiecoach.

Je bepaalt zelf je eigen leerroute

Het flexibel onderwijs is afgestemd op je capaciteiten, ambities en agenda:

  • De ervaring die je al hebt kun je gebruiken in de opleiding.
  • Je leert van elkaar. Door samen met andere medestudenten te werken wissel je kennis en ervaring uit en je netwerk wordt vergroot.
  • Je bepaalt zelf je studietempo.
  • Kies zelf de volgorde van je studie. Je bepaalt zelf wanneer je aan een opdracht werkt en deze implementeert op je werk.

Tips van een ervaringsdeskundige

Ik heb al ervaring met flexibel onderwijs. Hierbij mijn tips om rekening mee te houden als je flexibel onderwijs gaat volgen:

  • Vrijheid: de vrijheid die je krijgt kan een valkuil zijn om uit te gaan stellen of opdrachten niet te maken. Door realistisch leeruitkomsten te plannen en goed te kijken wanneer je iets op je werk kan uitvoeren kun je deze valkuil ontlopen. Maak met duidelijke en realistische afspraken met jezelf en houd je aan de onderwijsovereenkomst.
  • Tijdsplanning: Ondanks dat het erg flexibel is, zal je toch een aantal uur moeten inplannen om aan je schoolopdrachten te gaan zitten. Wees dus voorbereid dat je de komende jaren je tijdsplanning moet aanpassen. Stem dit af met je gezin, werkgever en vrienden.
  • Kader: in het begin zijn er weinig kaders en je weet niet goed waar je dan aan toe bent. Het is belangrijk dat je er zelf voor zorgt dat alles duidelijk is als je aan iets begint.
  • Samenwerken: maak gebruik van de kennis en ervaringen van je medestudenten. Praat met elkaar over de lesstof en jullie ervaringen, stel vragen als jij er zelf niet uit komt of werk samen aan opdrachten. Dit zorgt ervoor dat je je kennis en netwerk verbreed.

Hopelijk weet je nu beter wat je kan verwachten van flexibel onderwijs. Wil je bespreken of flexibel onderwijs ook bij jou past? Vraag dan een adviesgesprek aan.Samen met een studieadviseur bespreek je jouw motivatie, je werk en of een flexibele deeltijdstudie bij je past. 

New Call-to-action