May 4, 2017 4:04:33 PM

De maatschappelijke onderneming: innovatief of ambtelijk?

Aan HZ Universtity of Applied Sciences kun je een masterclass Maatschappelijk Ondernemen volgen. Eén van de docenten is Peter Bevers, directeur van woningcorporatie R&B Wonen. We voelden hem aan de tand over wat maatschappelijk ondernemen interessant maakt en misschien wel interessanter dan ‘gewoon’ ondernemen.

Wat is maatschappelijk ondernemen?
"Er is een hele wereld tussen de overheid en de markt. Ergens in het speelveld tussen de overheid en bedrijven die producten verkopen vind je de maatschappelijke onderneming. Als er bepaalde voorzieningen nodig zijn en dit wordt niet opgepikt door de markt, dan is er ruimte voor maatschappelijke ondernemingen. Ze werken in alle opzichten als een bedrijf. Alleen hebben ze geen winstoogmerk. Ze bieden bijvoorbeeld woningen aan tegen een minimaal of geen rendement of zorg tegen kostprijs."  

Is een maatschappelijke onderneming dan het zelfde als een non-profit organisatie?
"Niet helemaal. Een non-profit organisatie is eerder iets als het Rode Kruis, een organisatie die draait op veel vrijwilligers. Een maatschappelijke onderneming is in alle opzichten een onderneming. Ze hebben dus ook gewoon personeel in dienst. Alleen hebben ze niet als doel om winst te maken. Ze zorgen dat mensen fatsoenlijke zorg krijgen en betaalbaar kunnen wonen."  

Is het werken bij zo’n organisatie niet een beetje ambtelijk?
"Nee! Absoluut niet! Moet je eens proberen te werken bij een grote multinational. Dat is pas ambtelijk. Praat maar eens met een boekhouder van Shell. Maatschappelijke ondernemingen bieden je juist alle ruimte om volop in je vakgebied bezig te zijn. Werkinhoudelijk is maatschappelijk ondernemen hartstikke leuk en zeer dynamisch. Als ik kijk naar onszelf; bij ons worden constant nieuwe producten ontwikkeld. We blijven innoveren met onze woningen. En de zorg is ook erg in beweging. Heel veel beleid wordt daar bepaald door de handen aan de bedden."  

Wat maakt maatschappelijk ondernemen nou zo interessant?
"Je zit bij een organisatie die gefocust is op het onderwerp waar ze in zijn gespecialiseerd. Bij een bedrijf ligt de focus op het behalen van winst; maar bij een maatschappelijke onderneming ga je dus meer voor de inhoud. Het is hartstikke mooi om zo bezig te kunnen zijn. En wat ook belangrijk is: het is een heel divers werkgebied. Ik heb het nu vooral over zorg en woningen, maar het gaat veel verder dan dat. Denk aan een sociale werkplaats of een poppodium… Ook dat zijn maatschappelijke ondernemingen. Heb je een bepaalde interesse, dan kun je binnen het maatschappelijk ondernemen dus bijna altijd wel een organisatie vinden die in die richting actief is." 

Kun je zonder al te veel te verklappen over de inhoud al een tipje van de sluier oplichten over de cursus?
"We willen niet voor een groep met alléén studenten staan of voor een groep met alléén maar mensen uit de praktijk. Door de combinatie van verschillende groepen ontstaat er een dynamiek. De studenten zijn nieuwsgierig; de mensen met praktijkervaring vertellen hoe het op hun werk gaat. Als ze samen nadenken over een probleem kunnen de studenten de nieuwste theorie aandragen en ze zuigen omgekeerd ook weer de kennis van de mensen uit de praktijk op. Het is een mooie samensmelting van theorie en praktijk."

Praktijkgericht onderzoek doen met studenten? Ga met HZ in gesprek.

Ook interessant

Professionals, Onderzoek
Professionals